Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Κυκλοφόρησε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου ο τελευταίος πολυσέλιδος τόμος
Κυκλοφόρησε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου ο τελευταίος πολυσέλιδος τόμος

Κυκλοφόρησε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου ο τελευταίος πολυσέλιδος τόμος

Μόλις εκδόθηκε και κυκλοφόρησε, από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, ο 3ος και τελευταίος πολυσέλιδος τόμος (των γραμμάτων Ο – Ω), του έργου ς του Κωνσταντίνου Μαυρομμάτη, μαθηματικού, πρώην λυκειάρχη και πρώην προέδρου της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.

Πρόκειται για τη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια: «ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ», με αστρονομία, αστροφυσική, διαστημική και κοσμολογία. Περιέχει 912 μεγάλες σελίδες (Α4) και το προλογίζει ο  Διονύσης Σιμόπουλος με τα εξής λόγια: «…….Τις τελευταίες μερικές ώρες τις έχω δαπανήσει χαζεύοντας κυριολεκτικά τα υπέροχα αυτά «έργα ς», όπως τα έχετε κι εσείς δικαίως χαρακτηρίσει.

Παλιότερα είχα γράψει ιδιαίτερα επαινετικά λόγια (που φυσικά εννοούσα πλήρως) για το πρώτο σας έργο των 600 σελίδων, το «Λεξικό Αστρονομίας». Τι να πω, λοιπόν, τώρα για ένα πολύ πιο ογκώδες και πολλαπλάσια πιο λεπτομερές έργο που να μην το αδικεί; Και δεν αναφέρομαι μόνο στην πληρότητα των λημμάτων και την περιγραφή τους, που είναι όντως υπερπλήρης, σύντομα και συγχρόνως απολύτως περιεκτικά, ενώ είναι συγχρόνως γραμμένα και με μιαν απίστευτη γλαφυρότητα. Αναφέρομαι επίσης και στην συγκέντρωση και την επιλογή των φωτογραφιών που συνοδεύουν τα λήμματα, έργο που θεωρώ ότι πρέπει να ήταν το ίδιο επίπονο όσο και η συγγραφή του.

Γι' αυτό επιτρέψτε μου να σταματήσω εδώ προτού ο ειλικρινής θαυμασμός μου μετατραπεί σε άδεια προσπάθεια κολακείας, αφού πραγματικά θεωρώ το έργο σας αυτό τόσο αξιοθαύμαστο ώστε δεν σας κρύβω πως το ζηλεύω και λίγο, αν και είμαι σίγουρος ότι δυστυχώς δεν θα είχα ούτε την υπομονή, ούτε την επιμονή για να το ολοκληρώσω…… Με ειλικρινή θαυμασμό, φιλικούς χαιρετισμούς και , Διονύσης Σιμόπουλος.

Και ο τόμος αυτός μαζί με τους άλλους δύο τόμους, που κυκλοφόρησαν τα τρία προηγούμενα χρόνια, περιέχουν:

Αστρονομία: Ήλιο, Σελήνη, αστέρες, αστεροειδείς, αστερισμούς, αστρονόμους, αστροφυσικούς, ερασιτέχνες αστρονόμους, κινήσεις ουρανίων σωμάτων, νόμους, βαρύτητα, ουράνια , εκλείψεις, ερασιτεχνική αστρονομία, ιστορία αστρονομίας, οπτική αστρονομία, ουρανογραφία, χρόνο, χρονολογίες, χρονολόγια, ωρολόγια, παλίρροιες, τροχιές πλανητών, κομήτες, παρατηρησιακή αστρονομία, ημερολόγια, πειράματα, Γαλαξία, σμήνη αστέρων και γαλαξιών, αστεροσκοπεία, χάρτες ουρανού, αστρονομικά όργανα, συμβολομετρία κ.λπ.

Αστροφυσική: Φύση ουρανίων σωμάτων, φάσματα και αστέρων, τηλεσκόπια, ραδιοτηλεσκόπια, διαστημικά τηλεσκόπια, ραδιοκύματα, πλανήτες, δορυφόρους πλανητών, αστρονομικά παράδοξα, φασματοσκοπία, φάσματα αστέρων, κβαντική φυσική, πυρηνοσύνθεση, χημεία Σύμπαντος, διαστημικό καιρό, ατμόσφαιρες πλανητών και αστέρων, ατομική και πυρηνική φυσική, πυρηνικοί αντιδραστήρες, σωματίδια, θεωρίες του φωτός κ.λπ.

Διαστημική: Διάστημα, αστροναύτες, διαστημόπλοια, διαστημικά σκάφη, διαστημικά λεωφορεία, διαστημικούς σταθμούς, διαστημικά τηλεσκόπια, διαστημικά προγράμματα, διαστημικά , πυραύλους, πυραυλική, τεχνητούς δορυφόρους, τροχιές δορυφόρων, διαστημικές υπηρεσίες, κοσμικές ταχύτητες, ρομποτικά , κοσμική επικοινωνία, κατάκτηση Σελήνης, πλανητών  κ.λπ.

Κοσμολογία: Μεγάλη Έκρηξη, κοσμολογικές αρχές και θεωρίες, κοσμογονικές θεωρίες, Σχετικότητα, σκοτεινή ύλη και ενέργεια, πεμπτουσία, εξωηλιακούς πλανήτες, Σύμπαν, διαστολή Σύμπαντος, εξέλιξη Σύμπαντος, τα, πολυ, χορδές, βράνες, πληθωρισμός, μαύρες τρύπες, σκουληκότρυπες, κοσμολογικές σταθερές, φράκταλ, φυγή γαλαξιών κ.λπ.

Πρόκειται για ένα άριστο εγχειρίδιο των ερασιτεχνών αστρονόμων, όλων των φίλαστρων και όλων των σκεπτόμενων Ελλήνων. Είναι απλό, διαβάζεται εύκολα και απευθύνεται σε κάθε ηλικία: από τους του Δημοτικού μέχρι και τους πιο ηλικιωμένους. Ολόκληρο το έργο περιλαμβάνει 2.572 μεγάλες σελίδες (Α4), περιέχει περί τα 6.500 λήμματα και διατίθεται από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση