Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Oμιλία του λόγιου και μαθηματικού Τεύκρου Μιχαηλίδη
Oμιλία του λόγιου και μαθηματικού Τεύκρου Μιχαηλίδη

Oμιλία του λόγιου και μαθηματικού Τεύκρου Μιχαηλίδη

Το ερχόμενο Σάββατο, 23η Ιανουαρίου και ώρα 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του λόγιου, μαθηματικού και λογοτέχνη Τεύκρου Μιχαηλίδη με θέμα τον «Οικουμενικό υπολογιστή Calculus ratiocinator: από τον Leibniz στον Turing».

Τη διάλεξη οργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας, και η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, αμέσως μετά τα μαθήματα της «Σχολής Αστρονομίας», που διεξάγονται στον ίδιο χώρο.

Μια περίληψη της διάλεξης έχει ως εξής: Το παιχνίδι της μίμησης, η κινηματογραφική ταινία που ήταν αφιερωμένη στη και το του, τον έφερε για λίγο στο της δημοσιότητας. Τώρα που οι προβολείς έχουν σβήσει, ο Alan Turing επέστρεψε στη σκιά. Ωστόσο το του, που έθεσε τις βάσεις για την αρχιτεκτονική των ηλεκτρονικών υπολογιστών εξακολουθεί να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της ς της πληροφορίας.

Το μεγαλύτερο επίτευγμά του, η μεταγραφή της θεωρητικής ς της Λογικής σε ένα μηχανικό μοντέλο, δεν άνοιξε απλά το δρόμο στη σύγχρονη πληροφορική: έδωσε και απαντήσεις σε μεγάλα θεωρητικά προβλήματα σχετικά με τη θεμελίωση των μαθηματικών. Αξίζει, λοιπόν, να επισκεφθούμε ξανά την πολυτάραχη και το πρωτοποριακό έργο μιας από τις πιο αδικημένες προσωπικότητες στην ιστορία των επιστημών.

Σύμφωνα με τον Sir Winston Churchill, ο Alan Turing είχε τη μεγαλύτερη ατομική συμβολή στη νίκη των συμμάχων ενάντια στη ναζιστική Γερμανία. Πράγματι, αποκωδικοποιώντας τη συσκευή κρυπτογράφησης Enigma, μέσω της οποίας το γερμανικό γενικό επιτελείο έστελνε τις οδηγίες του στις διάφορες στρατιωτικές μονάδες, ο Turing κατάφερε καίριο πλήγμα στη χιτλερική στρατιωτική μηχανή.

Ωστόσο η συνεισφορά του στην επιστήμη ήταν ακόμη μεγαλύτερη: στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα θεμελίωσης των μαθηματικών, που είχε θέσει ο Hilbert. Επινόησε τον οικουμενικό υπολογιστή, μια «θεωρητική» μηχανή που η αρχιτεκτονική της βρίσκεται στη βάση των σημερινών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στην ομιλία θα γίνει αναφορά στη σύντομη, ταραγμένη ζωή του (που αποτέλεσε πρόσφατα και αντικείμενο της ταινίας «Το παιγνίδι της μίμησης»), στη του με τους κωδικοθραύστες του Bletchley Park, καθώς και στη συνεισφορά του στην «πληροφορική επανάσταση» που βιώνουμε σήμερα

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ομιλητής Τεύκρος Μιχαηλίδης θα δώσει και δεύτερη διάλεξη την , 24η Ιανουαρίου και ώρα 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού, με θέμα: «Τα στην καθημερινότητά μας».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση