Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Νέο φάρμακο επιβραδύνει τη νόσο Αλτσχάιμερ
Νέο φάρμακο επιβραδύνει τη νόσο Αλτσχάιμερ

Νέο φάρμακο επιβραδύνει τη νόσο Αλτσχάιμερ

Αισιοδοξία γεννούν τα δύο κλινικών μελετών ενός φαρμακευτικού σκευάσματος το οποίο φαίνεται ότι επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου .

Ειδικότερα, τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly δείχνουν ότι η δραστική ουσία Σολανεζουμάμπ μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό εξέλιξης της νόσου κατά το ένα τρίτο.

Περισσότερα στοιχεία πρόκειται να συγκεντρωθούν από μια νέα κλινική μελέτη η οποία έχει δρομολογηθεί για την ερχόμενη χρονιά.

Παρότι μέχρι σήμερα ο των εγκεφαλικών κυττάρων των πασχόντων από φαινόταν αναπόφευκτος, το νέο φαρμακευτικό σκεύασμα δείχνει να μπορεί να διατηρήσει τα κύτταρα αυτά ζωντανά. Τα φάρμακα που χορηγούνται σήμερα «διαχειρίζονται» μόνο τα συμπτώματα της άνοιας, βοηθώντας τα κύτταρα να λειτουργούν ακόμα και όταν βρίσκονται σε διαδικασία θανάτου.

Το νέο φάρμακο, αντιθέτως, επιτίθεται εναντίον των αμυλοειδών, των παραμορφωμένων πρωτεϊνών, που αυξάνονται στον εγκέφαλο κατά την εμφάνιση της νόσου. Οι επιστήμονες, άλλωστε, πιστεύουν ότι ο σχηματισμός πλακών φτιαγμένων από αυτές τις πρωτεΐνες μεταξύ των νευρώνων είναι αυτό που τελικά καταστρέφει και σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Τα τελευταία χρόνια, το Σολανεζουμάμπ είναι η μεγάλη ελπίδα για του Αλτσχάιμερ. Παρ’ όλα αυτά η αρχική μελέτη που έγινε σε αποτυχία το 2012.

Οταν οι ερευνητές της Eli Lilly ξαναεπεξεργάστηκαν τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει, διαπίστωσαν ότι το φάρμακο είχε θεραπευτική δράση στους πάσχοντες που βρίσκονταν στα αρχικά στάδια της νόσου. Ετσι ζήτησαν από χίλιους ασθενείς, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην πρώτη και έπασχαν από ήπιας έντασης Αλτσχάιμερ, να εξακολουθήσουν να παίρνουν το φάρμακο για άλλα δύο χρόνια. Η ανάλυση των τελευταίων δεδομένων αποδεικνύει ότι το φάρμακο είχε όντως θεραπευτική δράση και μάλιστα ωφελούσε περισσότερο εκείνους που το έπαιρναν επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • ΑΝΑΣΑ ΙΙ στο τέλος του 2021 με αποκλειστικό κριτήριο τη μείωση του τζίρου #ΑΝΑΣΑΙΙ - https://t.co/FFenszG2SZ -

  • Σύλληψη ιδιοκτήτη #μπαρ για ανεμβολίαστους πελάτες #μπαρ - https://t.co/7KZL6PAnGE -

  • #φωτιά σε ξερά χόρτα στα Καλά Νερά #ΚαλάΝερά #φωτιά - https://t.co/NXwyLcCRuI -

"Αλιεύοντας" την είδηση