Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Η παρατήρηση της διάβασης του πλανήτη Ερμή από την παραλία του Βόλου
Η παρατήρηση της διάβασης του πλανήτη  Ερμή από την παραλία του Βόλου

Η παρατήρηση της διάβασης του πλανήτη Ερμή από την παραλία του Βόλου

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος οργανώνει αστρονομική το απόγευμα της Δευτέρας, 9ης Μαΐου και 17:00 – 20:00 στην παραλία του ( με Κ. Καρτάλη, στο σημείο που αγκυροβολεί η ), για την παρατήρηση, μόνο με ειδικό φίλτρο, του σπάνιου φαινομένου της διάβασης του πλανήτη Ερμή μπροστά από τον Ήλιο. Μια μικρή μαύρη κουκίδα θα φαίνεται στο δίσκο του Ηλίου, καθ’ ότι η διάμετρος του Ερμή είναι 4.878 χμ. και του Ηλίου 1.391.400 χμ., ενώ η διάμετρος της Γης είναι 12.756 χμ.

Με και κιάλια μελών της Εταιρείας, που θα είναι εφοδιασμένα με ειδικά φίλτρα για την ασφαλή παρατήρηση, κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει το φαινόμενο, η κορύφωση του οποίου είναι στις 18:00. Το φαινόμενο της διάβασης του Ερμή αρχίζει συγκεκριμένα στις 14:12 και τελειώνει στις 21:42 Ελλάδος

Σημειώνεται ότι είναι επικίνδυνο για την μας και απαγορεύεται αυστηρά να κοιτάμε τον Ήλιο με γυμνά μάτια ή με κιάλια ή με τηλεσκόπιο χωρίς ειδικό φίλτρο, για να ιδούμε τη διάβαση, διότι θα τυφλωθούμε.

Η προηγούμενη διάβαση του Ερμή έγινε το 2006 (αόρατη από τη Ελλάδα), η επόμενη θα γίνει το 2019 και η μεθεπόμενη το 2032 Η Αφροδίτη είχε μόνο δύο διαβάσεις, που έγιναν, το 2004 και το 2012. Η επόμενη διάβαση της Αφροδίτης θα είναι το 2117! Οι διαβάσεις συμβαίνουν μόνο με τους εσωτερικούς , δηλαδή με τον Ερμή και την Αφροδίτη.

Η της Εταιρείας στην παραλία του , είναι ελεύθερη για το κοινό, το οποίο μπορεί κατά το 3ωρο, από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., οποιαδήποτε στιγμή, να συμμετάσχει στην εκδήλωση και να παρατηρήσει το σπάνιο αυτό αστρονομικό φαινόμενο της διάβασης του Ερμή μπροστά από το δίσκο του Ήλιου.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έργα οδικής ασφάλειας σε περιοχές του Βόλου #έργαοδικήςασφάλειας - https://t.co/NKSIuVxnTo -

  • Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποκτά ο Δήμος Αλοννήσου #ΔήμοςΑλοννήσου - https://t.co/jor6ECiQtV -

  • Αιτήσεις για μόνιμες θέσεις καθηγητών στη Μαγνησία #ΑΣΕΠ - https://t.co/S1QrObMjZk -

"Αλιεύοντας" την είδηση