Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Η ομιλία του κ. Βαβουγυιού και η έναρξη της Σχολής Αστρονομίας
Η ομιλία του κ. Βαβουγυιού και η έναρξη της Σχολής Αστρονομίας

Η ομιλία του κ. Βαβουγυιού και η έναρξη της Σχολής Αστρονομίας

Η ομιλί του  Διονυσίου Βαβουγυιού, καθηγητού του Θεσσαλίας για τα βαρυτικά κύματα και τις φυσικές εφαρμογές τους, θα γίνει αύριο  , στις 8.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Θεσσαλίας (εωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην αλλικό Ινστιτούτο).

Ένα περισσότερο ταιριαστό όνομα για τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας θα μπορούσε να είναι Γενική Θεωρία της Βαρύτητας και επομένως σε περιοχές όπου τα βαρυτικά πεδία είναι ασθενή και οι ταχύτητες μικρές, τα συμπεράσματά της καλύπτουν τα αντίστοιχα της Νευτώνειας /Κλασικής  Μηχανικής.

Όμως η θεωρία δεν αποτελεί απλά μια άλλη διατύπωση της Μηχανικής του Νεύτωνα, αλλά είναι κατά πολύ πλουσιότερη.

Προτείνει -μεταξύ άλλων- για την περίπτωση των ασθενών βαρυτικών πεδίων ότι η ταχύτητα διάδοσης μιας μεταβολής του βαρυτικού πεδίου είναι πεπερασμένη, γεγονός που οδηγεί στην παραδοχή της ύπαρξης βαρυτικών κυμάτων, τα οποία μπορούν να διαδίδονται στον χωροχρόνο, όπως τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, μεταφέροντας , που με την σειρά της μπορεί να ενεργοποιεί κατάλληλους δέκτες, με πλούσιες πληροφορίες για τις πηγές των.

Στα κύματα αυτά, στην ανίχνευσή τους όπως και στις πληροφορίες που λαμβάνουμε από αυτά, αλλά και μια σειρά εφαρμογών που προκύπτουν, θα εστιαστεί η παρουσίαση αυτή μετά βέβαια από μια θεμελιώδη παρουσίαση της λογικής που τα γεννά.

Εκτός από την ομιλία, ανακοινώνεται ότι το ερχόμενο Σάββατο, στις 4:30 μ.μ., κηρύσσεται η έναρξη, της Σχολής Αστρονομίας, για 7η συνεχή χρονιά. Τη Σχολή αυτή, που είναι τριετούς φοιτήσεως, προσκαλούνται να την παρακολουθήσουν οι της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου καθώς και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Μπορούν ακόμη να φοιτήσουν στη Σχολή, ως ακροατές και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα μαθήματα της Σχολής θα γίνονται στο ίδιο χώρο των διαλέξεων, ευγενώς προσφερθείς από το Πανεπιστήμιο, κάθε Σάββατο απόγευμα από 5 – 7 μ.μ. και θα διαρκέσουν τρεις μήνες, μέχρι και το Σάββατο του Λαζάρου.

Ας σημειωθεί ότι κάθε χρόνο φοιτούν στη Σχολή περί τους 100 , οι οποίοι, εφόσον κρίνονται άξιοι, προάγονται στην επόμενη τάξη παίρνοντας τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών τους, ενώ οι τελειόφοιτοι της 3ης τάξης παίρνουν το απολυτήριό τους.

Τα μαθήματα διδάσκουν καθηγητές, και ερασιτέχνες αστρονόμοι με πλούσια εκπαιδευτική και αστρονομική εμπειρία, ενώ προσφέρονται στους μαθητές εκπαιδευτικά βιβλία και περιοδικά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση