Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Η αστρονομική διάλεξη της ερχόμενης Κυριακής
Η αστρονομική διάλεξη της ερχόμενης Κυριακής

Η αστρονομική διάλεξη της ερχόμενης Κυριακής

Την ερχόμενη Κυριακή, 6η Φεβρουαρίου 1922 και ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα Β1 του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78, Ματσάγγου), θα μιλήσει ο δρ. φυσικός  Χρίστος Θ. Ξενάκης, με θέμα: «Αστεροειδείς, Μετεωροειδή και Κομήτες: πόσο επικίνδυνα είναι για τη ζωή στη Γη»;

Το ηλιακό μας σύστημα δεν αποτελείται μόνον από τον Ήλιο, τους πλανήτες, τους νάνους πλανήτες και τους φυσικούς δορυφόρους των πλανητών. Αποτελείται και από ένα τεράστιο πλήθος αστεροειδών, κομητών και μετεωροειδών που περιφέρονται σε τροχιές γύρω από τον Ήλιο και βρίσκονται τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα συγκεντρωμένα σε ζώνες και περιοχές, όπως η ζώνη του εσωτερικού πλανητικού συστήματος μεταξύ Άρη και Δία, η ζώνη μετά τον πλανήτη Ποσειδώνα ή «ζώνη Kuiper» και η περιοχή στα όρια του ηλιακού μας συστήματος που το περιβάλλει και ονομάζεται « του Oört» αποτελούμενο και την πηγή των κομητών πολύ μεγάλης περιόδου.

Όλο αυτό το «δομικό» υλικό είναι ό,τι περίσσεψε μετά τη δημιουργία των πλανητών και των δορυφόρων τους και δεν έχει ακόμη διερευνηθεί και μελετηθεί πλήρως.

Στη σημερινή θα γνωρίσουμε όλα αυτά τα πλανητικά δομικά υλικά και κυρίως θα ασχοληθούμε με αυτά που πλησιάζουν περισσότερο τη Γη και ονομάζονται «παραγήινα αντικείμενα» (Near Earth Objects) και θα εστιάσουμε ιδιαίτερα την προσοχή μας στα «δυνητικώς επικίνδυνα αντικείμενα» (Potentially Hazardous Objects) που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και συνθήκες μπορούν να απειλήσουν τη ζωή στη Γη!

Επίσης, η σημερινή αποσκοπεί στην καλύτερη και ακριβέστερη γνωριμία με το ηλιακό μας σύστημα και κυρίως το πλανητικό μας περιβάλλον, στον προσδιορισμό των πιθανών κινδύνων που ελλοχεύουν στην περιοχή μας, στην ετοιμότητα και προσπάθεια του σύγχρονου ανθρώπου για αποτροπή ενός δυσάρεστου γεγονότος σύγκρουσης, στη γνώση, τέλος, των ιστορικών συμβάντων πτώσης διαστημικών αντικειμένων και στον προσδιορισμό των αρνητικών και θετικών επιπτώσεών τους για τη ζωή στη Γη.

Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά και διαδικτυακά από το κανάλι της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος στο YouTube.com.

Ο κ. Ξενάκης γεννήθηκε στον Βόλο όπου και παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στη Φυσική. Εξειδικεύσεις στο Παρίσι, στο Σαουθάμπτον και στη Λυών. Εργάστηκε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (Βρυξέλλες). Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει συγγράψει βιβλία σχετικά με τη φυσική και την αστρονομία. Έχει βραβευθεί με το αργυρό μετάλλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για το του.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δράση ΟΝΝΕΔ Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 - https://t.co/rZGeGVLRhK… -

  • Κρατείται αλλοδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας #προσβολήγενετήσιαςαξιοπρέπειας - https://t.co/OQPx7qRNqX -

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

"Αλιεύοντας" την είδηση