Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Η αστρονομία των βαρυτικών κυμάτων
Η αστρονομία των βαρυτικών κυμάτων

Η αστρονομία των βαρυτικών κυμάτων

Από τον καθηγητή του Παν/μίου Θεσ/νίκης Νικόλαο Στεργιούλα

Η Αστρονομία των βαρυτικών κυμάτων, θα είναι το θέμα της ομιλίας σήμερα Κυριακή, 7η Απριλίου 2019 και ώρα 8.00 μ.μ. που θα γίνει στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Θεσσαλίας (εωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην αλλικό Ινστιτούτο).

Θα μιλήσει οΝικόλαος Στεργιούλας καθηγητής του Τμήματος ς του ,διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας.

Μέχρι τώρα, ο άνθρωπος εξερευνούσε τον Κόσμο γύρω του συλλέγοντας το φως που φτάνει από τα βάθη του Σύμπαντος. Πλέον όμως, μπορούμε και να «ακούσουμε» το Σύμπαν, να ανιχνεύσουμε δηλαδή τον «ήχο» που παράγεται όταν συγκρούονται δύο μαύρες τρύπες ή δύο αστέρες νετρονίων. Ο «ήχος» αυτός ταξιδεύει ως κύμα στο χωροχρόνο με την ταχύτητα του φωτός.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση του Σύμπαντος και μας επιτρέπει να ελέγξουμε πιο αυστηρά τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του . Στην ομιλία θα παρουσιαστούν τα κύρια χαρακτηριστικά των βαρυτικών κυμάτων, θα εξηγηθούν τα πειράματα LIGO και VIRGO, που επέτρεψαν την ανίχνευσή τους και θα αναφερθούν οι μελλοντικές προοπτικές (νέοι ανιχνευτές και η διαστημική LISA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος) και οι προσδοκίες που υπάρχουν για νέες ανακαλύψεις στην Αστροφυσική και στην Κοσμολογία, στη νέα εποχή της Αστρονομίας Βαρυτικών Κυμάτων.

Ο κ. Στεργιούλας εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στις κι εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Αλβέρτος στο Βερολίνο. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη Γενική Θεωρία Σχετικότητας και στη μελέτη των μελανών οπών, των αστέρων νετρονίων και των βαρυτικών κυμάτων, θέματα για τα οποία έχει προσκληθεί να δώσει διαλέξεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 70 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ πρόσφατα εκδόθηκε βιβλίο του από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Συμμετέχει στο επιστημονικό μέρος της διαστημικής ς LISA (για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων στο διάστημα) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση