Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Η «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού
Η «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού

Η «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού

Παρότι έχει τραγουδηθεί, από τους Pink Floyd's ως «σκοτεινή», η πλευρά του φεγγαριού που δεν είναι ορατή, δεν είναι πάντα σκοτεινή. Είναι ωστόσο μακρινή.

Έτσι, οι επιστήμονες επιλέγουν να αποκαλούν την περιοχή όπου προσεδαφίστηκε το κινεζικό αερο όχι την σκοτεινή αλλά την μακρινή πλευρά του φεγγαριού.

«Την άλλη πλευρά ενίοτε τη βλέπει ο ήλιος. Δεν είναι σκοτεινή είναι απλά μακρινή«», λέει ο αστρονόμος του Harvard, Εϊβι Λεμπ.

«Πρόκειται περί λάθους».

Το φεγγάρι έναντι της γης είναι αυτό που αποκαλούν οι επιστήμονες «παλιρροιακά κλειδωμένη», πράγμα που σημαίνει ότι πάντα η ίδια πλευρά κοιτάζει προς τη γη, ενώ  η άλλη του πλευρά κοιτάει πάντοτε απέναντι, εξηγεί ο Λεμπ.

Όταν η αντικρύζει το σκοτεινό νέο φεγγάρι, η απομεμακρυσμένη του πλευρά είναι φωτισμένη. Και όταν στον ουρανό μας υπάρχει , η πιο μακρινή του πλευρά είναι σκοτεινή.

Οι πρώτες εικόνες από την ιστορική προσελήνωση στην αθέατη – μέχρι σήμερα – πλευρά του φεγγαριού (βίντεο)

Η έγραψε σήμερα «διαστημική» ιστορία καθώς έγινε η πρώτη χώρα που «πάτησε» τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

Το ρομποτικό Chang'e-4 προσεληνώθηκε στον διαμέτρου 180 χιλιομέτρων κρατήρα Φον Κάρμαν μέσα στην τεράστια λεκάνη οτίου Πόλου-Άιτκεν, η οποία πιθανόν έχει σχηματισθεί μετά την πρόσκρουση ενός γιγάντιου αστεροειδούς.Η εν λόγω λεκάνη, διαμέτρου 2.500 χιλιομέτρων και βάθους 12 χιλιομέτρων, είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και παλαιότερη λεκάνη πρόσκρουσης στο φεγγάρι.

Λίγο αργότερα έστειλε στην την πρώτη κοντινή της «σκοτεινής» πλευράς του φεγγαριού».

Τα κινεζικά μέσα ς έδωσαν στην δημοσιότητα βίντεο λίγο πριν την ιστορική προσελήνωση, η οποία σημειώθηκε στις 04:26 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, από όπου φαίνεται από ψηλά μεγάλο μέρος της αθέατης μέχρι σήμερα πλευράς του φεγγαριού.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση