Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Η Εταιρεία Αστρονομίας για τον Κωνσταντίνο Σ. Ζούζουλα
Η Εταιρεία Αστρονομίας για τον Κωνσταντίνο Σ. Ζούζουλα

Η Εταιρεία Αστρονομίας για τον Κωνσταντίνο Σ. Ζούζουλα

Σήμερα γίνεται στην Αθήνα το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπητού και φίλου Κωνσταντίνου Σ. Ζούζουλα, στον Ιερό Ναό Κάτω Χαλανδρίου Αθηνών και η επιθυμεί να προσφέρει, πέρα από το στεφάνι που κατέθεσε στην κηδεία του και λίγα λόγια ευγνωμοσύνης και αγάπης, για τη στήριξή που προσέφερε, επί μία ολόκληρη 10ετία του έργου της.

Ήταν ένα καλοκαιρινό απογευματινό, της 21ης Ιουνίου 2003, ανήμερα του θερινού ηλιοστασίου, που κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο ο άγνωστος σε μας, τότε, Κωνσταντίνος Ζούζουλας, στο πατρικό του σπίτι στην Κουκούράβα, για να συζητήσουμε την προσφορά, των 400 περίπου αστρονομικών βιβλίων του εξέχοντα Έλληνα αστρονόμου Γουλιέλμου Άμποτ (1906 – 2001), τα οποία είχε κερδίσει σε μια στην Αθήνα. Τα ήταν όλα σπάνια και αξιόλογα και έκτοτε κοσμούν την εξ 700 και πλέον βιβλίων της αστρονομικής βιβλιοθήκης της Εταιρείας.

Ζήτησε, τότε, ο Ζούζουλας, να μάθει για το έργο της Εταιρείας, πέρα από εκείνα που έμαθε από τον κ. Νικόλαο Τσούκα, το συγγενή του που έκανε τη διαμεσολάβηση και πάνω στη κουβέντα του αναφέραμε και το σοβαρό πρόβλημα που είχαμε, με τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής.

Του είπαμε χαρακτηριστικά ότι η μέχρι τότε αδιάλειπτη χορηγός του διαγωνισμού Μπίκα Μαρκατά – Πετρογιάννη, απεβίωσε πρόσφατα και τα βραβεία των μένουν μετέωρα. Έτσι κινδυνεύουμε να μη δώσουμε χρηματικά βραβεία στους μαθητές αν και είχαν αθλοθετηθεί από την αρχή της χρονιάς με την προκήρυξη του διαγωνισμού, που εστάλη σε όλα τα σχολεία από το Υπουργείο Παιδείας.

Και ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας, αφού πρώτα ζήτησε να μάθει πιο ήταν το συνολικό ποσό των βραβείων, χωρίς δεύτερη κουβέντα μας ξάφνιασε λέγοντας: «Εγώ αναλαμβάνω τη χορηγία του διαγωνισμού». Μείναμε άναυδοι και δεν είχαμε λόγια να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και να τον ευχαριστήσουμε για τη μεγάλη αυτή ανέλπιστη και ξαφνική προσφορά του.

Έτσι εκείνη τη χρονιά οι μαθητές παρέλαβαν κανονικά από τον ίδιο τα βραβεία τους σε επίσημη τελετή που έγινε στο . Ο ίδιος δε τους μίλησε με θερμά λόγια για την αστρονομική πρόοδό τους και τους ευχήθηκε να ανεβαίνουν πάντα στη γνώση και να φθάσουν μέχρι του τρίτου ουρανού του Παύλου.

Και όχι μόνο εκείνη τη χρονιά, αλλά και όλες τις επόμενες χρονιές μέχρι και τελευταία, υπήρξε μόνιμος χορηγός του διαγωνισμού. Μάλιστα αύξησε κατά πολύ τη χορηγία του, με αποτέλεσμα να παίρνουν χρηματικά βραβεία, όχι μόνο οι τρεις πρώτοι, αλλά και όλοι οι 25 περίπου επαινούμενοι μαθητές που διακρίνονταν στο διαγωνισμό.

Αξίζει, λοιπόν, να αναφέρουμε ότι στα 10 και πλέον αυτά χρόνια, διέθεσε συνολικά 50.000 σχεδόν, που διανεμήθηκαν σε 250 περίπου μαθητές του και ολόκληρης της ς, ως επιβράβευση της πολύ καλής έως άριστης επίδοσής τους στο διαγωνισμό της αστρονομίας.

Φέτος δε, επρόκειτο η Εταιρεία να τον ανακηρύξει ως τον πρώτο και άριστο ευεργέτη της, σύμφωνα με το καταστατικό της, κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του Δεκεμβρίου, αλλά δεν πρόφτασε.
Ας είναι αναπαυμένος, πάντως, διότι η προσφορά του προς τη νεολαία των θρανίων παραμένει ακέραια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα 400 και πλέον Μέλη της Εταιρείας θα τον θυμούνται πάντα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση