Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Η αστρονομική ομιλία της Κυριακής
Η αστρονομική ομιλία της Κυριακής

Η αστρονομική ομιλία της Κυριακής

Την 6η Μαρτίου 2022 και 8.00 μ.μ. διεξάγεται η μηνιαία ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου στην αίθουσα Β1 του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78, Ματσάγγου). Ομιλητής θα είναι ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών  Κωνσταντίνος . Γουργουλιάτος με θέμα «Ο εκπληκτικός κόσμος των αστεριών νετρονίων».

«Τα αστέρια νετρονίων είναι εξαιρετικά πυκνά αστέρια που η μάζα τους ξεπερνά τη μάζα του Ήλιου και η ακτίνα τους είναι μόλις δέκα χιλιόμετρα. Σχηματίζονται μετά το τέλος της ζωής αστεριών ενδιάμεσης μάζας. Στα αστέρια νετρονίων δε συμβαίνουν θερμοπυρηνικές ώστε να ακτινοβολήσουν φως, περιέχουν όμως αρκετή συσσωρευμένη λόγω της ταχύτατης περιστροφής τους αλλά και του ισχυρότατου μαγνητικού τους πεδίου την οποία εκπέμπουν σαν κοσμικοί φάροι».

Η ομιλία θα μεταδοθεί και ζωντανά μέσω του καναλιού της Εταιρείας στο YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC9MUP7okRD1uXV_EPHTc6sA ή αναζητήστε και εγγραφείτε στο: και Διαστήματος.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο  Κων/νος Γουργουλιάτος έλαβε μέρος στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής του έτους 2000 και ήρθε 1ος οπότε μετέβη στην αστροναυτική εκπαίδευση της NASA, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το έτος αυτό.

Ξεκίνησε τις σπουδές του από το Πανεπιστήμιο Πατρών, από όπου και έλαβε Φυσικής. Έχει συνεισφέρει στην εκλαΐκευση της Αστρονομικής γνώσης συμμετέχοντας στην Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας, «Ωρίων», της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, στην Αστρονομική Κοινότητα του Πανεπιστημίου του Cambridge και την ομάδα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου McGill.

Η επιστημονική του έρευνα επικεντρώνεται στο ρόλο των μαγνητικών πεδίων στην Αστροφυσική. Έχει συγγράψει 25 μελέτες για τη σημασία των μαγνητικών πεδίων στους αστροφυσικούς πίδακες, τα αστέρια νετρονίων και άλλα αστροφυσικά συστήματα, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με . Έχει δώσει πάνω από 40 σε διεθνή συνέδρια και ως προσκεκλημένος ομιλητής σε Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια. Είναι εταίρος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας και μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση