Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Oμιλία του λόγιου και μαθηματικού Τεύκρου Μιχαηλίδη
Oμιλία του λόγιου και μαθηματικού Τεύκρου Μιχαηλίδη

Oμιλία του λόγιου και μαθηματικού Τεύκρου Μιχαηλίδη

Το ερχόμενο Σάββατο, 23η Ιανουαρίου και 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) θα πραγματοποιηθεί η του λόγιου, μαθηματικού και λογοτέχνη Τεύκρου Μιχαηλίδη με θέμα τον «Οικουμενικό υπολογιστή Calculus ratiocinator: από τον Leibniz στον Turing».

Τη διάλεξη οργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η και Διαστήματος της πόλης μας, και η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, αμέσως μετά τα μαθήματα της «Σχολής Αστρονομίας», που διεξάγονται στον ίδιο χώρο.

Μια περίληψη της διάλεξης έχει ως εξής: Το παιχνίδι της μίμησης, η κινηματογραφική ταινία που ήταν αφιερωμένη στη και το έργο του, τον έφερε για λίγο στο φως της δημοσιότητας. Τώρα που οι προβολείς έχουν σβήσει, ο Alan Turing επέστρεψε στη σκιά. Ωστόσο το έργο του, που έθεσε τις βάσεις για την αρχιτεκτονική των ηλεκτρονικών υπολογιστών εξακολουθεί να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της κοινωνίας της πληροφορίας.

Το μεγαλύτερο επίτευγμά του, η μεταγραφή της θεωρητικής γλώσσας της Λογικής σε ένα μηχανικό μοντέλο, δεν άνοιξε απλά το δρόμο στη σύγχρονη πληροφορική: έδωσε και απαντήσεις σε μεγάλα θεωρητικά προβλήματα σχετικά με τη θεμελίωση των μαθηματικών. Αξίζει, λοιπόν, να επισκεφθούμε ξανά την πολυτάραχη και το πρωτοποριακό έργο μιας από τις πιο αδικημένες προσωπικότητες στην των επιστημών.

Σύμφωνα με τον Sir Winston Churchill, ο Alan Turing είχε τη μεγαλύτερη ατομική συμβολή στη νίκη των συμμάχων ενάντια στη ναζιστική . Πράγματι, αποκωδικοποιώντας τη συσκευή κρυπτογράφησης Enigma, μέσω της οποίας το γερμανικό γενικό επιτελείο έστελνε τις οδηγίες του στις διάφορες στρατιωτικές μονάδες, ο Turing κατάφερε καίριο πλήγμα στη χιτλερική στρατιωτική μηχανή.

Ωστόσο η συνεισφορά του στην επιστήμη ήταν ακόμη μεγαλύτερη: στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα θεμελίωσης των μαθηματικών, που είχε θέσει ο Hilbert. Επινόησε τον οικουμενικό υπολογιστή, μια «θεωρητική» μηχανή που η αρχιτεκτονική της βρίσκεται στη βάση των σημερινών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στην θα γίνει αναφορά στη σύντομη, ταραγμένη ζωή του (που αποτέλεσε πρόσφατα και αντικείμενο της ταινίας «Το παιγνίδι της μίμησης»), στη συνεργασία του με τους κωδικοθραύστες του Bletchley Park, καθώς και στη συνεισφορά του στην «πληροφορική επανάσταση» που βιώνουμε σήμερα

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ομιλητής Τεύκρος Μιχαηλίδης θα δώσει και δεύτερη διάλεξη την Κυριακή, 24η Ιανουαρίου και 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού, με θέμα: «Τα μαθηματικά στην καθημερινότητά μας».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ματαιώνεται λόγω COVID-19 το παζάρι Βελεστίνου  - https://t.co/Kj7qcgeLzS -

  • Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση καλυμμάτων στα δίκτυα ύδατος και ρεύματος στον κυματοθραύστη - https://t.co/VTnlCs8jkX… -

  • Εκπαίδευση τεσσάρων μαθητευόμενων ατόμων των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στην ΠΕΜΣ #ΕΠΑΣΟΑΕΔ - https://t.co/6Z2P4ViCoS -

"Αλιεύοντας" την είδηση