Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Η παχυσαρκία επιταχύνει εμφάνιση του Αλτσχάιμερ
Η παχυσαρκία επιταχύνει εμφάνιση του Αλτσχάιμερ

Η παχυσαρκία επιταχύνει εμφάνιση του Αλτσχάιμερ

Πολλοί οι κίνδυνοι της μέσης ηλικίς, λλά σύμφωνα με διεθνή ομάδα ερευνητών, η παχυσαρκία, ακόμα και «μερικά» επιπλέον κιλά που έχουμε όταν είμαστε πενήντα ετών επιταχύνουν την εμφάνιση του . Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα πρώτα της νόσου εκδηλώνονται 6-7 μήνες νωρίτερα, ανάλογα με κάθε μονάδα αύξησης του δείκτη μάζας σώματος.

Παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας 1.400 ατόμων που είχαν διανοητική διαύγεια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 142 συμμετέχοντες νόσησαν από και οι ερευνητές προσπαθώντας να προσδιορίσουν τους επιβαρυντικούς παράγοντες διαπίστωσαν ότι κάποιο ρόλο για την ταχύτητα εμφάνισης της νόσου έπαιζε και ο δείκτης μάζας σώματος κατά το 50ό έτος της ηλικίας. Διαπίστωσαν επίσης ότι ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος σχετιζόταν με μεγαλύτερο αριθμό νευροϊνιακών εκφυλίσεων, όπως ονομάζονται οι εγκεφαλικές μεταβολές που παρατηρούνται στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είναι ο βασικός παράγοντας για τον εκφυλισμό του εγκεφάλου. Ομως, όπως υποδεικνύεται από πληθ ερευνών, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η , η καθιστική , ο , παράγοντες που μπορούν να επισπεύσουν την εμφάνιση της νόσου. Με ποιο ακριβώς τρόπο η παχυσαρκία επιταχύνει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ παραμένει άγνωστο. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι είναι κομβικής σημασίας η διατήρηση του δείκτη μάζας σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα ιδιαίτερα μετά το 50ό έτος της ηλικίας, έτσι ώστε το Αλτσχάιμερ να εμφανιστεί κατά το δυνατόν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση