Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Εμφυτεύσιμη συσκευή θα διαβάζει τη σκέψη
Εμφυτεύσιμη συσκευή θα διαβάζει τη σκέψη

Εμφυτεύσιμη συσκευή θα διαβάζει τη σκέψη

Τη δισύνδεση του νθρώπινου εγκεφάλου και ηλεκτρονικών υπολογιστών πρόκειται να αναζητήσει η NeuraLink, μια εταιρεία που ίδρυσε ο Έλον Μασκ. Η εταιρεία ήδη ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ασύρματης εμφυτεύσιμης συσκευής που, θεωρητικά, θα μπορεί να διαβάσει την ανθρώπινη σκέψη.

Σε που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο, ο Ελον Μασκ ανακοίνωσε ότι η νεοσύστατη εταιρεία του κατέγραψε σημαντικές προόδους όσον αφορά την αρμονική «συμβίωση» μεταξύ ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης. H NeuraLink υποστηρίζει ότι δημιούργησε «πολύ λεπτές ίνες», λεπτότερες από μια ανθρώπινη τρίχα, οι οποίες μπορεί να εγχυθούν στον εγκέφαλο προκειμένου να ανιχνεύουν και να καταγράφουν τη νευρωνική δραστηριότητα. Επίσης, κατασκεύασε ένα ρομπότ που μπορεί να εγχύσει τις μικροΐνες στον εγκέφαλο, υπό την καθοδήγηση νευροχειρουργού.

Η συσκευή της NeuraLink, υποστηρίζει ο Μασκ, αποτελεί σημαντική βελτίωση ακόμα και της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας όσον αφορά τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα. Διαθέτει χίλιες φορές περισσότερα ηλεκτρόδια που αλληλεπιδρούν με τον εγκέφαλο, συγκριτικά με την πιο εξελιγμένη συσκευή που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων () και χρησιμοποιείται για θεραπείες «εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης» στους πάσχοντες από .

Η NeuraLink αναμένεται να επιδιώξει να λάβει από τον μέχρι το 2020. Ωστόσο η αφορά μια εκδοχή της συσκευής της που προορίζεται μόνο για σοβαρά ασθενείς, επισήμανε ο Μάικλ Μακ Ντούγκαλ, επικεφαλής νευροχειρουργός της εταιρείας. Στην πρώτη μελέτη θα συμμετάσχουν ασθενείς με ολοκληρωτική παράλυση.

Επί του παρόντος, πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο σε ποντίκια, αλλά, όπως αποκάλυψε ο Ελον Μασκ, η εταιρεία συνεργάζεται με επιστήμονες του της Καλιφόρνιας προκειμένου να δρομολογηθούν πειράματα και σε πιθήκους.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση