Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Ο αείμνηστος καθηγητής Γιάννης Σειραδάκης και η προσφορά του στην Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος
Ο αείμνηστος καθηγητής Γιάννης Σειραδάκης και η προσφορά του στην Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος

Ο αείμνηστος καθηγητής Γιάννης Σειραδάκης και η προσφορά του στην Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος

Την Κυριακή 3η Μαΐου 2020 φτερούγισε στα αγαπημένα του ουράνια κοντά στους αστέρες που τόσο λάτρευε, ο ομότιμος καθηγητής Αστρονομίας του Θεσσαλονίκης , που ήταν πολύ γνώριμος και μόνιμος συνεργάτης και εμπνευστής της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της μέχρι και τα τελευταία. Μας έφυγε χτυπημένος από την επάρατο νόσο, την οποία αντιμετώπιζε εδώ και δύο χρόνια περίπου.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για την πολύτιμη προσφορά του στη Εταιρεία και στο Βόλο, γενικότερα.

Τον γνωρίσαμε τον Ιούνιο του 1995 όταν τον επισκεφθήκαμε κατά την εκδρομή μας στο Αστεροσκοπείο του Θεσσαλονίκης, Μας υποδέχτηκε εγκάρδια και ήταν τόσο απλός που εμείς δεν μπορέσαμε στην αρχή να καταλάβουμε ότι ήταν πραγματικά ο καθηγητής, τον οποίο περιμέναμε να δούμε επιβλητικό και επίσημο.

Συνομιλώντας μας, μας οδήγησε στο χώρο του τηλεσκοπίου και επί μια και πλέον μας εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του, τη χρησιμότητά του και την άμεση διδασκαλία που έκανε στους φοιτητές του. Μας εντυπωσίασε ακόμη η ευρύτητα των γνώσεών του, με τις καίριες απαντήσεις που έδινε στις απορίες μας.

Από τότε έγινε ο αχώριστος σύντροφός μας και μας κατεύθυνε στο και στις εκδηλώσεις μας.

Όταν το 1999 αποφασίσαμε να κάνουμε στο Βόλο τον 1ο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Ελλάδα, τον είχαμε συμπαραστάτη και οδηγό. Ήταν πανταχού παρών σε όλες τις συνεδριάσεις του συνεδρίου και πάντα έκανε τις δικές του . Εντύπωση μας έκανε που στο τέλος, κλείνοντας το Συνέδριο, ανέπτυξε έναν απολογισμό και μια ανακεφαλαίωση όλων των εισηγήσεων τονίζοντας τα καλύτερα σημεία τους και αποδίδοντας στον καθένα τα εύσημά του.

Και είναι σημαδιακό το ότι και το Νοέμβριο του περασμένου έτους, που έγινε το τελευταίο 11ο Συνέδριο 2019, ήταν και πάλι παρών, και μάλιστα προέδρευσε σε μια συνεδρίαση, με εξαιρετική επιτυχία. Για την προσφορά του μάλιστα στην Εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια που διέρρευσαν η Εταιρεία του απένειμε τιμητική πλακέτα στη διάρκεια του συνεδρίου.

Όταν το 2000, αρχίσαμε να οργανώνουμε τα Θερινά Σχολεία Αστρονομίας στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Βόλου, ήταν παρών σε όλα σχεδόν, κάνοντας τα μαθήματα και αναπτύσσοντας στους πολυπληθείς ακροατές του ποικίλα ενδιαφέροντα θέματα των αστέρων και των γαλαξιών. Ακόμη και στις καλοκαιρινές αστροβραδιές συμμετείχε και μας δίδασκε με τα νεότερα της επιστήμης της αστρονομίας. Εντύπωση μας έκανε μια φορά που κατά τη διάρκεια της συνεστίασης, περιέφερε του λάπτοτ του σε όλα τα τραπέζια για να ακούσουμε τη των πάλσαρ σε όλους του τόνους. Ήταν μια πραγματική του Σύμπαντος.

Όταν δε μια φορά με κακοκαιρία ματαιώσαμε εκτάκτως την αστροβραδιά, ο ίδιος ανέλαβε να μας ανταμείψει με μια ωραία στον κόσμο των άστρων.

Εκεί, όμως που φάνηκε η ανεκτίμητη προσφορά του, ήταν η συμβολή του στην έναρξη της Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και η μετέπειτα μόνιμη συμμετοχή του, στην αρχηγία των 5μελών ομάδων, καθώς και στην ανάλογη προετοιμασία των ώστε να κερδίζουν κάθε φορά πολύτιμες πρωτιές με μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις. Όταν δε το 2013 πραγματοποιήθηκε εδώ στη Βόλο η 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής αποτέλεσε την ψυχή της, με την ανάληψη της προεδρίας της Επιστημονικής Επιτροπής και διεκπεραιώνοντας όλες τις εργασίες της.

Ας θυμηθούμε ακόμη, τις πολυάριθμες ομιλίες προς το ευρύ κοινό του Βόλου, που έκανε με πολλή παραστατικότητα και κατανόηση, ιδιαίτερα δε την ανεπανάληπτη εκείνη διάλεξη που έκανε στο αμφιθέατρο του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Τη διάλεξη εκείνη, όπως μας ομολόγησε αργότερα, την επανέλαβε όχι μόνο σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε πολλά κράτη της υφηλίου, φθάνοντας μέχρι και τη μακρινή Ιαπωνία.

Πραγματικά τι να πρωτοθυμηθούμε για τον επιστήμονα, τον άνθρωπο και τον πολύτιμο φίλο, Γιάννη Σειραδάκη και την προσφορά του στην Αστρονομία και στην Εταιρεία μας. Θα τον θυμόμαστε για πάντα και θα τον μιμούμαστε σε όλη μας τη ζωή.

Κ. Μαυρομμάτης

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Σκιάθο #ΛίναΜενδώνη #Σκιάθος - https://t.co/WFBF9Sskbi -

  • Εκσυγχρονίζεται το Αλιευτικό Καταφύγιο Πλατανιά #αλιευτικόκαταφύγιοΠλατανιά - https://t.co/32CQiHEkp3 -

  • Έξι θετικά κρούσματα στα rapid-test σε Βόλο και Αλμυρό #Rapidtest - https://t.co/LhYJ5LRwLE -

"Αλιεύοντας" την είδηση