Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Νέες μετρήσεις της NASA για τον πλανήτη Αρη
Νέες μετρήσεις της NASA για τον πλανήτη Αρη

Νέες μετρήσεις της NASA για τον πλανήτη Αρη

Τις μετρήσεις της διαστημοσυσκευής MAVEN για την απώλεια της ατμόσφαιρας του Αρη παρουσίασε χθες η NASA, σε μια συνέντευξη Τύπου με τον εύγλωττο τίτλο «Οσα παίρνει ο ηλιακός άνεμος». Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ο Αρης χάνει 10 εις την 24η ιόντα το δευτερόλεπτο, δηλαδή περίπου 100 γραμμάρια αερίου το δευτερόλεπτο.

Οι απώλειες αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις απώλειες της γήινης ατμόσφαιρας, επειδή η μαγνητόσφαιρα του Αρη είναι ασθενής και δεν προστατεύει επαρκώς την ατμόσφαιρά του από τον ηλιακό άνεμο.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής σημείωσαν ότι τα 100 γραμμάρια ανά δευτερόλεπτο είναι οι απώλειες υπό φυσιολογικές συνθήκες, ενώ σε περιπτώσεις ηλιακής καταιγίδας, δηλαδή πολύ περισσότερων φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπονται από τον Ηλιο και κατακλύζουν το ηλιακό σύστημα, οι απώλειες δεκαπλασιάζονται. Δεδομένου ότι οι ηλιακές ήταν πολύ πιο συχνές στις αρχικές φάσεις δημιουργίας του ηλιακού συστήματος, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο Αρης έχασε την ατμόσφαιρά του αρκετά νωρίς.

Αλλες αποστολές στον Αρη έχουν διαπιστώσει ότι κάποτε ο είχε νερό, άρα και ατμόσφαιρα. Το μάλιστα διατηρήθηκε στον πλανήτη αρκετά ώστε να αναπτυχθούν και μικρόβια. Σήμερα, λόγω της απουσίας ατμόσφαιρας, οποιοδήποτε ίχνος νερού στον Αρη θα εξατμιζόταν την ημέρα ή θα πάγωνε τη νύχτα. Στην του κοινού αν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο στη Γη, οι επιστήμονες απάντησαν ότι η Γη είναι ευάλωτη μόνο όταν αντιστρέφεται το μαγνητικό πεδίο της, διαδικασία που διαρκεί μόλις 200 χρόνια, χρόνος εντελώς ανεπαρκής για οποιαδήποτε σημαντική απώλεια ατμόσφαιρας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση