Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Ερευνητές αναλύουν το «τρελό μυρμήγκι»
Ερευνητές αναλύουν το «τρελό μυρμήγκι»

Ερευνητές αναλύουν το «τρελό μυρμήγκι»

Φως στη μυστηριώδη συμπεριφορά ενός συνηθισμένου είδους μυρμηγκιού γνωστού ως τρελό μυρμήγκι έριξε ομάδα επιστημόνων από το Ισραήλ, η οποία στο συμπέρασμα ότι τα μικροσκοπικά έντομα επιλέγουν ισορροπημένα ανάμεσα στην ατομικότητα και στον κομφορμισμό, προκειμένου να μεταφέρουν επιτυχώς στη φωλιά τους μεγάλα κομμάτια τροφής. Το όνομα του είδους σχετίζεται με τον τρόπο που τα μικρά αυτά πλάσματα πηγαινοέρχονται, αλλάζοντας συχνά κατεύθυνση.

Πηγή έμπνευσης για τη διεξαγωγή της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό Nature Communications, αποτέλεσαν μερικά μυρμήγκια που εντόπισε ένας εκ των επιστημόνων του εργαστηρίου του επιστημονικού ινστιτούτου Βάιζμαν στο διαμέρισμά του. Ο μελετητής βιντεοσκόπησε τα τρελά μυρμήγκια να κλέβουν γατοτροφή και παρουσίασε το οπτικό υλικό στους συνεργάτες του, οι οποίοι αποφάσισαν να εξετάσουν μία θεωρία, που τελικά επιβεβαιώθηκε.

Οταν μια μεγάλη ομάδα από μυρμήγκια κάνει μια βαριά ανύψωση, ακολουθεί κομφορμιστικά μια ευθεία για να φτάσει στον προορισμό της. Με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, στερείται σωστού προσανατολισμού. Ο ρόλος των μυρμηγκιών που φαινομενικά σημειώνουν μια τρελή είναι καθοριστικός. Ενας μικρός αριθμός από προσκόπους παρεμβαίνει για να δώσει τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ενημερώνει με τις απαραίτητες πληροφορίες τους πιο κομφορμιστές «κουβαλητές».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Λαμπρή η πανήγυρις του Αγίου Νικολάου στον Βόλο #ΜητροπολιτικόΙερόςΝαόςΑγίουΝικολάου - https://t.co/QMHmVhv4vW -

  • Ευρωβαρόμετρο: οι Ευρωπαίες και οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τις ψηφιακές αρχές #ψηφιακέςαρχές - https://t.co/u6DKwDIOaC -

  • #Alzheimer παρουσιάζει και η καρδιά - https://t.co/Q0OrUI80N3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση