Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Η διαστημική μουσική του πλανήτη
Η διαστημική μουσική του πλανήτη

Η διαστημική μουσική του πλανήτη

Από τον καθηγητή διαστημικής φυσικής του Πανεπ/μίου Αθηνών Ιωάννη Α. Δαγκλή

«Η διαστημική μουσική του πλανήτη μας» θα είναι το θέμα της ομιλίας του Ιωάννη Δαγκλή, καθηγητή φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη σειρά των μηνιαίων ομιλιών «Αστρονομίας για όλους».

Η ομιλία οργανώνεται από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας και θα γίνει την Κυριακή, 12η Μαΐου, ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού).

In space, nobody can hear you scream: η περίφημη ατάκα της ταινίας του Ridley Scott λέει το αυτονόητο – ότι στο κενό του Διαστήματος δεν ακούγονται ούτε ψίθυροι, ούτε κραυγές.

Για μουσική ωστόσο δεν έχει μιλήσει κανείς. Αναζητώντας τις αιτίες δραματικής επιτάχυνσης ηλεκτρονίων σε υπερσχετικιστικές ενέργειες, ανακαλύψαμε τη διαστημική μουσική του πλανήτη μας.

Πάνω από το μπλε του ουρανού, όχι πολύ μακριά, αλλά ωστόσο στο σκοτεινό έρεβος του Δαστήματος, οι δυναμικές γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης (αλλά και άλλων πλανητών) πάλλονται κατά καιρούς σαν τις χορδές του βιολιού και της άρπας – και μάλιστα με ρυθμό που είναι κοντά στον ρυθμό της μουσικής των ανθρώπων: οι συχνότητες των ηλεκτρομαγνητικών ταλαντώσεων στο Διάστημα είναι παρόμοιες με τις συχνότητες των ήχων που αντιλαμβάνεται το ακουστικό μας νεύρο. Κι έτσι, παρά τη διαφορά της φύσης των ταλαντώσεων, μπορούμε να απολαύσουμε την απόκοσμη διαστημική μουσική.

Ο Ιωάννης Α. Δαγκλής είναι διαστημικής φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε και Ερευνητικά Κέντρα της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιταλίας, και διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για μια οκταετία. Είναι Τακτικό Μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας, μέλος επιτροπών αξιολόγησης και γνωμοδότησης της NASA, της ESA (European Space Agency), και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επιστημονικός Υπεύθυνος της διάταξης SREM στη διαστημική αποστολή Rosetta της ESA, και Co-Investigator των αποστολών SAC-B, Polar, THEMIS της NASA και BepiColombo της ESA.

Έχει συμμετάσχει στoν σχεδιασμό, την επεξεργασία και ερμηνεία παρατηρήσεων 15 ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαστημικών αποστολών. Έχει δώσει 40 προσκεκλημένες ομιλίες και πάνω από 300 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Υπεύθυνος 24ων ερευνητικών προγραμμάτων (7 κοινοτικών, 10 της ESA και 7 εθνικών).

Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 5 διαστημικής φυσικής, 100 ερευνητικά άρθρα με περισσότερες από 5.000 αναφορές, καθώς και 150 εκλαϊκευτικά άρθρα και ένα για παιδιά («Η Άρτεμις Φευγάτη μας ξεναγεί στο της»).

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καταπολέμηση κουνουπιών με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας - https://t.co/0KtHw1VP9x -

  • Περιβαλλοντικό πιστοποιητικό για την ΟΛΒ Α.Ε. - https://t.co/5fK9B4xU8c -

  • Διαδικτυακή ημερίδα για το «Ηλεκτρονικό Έγκλημα-Ηλεκτρονική Απάτη» - https://t.co/OK1JmmTrem -

"Αλιεύοντας" την είδηση