Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Η αστρονομική διάλεξη της Κυριακής από τη Σχολή Αστρονομίας
Η αστρονομική διάλεξη της Κυριακής από τη  Σχολή Αστρονομίας

Η αστρονομική διάλεξη της Κυριακής από τη Σχολή Αστρονομίας

Ανοίγει το Σάββτο, 12 Ινουαρίου και ώρα 5.00 μ.μ. η Σχολή Αστρονομίας, που λειτουργεί συνεχώς από το 2011 με πολύ καλή επιτυχία,  συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο 80 έως μαθητές και μαθήτριες των τελευταίων τάξεων Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Τα μαθήματα που διδάσκονται από δεκάδα έμπειρων καθηγητών, ερασιτεχνών αστρονόμων, μπορούν να τα παρακολουθούν και μεγαλύτεροι στην ηλικία ως ακροατές.

Θα γίνονται δε κάθε Σάββατο 5.00 – 7.00 μ.μ. στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – , Ματσάγγου). Οι εγγραφές στη Σχολή θα αρχίσουν μισή ώρα νωρίτερα και τα μαθήματα θα συνεχισθούν μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου.

Εξάλλου επαναλαμβάνονται και τη νέα χρονιά οι τακτικές μηνιαίες ομιλίες «Αστρονομίας για όλους» κάθε πρώτη Κυριακή του μηνός πάλι στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά στο πρώην (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού) αυτή τη φορά, ώρα 8.00 μ.μ.

Αυτή την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου, ομιλητής θα είναι ο Λουκάς Ζαχείλας, νέος πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Δίας – (και όχι μόνο…). Τα νεότερα από τις τελευταίες αποστολές».

Το ηλιακό σύστημα έχει αρκετές διαστημοσυσκευές που στέλνουν συνέχεια νεότερες πληροφορίες για διάφορα ουράνια σώματα.

Οι τρέχουσες εξελίξεις, βέβαια, αφορούν δύο κυρίως πλανήτες, αφενός τον μεγαλύτερο εκ των πλανητών, τον Δία και αφετέρου τον Άρη.

Τόσο η NASA, όσο κι η ESA, αλλά κι οι άλλες διαστημικές υπηρεσίες (Κίνας, ς, Ινδίας, Ρωσίας) την τελευταία δεκαετία έχουν στρέψει την προσοχή τους στον Άρη και μας εφοδιάζουν συνεχώς με σημαντικά νέα.

“Θα ήταν άδικο, όμως, αν αφήναμε τους ακροατές της διάλεξης χωρίς νεότερα για πολλά ακόμη σώματα που περιφέρονται γύρω από το μητρικό μας αστέρι, από τον Κρόνο μέχρι τον Ερμή, αλλά και τους νά πλανήτες με προεξέχοντα τον Πλούτωνα, και τελευταία την «Εσχάτη Θούλη»” αναφέρεται.

Ο δρ. Λουκάς Ζαχείλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το Πτυχίο του, το 1983. Το 1988 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκληρώνοντας την διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Αριθμητική και Θεωρητική Μελέτη τρισδιάστατων αστρικών συστημάτων». Πάνω από 20 εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη δυναμικών συστημάτων σε χώρους δύο και τριών διαστάσεων. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη μελέτη της ευστάθειας των δυναμικών συστημάτων και στην πιθανή εμφάνιση χάους. Τέτοια μοντέλα προκύπτουν στη Γαλαξιακή Δυναμική, την Εφαρμοσμένη Οικονομική Ανάλυση, σε προβλήματα χρονοσειρών και σε προβλήματα αγώνων εξοπλισμού. Από το 1990 έως και σήμερα έχει διδάξει μεταξύ των άλλων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας και στην Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ Βόλου. Το Δεκέμβριο του 2003 ο Δρ. Λ. Ζαχείλας διορίσθηκε στη θέση του Λέκτορα στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ από το Σεπτέμβρη του 2012 είναι Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ.

Είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και (προσφάτως) πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος. Τα τελευταία 7 χρόνια είναι ο Β' αρχηγός της Ολυμπιακής Ομάδας Αστρονομίας-Αστροφυσικής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή Αστρονομίας-Αστροφυσικής.

Πριν από την ομιλία θα κοπεί και η καθιερωμένη βαπιτα της Εταιρείας και θα διανεμηθεί στο τέλος σε όλους τους ακροατές της διάλεξης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση