Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Η αστρονομική ομιλία του Xάρη Βάρβογλη
Η αστρονομική ομιλία του Xάρη Βάρβογλη

Η αστρονομική ομιλία του Xάρη Βάρβογλη

Την Κυρική, 3η Μρτίου 2019, και ώρα 8.00 μ.μ. θα γίνει η αστρονομική ομιλία του Χάρη Βάρβογλη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Ο χρόνος στη φυσική και στην Αστρονομία», στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

Τον χρόνο μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε τόσο από την καθημερινή, όσο και από την επιστημονική πλευρά.

Ο κ. Βάρβογλης θα προσπαθήσει να παρουσιάσει και τις δύο πλευρές. Θα ξεκινήσει από τον χρόνο στους αρχαίους Έλληνες και τον χρόνο του εύτωνα.

Στη συνέχεια θα παρουσιάσει διάφορα είδη ρολογιών, από το ρολόι-Γη και το εκκρεμές, μέχρι το ατομικό. Θα ασχοληθεί με τον χρόνο του Mach και τον χρόνο της Σχετικότητας και τέλος θα ασχοληθεί με τρία ερωτήματα: (α) υπάρχει αρχή και τέλος του χρόνου, (β) γιατί ο χρόνος «ρέει» μόνο προς τα εμπρός και (γ) μπορεί να σταματήσει ο χρόνος;

Ο Χάρης Βάρβογλης αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο ς από το Α.Π.Θ.

Εργάσθηκε ως ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Maryland, ΗΠΑ.

Από το 1982 δίδαξε και εργάσθηκε ερευνητικά στο Τμήμα ς του Α.Π.Θ. μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Σήμερα είναι ομότιμος στο ίδιο Τμήμα.

Έχει συγγράψει –μόνος ή σε συν– 6 διδακτικά βιβλία Φυσικής, Αστρονομίας και Μαθηματικών (το ένα στα Αγγλικά).

Έχει μεταφράσει ή επιμεληθεί τρία διδακτικά βιβλία Φυσικής. Υπήρξε προσκεκλημένος στο Πανεπιστήμιο Paris XI και επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Tübingen και της Κύπρου.

Διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και υ Τεχνολογίας ΟΗΣΙΣ.

Έχει γράψει εκατοντάδες εκλαϊκευτικά άρθρα, τα περισσότερα στις εφημερίδες ΤΟ ΒΗΜΑ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

"Αλιεύοντας" την είδηση