Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Καινοτομία στην ΕΕ: ανάγκη μεγαλύτερης προόδου
Καινοτομία στην ΕΕ: ανάγκη μεγαλύτερης προόδου

Καινοτομία στην ΕΕ: ανάγκη μεγαλύτερης προόδου

Οι περσινές επιδόσεις της ΕΕ όσον αφορά την συνέχισαν να βελτιώνονται παρά τη μάλλον άνιση πρόοδο που παρατηρήθηκε ανά την .

Αυτό είναι ένα από τα κύρια πορίσματα του τελευταίου πίνακα αποτελεσμάτων για την που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γενικότερα, βελτιώθηκαν οι επιδόσεις 15 χωρών ως προς την καινοτομία, έστω και αν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών των κρατών μελών.

Η Σουηδία παραμένει στην πρώτη θέση όσον αφορά την καινοτομία, ενώ η Λιθουανία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν τις χώρες με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της καινοτομίας.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία των μετρίως καινοτόμων χωρών, ενώ η επίδοση της χώρας έχει ανέβει κατά 0,7% σε σχέση με αυτή της ΕΕ το 2010.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η ΕΕ πλησιάζει τον Καναδά και τις ΗΠΑ, αλλά η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία προπορεύονται. Η Κίνα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των ανταγωνιστών σε διεθνές επίπεδο.

Η Ελζμπιέτα Μπιενκόβσκα, επίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις , δήλωσε: «Η βιομηχανία της ΕΕ συνεχίζει να καινοτομεί, αλλά ακόμη υστερούμε σε σχέση με τους παγκόσμιους πρωτοπόρους στην καινοτομία. Εν μέσω της παγκοσμιοποίησης και των ραγδαίων τεχνολογικών μεταβολών, οι καινοτομίες διατηρούν κομβικό ρόλο για την ευημερία των πολιτών μας και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Η πρωτοβουλία για τις νεοφυείς και τις αναπτυσσόμενες νέες επιχειρήσεις, καθώς και η ατζέντα νέων δεξιοτήτων, που παρουσίασε η Επιτροπή, αποσκοπούν στην περαιτέρω βελτίωση του οικοσυστήματος για την άνθηση της καινοτομίας.»

Ο Κάρλος Μοέδας, επίτροπος αρμόδιος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, δήλωσε: «Ο πίνακας αποτελεσμάτων δείχνει ότι πολλά μπορούν ακόμη να γίνουν για να βελτιστοποιηθούν οι επιδόσεις έρευνας και καινοτομίας. Γι' αυτόν τον λόγο ενισχύουμε τη στήριξη προς όσους πραγματοποιούν ρηξικέλευθες καινοτομίες μέσω του πιλοτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας βάσει του προγράμματος-πλαισίου της ΕΕ “Ορίζοντας 2020” για την έρευνα και την καινοτομία.»

Η Σουηδία βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην πρώτη θέση όσον αφορά την καινοτομία, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο —για πρώτη φορά πρωτοπόρος στην καινοτομία— και τη Γερμανία.

Σε επιλεγμένους τομείς καινοτομίας, την πρωτιά στην ΕΕ κατέχουν: η Δανία για τους ανθρώπινους πόρους και το φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον· το Λουξεμβούργο για τα ελκυστικά συστήματα έρευνας και στοιχεία διανοητικής ιδιοκτησίας· η Φινλανδία για τη και στήριξη· η Γερμανία για τις επενδύσεις επιχειρήσεων· η Ιρλανδία για την καινοτομία στις και τον αντίκτυπο στην απασχόληση· το Βέλγιο για τις διασυνδέσεις και τη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας, το Ηνωμένο Βασίλειο για τα αποτελέσματα ως προς τις πωλήσεις.

Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας υπάρχουν επίσης περιφερειακοί κόμβοι καινοτομίας στις μετρίως καινοτομικές χώρες: η στην Τσεχική Δημοκρατία, η Μπρατισλάβα στη και η Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία.

Οι επιδόσεις στην καινοτομία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στις διεθνείς συνδημοσιεύσεις, στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας, στον αριθμό των κατόχων πανεπιστημιακών και διδακτορικών τίτλων, καθώς και στην κατάρτιση στις ΤΠΕ.

Οι επενδύσεις από εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου και το μερίδιο των ΜΜΕ που εισάγουν καινοτομίες παρουσιάζουν δραστική μείωση.

Κατά την επόμενη διετία αναμένεται βελτίωση των επιδόσεων ως προς την καινοτομία κατά 2%.

Η έκδοση του πίνακα αποτελεσμάτων για το εφαρμόζει βελτιωμένη μεθοδολογία, χάρη στην οποία απεικονίζονται πληρέστερα οι επενδύσεις στις δεξιότητες, η ψηφιακή ετοιμότητα, η επιχειρηματικότητα και οι συμπράξεις καινοτομίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Για να είναι δυνατή η διαχρονική παρακολούθηση των επιδόσεων, η νέα μεθοδολογία εφαρμόστηκε και σε δεδομένα από προηγούμενα έτη (βλέπε σύγκριση στο παραπάνω διάγραμμα). Ο πίνακας αποτελεσμάτων περιλαμβάνει επίσης κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση των αναλύσεων και των συγκρίσεων διαρθρωτικών διαφορών μεταξύ χωρών και περιφερειών.

Ιστορικό

Ο ετήσιος ευρωπαϊκός πίνακας αποτελεσμάτων για την καινοτομία παρέχει συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των χωρών της ΕΕ και επιλεγμένων τρίτων χωρών στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Ένα διαδραστικό επιγραμμικό εργαλείο καθιστά δυνατές τις προσαρμοσμένες συγκρίσεις των αποτελεσμάτων.

Ο πίνακας αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας αξιολογεί τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών περιφερειών στον τομέα της καινοτομίας. Χρησιμοποιεί τη μεθοδολογία του ευρωπαϊκού πίνακα αποτελεσμάτων, στο μέτρο που το επιτρέπουν τα στοιχεία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση