Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Η αστρονομική ομιλία της Κυριακής
Η αστρονομική ομιλία της Κυριακής

Η αστρονομική ομιλία της Κυριακής

Την Κυριακή 6η Μαρτίου 2022 και ώρα 8.00 μ.μ. διεξάγεται η μηνιαία ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου στην αίθουσα Β1 του Οικονομικού Τμήματος του Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78, κτίριο Ματσάγγου). Ομιλητής θα είναι ο επίκουρος καθηγητής του Πατρών  Κωνσταντίνος Ν. Γουργουλιάτος με θέμα «Ο εκπληκτικός κόσμος των αστεριών νετρονίων».

«Τα αστέρια νετρονίων είναι εξαιρετικά πυκνά αστέρια που η μάζα τους ξεπερνά τη μάζα του Ήλιου και η ακτίνα τους είναι μόλις δέκα χιλιόμετρα. Σχηματίζονται μετά το τέλος της ζωής αστεριών ενδιάμεσης μάζας. Στα αστέρια νετρονίων δε συμβαίνουν θερμοπυρηνικές αντιδράσεις ώστε να ακτινοβολήσουν φως, περιέχουν όμως αρκετή συσσωρευμένη ενέργεια λόγω της ταχύτατης περιστροφής τους αλλά και του ισχυρότατου μαγνητικού τους πεδίου την οποία εκπέμπουν σαν κοσμικοί φάροι».

Η ομιλία θα μεταδοθεί και ζωντανά μέσω του καναλιού της Εταιρείας στο YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC9MUP7okRD1uXV_EPHTc6sA ή αναζητήστε και εγγραφείτε στο: Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο  Κων/νος Γουργουλιάτος έλαβε μέρος στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής του έτους 2000 και ήρθε 1ος οπότε μετέβη στην αστροναυτική εκπαίδευση της NASA, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το έτος αυτό.

Ξεκίνησε τις σπουδές του από το Πανεπιστήμιο Πατρών, από όπου και έλαβε πτυχίο Φυσικής. Έχει συνεισφέρει στην εκλαΐκευση της Αστρονομικής γνώσης συμμετέχοντας στην Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας, «Ωρίων», της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, στην Αστρονομική Κοινότητα του του Cambridge και την ομάδα Αστρονομίας του McGill.

Η επιστημονική του έρευνα επικεντρώνεται στο ρόλο των μαγνητικών πεδίων στην Αστροφυσική. Έχει συγγράψει 25 μελέτες για τη σημασία των μαγνητικών πεδίων στους αστροφυσικούς πίδακες, τα αστέρια νετρονίων και άλλα αστροφυσικά συστήματα, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Έχει δώσει πάνω από 40 ομιλίες σε διεθνή συνέδρια και ως προσκεκλημένος ομιλητής σε Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια. Είναι εταίρος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας και μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση