Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Η ομιλία του κ. Βαβουγυιού και η έναρξη της Σχολής Αστρονομίας
Η ομιλία του κ. Βαβουγυιού και η έναρξη της Σχολής Αστρονομίας

Η ομιλία του κ. Βαβουγυιού και η έναρξη της Σχολής Αστρονομίας

Η ομιλία του  Διονυσίου Βαβουγυιού, καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τα βαρυτικά κύματα και τις φυσικές εφαρμογές τους, θα γίνει αύριο  Κυριακή, στις 8.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

Ένα περισσότερο ταιριαστό όνομα για τη Γενική της Σχετικότητας θα μπορούσε να είναι Γενική της Βαρύτητας και επομένως σε περιοχές όπου τα βαρυτικά πεδία είναι ασθενή και οι ταχύτητες μικρές, τα συμπεράσματά της καλύπτουν τα αντίστοιχα της Νευτώνειας /Κλασικής  Μηχανικής.

Όμως η δεν αποτελεί απλά μια άλλη διατύπωση της Μηχανικής του Νεύτωνα, αλλά είναι κατά πολύ πλουσιότερη.

Προτείνει -μεταξύ άλλων- για την περίπτωση των ασθενών βαρυτικών πεδίων ότι η ταχύτητα διάδοσης μιας μεταβολής του βαρυτικού πεδίου είναι πεπερασμένη, γεγονός που οδηγεί στην παραδοχή της ύπαρξης βαρυτικών κυμάτων, τα οποία μπορούν να διαδίδονται στον χωροχρόνο, όπως τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, μεταφέροντας ενέργεια, που με την σειρά της μπορεί να ενεργοποιεί κατάλληλους δέκτες, με πλούσιες πληροφορίες για τις πηγές των.

Στα κύματα αυτά, στην ανίχνευσή τους όπως και στις πληροφορίες που λαμβάνουμε από αυτά, αλλά και μια σειρά εφαρμογών που προκύπτουν, θα εστιαστεί η παρουσίαση αυτή μετά βέβαια από μια θεμελιώδη παρουσίαση της λογικής που τα γεννά.

Εκτός από την ομιλία, ανακοινώνεται ότι το ερχόμενο Σάββατο, στις 4:30 μ.μ., κηρύσσεται η έναρξη, της Σχολής Αστρονομίας, για 7η συνεχή χρονιά. Τη Σχολή αυτή, που είναι τριετούς φοιτήσεως, προσκαλούνται να την παρακολουθήσουν οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου καθώς και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Μπορούν ακόμη να φοιτήσουν στη Σχολή, ως ακροατές και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα μαθήματα της Σχολής θα γίνονται στο ίδιο χώρο των διαλέξεων, ευγενώς προσφερθείς από το Πανεπιστήμιο, κάθε Σάββατο απόγευμα από 5 – 7 μ.μ. και θα διαρκέσουν τρεις μήνες, μέχρι και το Σάββατο του Λαζάρου.

Ας σημειωθεί ότι κάθε χρόνο φοιτούν στη Σχολή περί τους 100 μαθητές, οι οποίοι, εφόσον κρίνονται άξιοι, προάγονται στην επόμενη τάξη παίρνοντας τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών τους, ενώ οι τελειόφοιτοι της 3ης τάξης παίρνουν το απολυτήριό τους.

Τα μαθήματα διδάσκουν καθηγητές, και ερασιτέχνες αστρονόμοι με πλούσια εκπαιδευτική και αστρονομική εμπειρία, ενώ προσφέρονται στους μαθητές δωρεάν εκπαιδευτικά βιβλία και περιοδικά.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον ΟΛΒ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς #ΜαργαρίτηςΣχοινάς… - https://t.co/nQrNwaVaQW -

  • Ασφαλτοστρώσεις σε #Αργαλαστή και Άφησσο #Αργαλαστή #Άφησσος - https://t.co/LsNB98NAo8 -

  • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - https://t.co/VThtEBZlRC… -

"Αλιεύοντας" την είδηση