Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Παγκόσμια Ημέρα DNA 2020 η 25η Απριλίου
Παγκόσμια Ημέρα DNA 2020 η 25η Απριλίου

Παγκόσμια Ημέρα DNA 2020 η 25η Απριλίου

Τον Απρίλιο του 1953, οι James Watson κι Francis Crick, δύο μορικοί βιολόγοι, δημοσίευσαν ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Nature που περιγράφει τη δομή του DNA και έτσι άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες στον κόσμο της σύγχρονης γενετικής. Με τη βοήθεια του Maurice Wilkins και της Rosalind Franklin, ήταν οι πρώτοι που περιέγραψαν το DNA ως διπλή έλικα και έδειξαν ότι το δίκλωνο μόριο θα μπορούσε να παράγει ακριβή αντίγραφα του και να φέρει γενετικές οδηγίες.

Η ανακάλυψη της δομής διπλής έλικας του DNA σηματοδότησε ένα ορόσημο στην επιστήμη της Βιολογίας, και όχι μόνο, και αποτέλεσε εφαλτήριο για ακόμα περισσότερες σημαντικές ανακαλύψεις της σύγχρονης μοριακής Βιολογίας, η οποία ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια ελέγχουν τη χημική διαδικασία μέσα στα κύτταρα. Πράγματι, σημαντικές τρέχουσες εξελίξεις στη Γενετική έχουν τις ρίζες τους στο έργο του Watson και του Crick. Για αυτό το θεμελιώδες εύρημα, οι James Watson, Francis Crick και Maurice Wilkins τιμήθηκαν με το όμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας το 1962, μιας και η Rosalind Franklin απεβίωσε το 1958.

Ως αποτέλεσμα των ραγδαίων ανακαλύψεων στο πεδίο, αλλά και της εξέλιξης της τεχνολογίας ανάλυσης του γενετικού υλικού, το Human Genome Project αποτέλεσε ένα επίτευγμα σταθμό στην ιστορία της Γενετικής και Γονιδιωματικής του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, αποτελεί ένα σημαντικό διεθνές έργο χαρτογράφησης και αλληλούχισης του ανθρώπινου γονιδιώματος το οποίο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2003. Για πρώτη φορά, καταφέραμε να διαβάσουμε το πλήρες γενετικό σχέδιο για την «οικο» ενός ανθρώπου, με σκοπό να παραχθούν για τους ερευνητές ισχυρά εργαλεία για να κατανοήσουν τους γενετικούς παράγοντες στην ανθρώπινη υγεία και τις ασθένειες. Όλα τα δεδομένα που παράγονται από το Human Genome Project έχουν επιταχύνει τον ρυθμό των ανακαλύψεων στην Ιατρική, αλλά και στο ευρύτερο φάσμα της Βιολογίας, σε όλο τον κόσμο και έχει επιτρέψει μια εντελώς νέα προσέγγιση στη διεξαγωγή της έρευνας στη Βιολογία.

Σήμερα, σχεδόν 70 χρόνια μετά την πρωτοποριακή εκείνη ανακάλυψη, τομείς όπως η Εξατομικευμένη Ιατρική και Θεραπεία αποτελούν ένα από τα επόμενα με στοιχήματα με σκοπό την εξατομίκευση της φαρμακευτικής αγωγής στην κλινική πράξη. Παράλληλα, η αλληλούχιση γονιδιωμάτων ζώων, φυτών, μυκήτων, βακτηρίων και ιών μας παρέχουν τα απαραίτητα δεδομένα για βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στην Οικολογία, τη Βοτανική, τη Βιοτεχνολογία, την Επιστήμη Τροφίμων και την Εξελικτική Βιολογία, επηρεάζοντας όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από την αντιμετώπιση του CoV2, έως την βελτίωση των τροφίμων και τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με το οικοσύστημα . Στα πεδία αυτό, δραστηριοποιούνται πολλές ερευνητικές ομάδες σε πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα και εργαστήρια της χς μας, των οποίων ηγούνται αναγνωρισμένης αξίας Μοριακοί Βιολόγοι και Γενετιστές και εκπαιδεύουν συναδέλφους που θα αποτελέσουν τη νέα γενιά των Βιοεπιστημόνων της πατρίδας μας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση