Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Οι δορυφόροι “Starlink” στον ουράνιο θόλο
Οι δορυφόροι “Starlink” στον ουράνιο θόλο

Οι δορυφόροι “Starlink” στον ουράνιο θόλο

Πάλι προχθές Πρσκευή, 28.5.21, κατά τις 10 η ώρα το βράδυ, εμφανίστηκαν στον ουρανό της οι δορυStarlink”, να κινούνται σαν σιδηρόδρομος από δυτικά προς τα ανατολικά, φωτιζόμενοι από τον Ήλιο που είχε προ πολλού δύσει. Πολλοί ατενίζοντας τον ουρανό την ώρα εκείνη, παρακολούθησαν για ελάχιστα λεπτά το φαινόμενο αυτό, το οποίο λίγο αργότερα άρχισε να εξαφανίζεται διότι οι ακτίνες του Ήλιου δεν πρόφθαναν να το φωτίσουν.

Οι δορυ “Starlink” αποτελούν έναν «αστερισμό» μικρών τεχνητών δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, δηλαδή μία μεγάλη ομάδα δορυφόρων που συνεργατικά επιτελούν κάποιο ως σύστημα (όπως π.χ. το GPS). Ο σκοπός του συγκεκριμένου «αστερισμού» είναι η παροχή δορυφορικού internet σε όλη την επιφάνεια της ης. Κατασκευάζονται από την εταιρεία Σπέις* – Χ (Space – X), πρωτοπόρο στις ιδιωτικές διαστημικές αποστολές, η οποία ιδρύθηκε και διοικείται από τον γνωστό επιχειρηματία (Έλον Μασκ*) Elon Musk.

Στην φάση που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, βρίσκονταν στο στάδιο εκτόξευσης και ανόδου προς την τελική τους τροχιά, των 550 km. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι ιδιαίτερα φωτεινοί και πυκνοί καθώς βρίσκονται χαμηλότερα και δεν έχουν ακόμα τον οριστικό τους προσανατολισμό, ο οποίος επηρεάζει την ανάκλαση του φωτός. Καθώς οι εκτοξεύονται σε ομάδες των 60, μέχρι να λάβουν τις οριστικές τους θέσεις μοιάζουν σαν ένα «τρένο» από φώτα με αρκετούς δορυφόρους να είναι ορατοί στη σειρά. Το συγκεκριμένο ασυνήθιστο θέαμα έχει παρατηρηθεί τυχαία από εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Ο «αστερισμός» των “Starlink” αναμένεται να περιλαμβάνει πάνω από 1500 ενεργούς δορυφόρους ωστόσο καθώς θα αποσύρονται και θα αντικαθίστανται οι ανενεργοί , ο συνολικός αριθμός ενεργών και ανενεργών θα είναι μεγαλύτερος.

Κ. Μαυρομμάτης

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση