Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Ουράνιο «πεντάδυμο» αστέρων εντόπισαν Βρετανοί
Ουράνιο «πεντάδυμο» αστέρων εντόπισαν Βρετανοί

Ουράνιο «πεντάδυμο» αστέρων εντόπισαν Βρετανοί

Eνα εξαιρετικά σπάνιο σύστημα πέντε συνδεδεμένων άστρων εντόπισαν οι Βρετανοί . Το παράξενο αυτό ουράνιο «πεντάδυμο» αποτελείται από ένα συνδεδεμένων αστέρων, ένας εκ των οποίων διαθέτει και έναν μοναχικό σύντροφο. Ειδικότερα, οι Βρετανοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για το πρώτο σύστημα αυτού του είδους που εντοπίζεται.

Το των αστέρων ακολουθεί τροχιά γύρω από ένα κοινό κέντρο βαρύτητας, αλλά χωρίζεται από μια απόσταση μεγαλύτερη από αυτήν της τροχιάς του Πλούτωνα γύρω από τον Ηλιο. Τα εντυπωσιακά ουράνια ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Βρετανικό Εθνικό Συνέδριο Αστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λιανταντνό.

Πού και πώς εντοπίστηκε

Το παράξενο ουράνιο σύστημα, εξηγούν οι επιστήμονες, βρίσκεται σε απόσταση 250 ετών φωτός από τη η, στον αστερισμό της Μεγάλης Αρκτου, και εντοπίστηκε χάρη στα που συγκέντρωσε το πρόγραμμα SuperWASP (Eυρυγώνια Πλανητική Αναζήτηση), το οποίο χρησιμοποιεί μικρές φωτογραφικές μηχανές χαμηλού κόστους στα Κανάρια ησιά και τη ότια , προκειμένου να χαρτογραφεί το ουράνιο στερέωμα ανά μερικά λεπτά.

Οι μετρήσεις της φωτεινότητας των μεμονωμένων αστεριών, με το πέρασμα των ετών, συγκεντρώνονται σε κάποιες καμπύλες φωτός. Οταν τα αστέρια διέρχονται το ένα μπροστά από το άλλο παράγουν ένα πρότυπο αποτελούμενο από ζευγάρια βυθίσεων πάνω στην καμπύλη φωτός.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το νέο σύστημα υποδεικνύουν την ύπαρξη δύο δυαδικών αστέρων επαφής.

Οπως αναφέρει ο συντάκτης της σχετικής μελέτης, δρ Μάρκους Λορ, του Ανοικτού Πανεπιστημίου της ς, αυτά τα δυαδικά συστήματα επαφής είναι, στην πραγματικότητα, αστέρια που ακολουθούν τροχιά τόσο κοντά το ένα με το άλλο, ώστε έχουν κοινή εξωτερική ατμόσφαιρα. Στο δεύτερο ζευγάρι, τα δύο αστέρια απέχουν μεταξύ τους περί τα τρία εκατομμύρια χιλιόμετρα. Ωστόσο, και τα δύο ζευγάρια βρίσκονται σε τροχιά στο ίδιο επίπεδο, ενώ η μεταξύ τους απόσταση είναι περί τα 21 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Παρατηρήσεις που έγιναν αρκετό καιρό μετά τις αρχικές «συνέλαβαν» διαφορετικά μήκη κύματος φωτός, τα οποία προέρχονταν από το αστρικό σύστημα. Πρόκειται για ένα στοιχείο που επέτρεψε την ανακάλυψη ενός ακόμα πέμπτου άστρου, το οποίο συνδέεται με ένα από τα δυαδικά ζευγάρια.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση