Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Ερευνητές αναλύουν το «τρελό μυρμήγκι»
Ερευνητές αναλύουν το «τρελό μυρμήγκι»

Ερευνητές αναλύουν το «τρελό μυρμήγκι»

Φως στη μυστηριώδη συμπεριφορά ενός συνηθισμένου είδους μυρμηγκιού γνωστού ως έριξε ομάδα επιστημόνων από το , η οποία καξε στο συμπέρασμα ότι τα μικροσκοπικά έντομα επιλέγουν ισορροπημένα ανάμεσα στην ατομικότητα και στον κομφορμισμό, προκειμένου να μεταφέρουν επιτυχώς στη φωλιά τους με κομμ τροφής. Το όνομα του είδους σχετίζεται με τον τρόπο που τα μικρά αυτά πλάσματα πηγαινοέρχονται, αλλάζοντας συχνά κατεύθυνση.

Πηγή έμπνευσης για τη διεξ της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό Nature Communications, αποτέλεσαν μερικά μυρμήγκια που εντόπισε ένας εκ των επιστημόνων του εργαστηρίου του επιστημονικού ινστιτούτου Βάιζμαν στο διαμέρισμά του. Ο μελετητής βιντεοσκόπησε τα τρελά μυρμήγκια να κλέβουν γατοτροφή και παρουσίασε το οπτικό υλικό στους συνεργάτες του, οι οποίοι αποφάσισαν να εξετάσουν μία θεωρία, που τελικά επιβεβαιώθηκε.

Οταν μια μεγάλη ομάδα από μυρμήγκια κάνει μια βαριά ανύψωση, ακολουθεί κομφορμιστικά μια ευθεία πορεία για να φτάσει στον προορισμό της. Με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, στερείται σωστού προσανατολισμού. Ο ρόλος των μυρμηγκιών που φαινομενικά σημειώνουν μια τρελή πορεία είναι καθοριστικός. Ενας μικρός αριθμός από προσκόπους παρεμβαίνει για να δώσει τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ενημερώνει με τις απαραίτητες πληροφορίες τους πιο κομφορμιστές «κουβαλητές».

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση