Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Ο  Χρίστος Θ. Ξενάκης στην αστρονομική ομιλία της προσεχούς Κυριακής
Ο  Χρίστος Θ. Ξενάκης  στην αστρονομική ομιλία της προσεχούς Κυριακής

Ο  Χρίστος Θ. Ξενάκης στην αστρονομική ομιλία της προσεχούς Κυριακής

Την  Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020 και 8.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας του νέου έτους στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78, κτίριο «Ματσάγγου») από τον δρ.  Χρίστο Θ. Ξενάκη με θέμα: «Εξερευνώντας τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος».

Η συναρπαστική έρευνα στο ηλιακό μας σύστημα συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον τις περασμένες πέντε δεκαετίες.

Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 1800 ουράνια σώματα, μικρότερα των γνωστών μας πλανητών, τα οποία βρίσκονται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα και ονομάζονται «μεταποσειδώνεια». Οι διαστάσεις τους κυμαίνονται από μερικές δεκάδες km μέχρι και 2.600 km!

Τα σώματα αυτά, οι αστρονόμοι τα έχουν κατατάξει, ανάλογα με τις τροχιές τους, σε τρεις κατηγορίες:

α) Τα αντικείμενα της «Ζώνης Kuiper», με αποστάσεις από 30πλάσιες ως 50πλάσιες της απόστασης ς – Ήλιου.

β) Τα αντικείμενα «διασκορπισμένου δίσκου» με αποστάσεις από 50 ως 100 την απόσταση ς – Ήλιου

γ) Τα «αποσπασμένα αντικείμενα», με αποστάσεις από μερικές δεκάδες ως και μερικές εκατοντάδες φορές την απόσταση αυτή.

Πέρα από όλα αυτά, εικάζουν ότι βρίσκεται μια τεράστια περιοχή που περιβάλλει όλα τα προηγούμενα και ονομάζεται «νέφος του Oort», με διαστάσεις από 20.000 ως και πάνω από 100.000 την απόσταση Γης – Ήλιου, προφανώς ανεξερεύνητη ακόμη!

Το 2014, εμφανίζεται ένα νέο μυστήριο στην έρευνα αυτών των περιοχών και τίθεται το θέμα της ύπαρξης ενός μεγάλου πλανήτη με μάζα 5 τουλάχιστον φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης, που επηρεάζει τις τροχιές μεγάλων ουράνιων αντικειμένων που βρίσκονται στα έξω όρια της «ζώνης Kuiper». Έτσι ξεκίνησε η έρευνα για την εύρεση του «Ένατου Πλανήτη»!

Μεγάλη βοήθεια προς την κατεύθυνση αυτή προσφέρουν τα μεγάλα γήινα τηλεσκόπια ALMA, SUBARU, κ.λπ., το αναμενόμενο να λειτουργήσει διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb», καθώς και το διαστημικό ερευνητικό του προγράμματος «New Horizons», που μας έχει δώσει εξαιρετικές πληροφορίες για πολλά ουράνια σώματα, με κορωνίδα τη φωτογραφία της διπλής «Εσχάτης Θούλης»!

Στο μαγικό αυτό ταξίδι θα γνωρίσουμε τους πρωταγωνιστές επιστήμονες, τα νέα σώματα που ανακαλύπτονται, μερικούς σημαντικούς «νάνους πλανήτες», αλλά και άλλα εξωτικά ουράνια αντικείμενα, καθώς και τα μελλοντικά σχεδιαζόμενα ερευνητικά προγράμματα από τη , την ESA, κ.ά.

Ο κ. Ξενάκης σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Φυσικών Επιστημών και απέκτησε διδακτορικό στη φυσική. Εξειδικεύτηκε στο Παρίσι, στη Λυών και στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας. Έχει διδάξει στη Μέση Εκπαίδευση ως φυσικής, υπήρξε διευθυντής Λυκείου και σχολικός σύμβουλος Φυσικών Επιστημών.

Έχει εργαστεί ακόμη ως Φυσικής και συντονιστής του Τομέα Φυσικών Επιστημών στο European School of BrusselsIII (). Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ως εξωτερικός Ερευνητής, με το ως διδάσκων στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, καθώς και ως διδάσκων στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Είναι μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. αυτής.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση