Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Ο κορωνοϊός παραμένει στον αέρα για τρεις ώρες
Ο κορωνοϊός παραμένει στον αέρα για τρεις ώρες

Ο κορωνοϊός παραμένει στον αέρα για τρεις ώρες

Μελέτη που πργμτοποίησαν ερευνητές των Κέντρων Ελέγχου οσημάτων και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC) και του πανεπιστημίου Πρίνστον διαπίστωσε ότι ο κορωνοϊός, με τη μορφή αερολύματος (αεροζόλ) παραμένει στον αέρα, επί τουλάχιστον τρεις ώρες, ενώ μπορεί να επιβιώσει δύο ώς τρεις ημέρες πάνω σε πλαστικές επιφάνειες ή ανοξείδωτο χάλυβα, και έως 24 ώρες πάνω σε χαρτόνι.

Μία άλλη μελέτη, κινεζική αυτή τη φορά, διαπίστωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών που νοσούν από τον κορωνοϊό έχει πολύ ήπια , αλλά ένα μικρό ποσοστό, κυρίως βρέφη και , ενδέχεται να αρρωστήσει σοβαρά. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία 2.143 παιδιών, κάτω των 18 ετών, που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Τα μισά εμφάνισαν ήπια συμπτώματα (πυρετό, κόπωση, βήχα, συνάχι και πιθανώς εμετούς ή διάρροια). Το 39% ασθένησε σοβαρότερα, με πνευμονία και αναπνευστικά προτα. Ομως, το 6% (125 ) νόσησε πολύ βαριά και ένα δεκατετράχρονο αγόρι κατέληξε.

Τέλος, ερευνητές πιστεύουν ότι ο COVID-19 είναι δυνατόν να μεταδοθεί και από τα κόπρανα. Οι γιατροί ανέλυσαν 339 κοπράνων, πτυέλων, ρινοφαρρυγικού επιχρίσματος, σιέλου που συνέλεξαν από το βάθος του λάρυγγα, αίματος και ούρων από 14 ασθενείς που νοσούσαν από ιογενή πνευμονία. Ετσι διαπίστωσαν πως ενώ κάποια αναπνευστικά ήταν αρνητικά, ο κορωνοϊός εντοπίστηκε στα δείγματα κοπράνων των αρρώστων.

 

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση