Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Ελπίδες από εμβόλιο κατά του AIDS
Ελπίδες από εμβόλιο κατά του AIDS

Ελπίδες από εμβόλιο κατά του AIDS

Θετικά είχε η χρήση ενός εμβολίου κατά του HIV. Η , η οποία στοχεύει στην παροχή ανοσίας έναντι διαφόρων στελεχών του ιού, οδήγησε σε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του HIV.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκε ομάδα ειδικών, η οποίοι πραγματοποίησαν μελέτες σε 393 άτομα, σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Το εμβόλιο παρείχε σε πειραματόζωα και από έναν ιό παρόμοιο με τον HIV, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες, ώστε να διαπιστωθεί εάν η απόκριση του ανοσοποιητικού μπορεί να αντιμετωπίσει τη μόλυνση από τον ιό σε ανθρώπους.

Περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τον ιό ή έχουν νοσήσει από AIDS, ενώ καταγράφονται 1,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα σε ετήσια βάση.

Παρά την πρόοδο της ς, η αντιμετώπιση του ιού με εμβόλιο δεν έχει κάνει τα αναγκαία βήματα.

Η προληπτική προ με φάρμακο κατά του ιού είναι αποτελεσματική στην της λοίμωξης, αλλά σε αντίθεση με το εμβόλιο, πρέπει να λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και καθημερινά.

Η ανακάλυψη εμβολίου αποτελεί τεράστια πρόκληση για τους επιστήμονες, εν μέρει επειδή υπάρχουν τόσες πολλές μορφές του ιού, αλλά και επειδή ο HIV μπορεί να μεταλλαχθεί για να αποφύγει την επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Προηγούμενες προσπάθειες για ανακάλυψη εμβολίων κατά του HIV περιορίστηκαν σε συγκεκριμένα στελέχη του ιού που βρέθηκαν σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Αλλά για αυτό το εμβόλιο – σκούπα, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια θεραπεία που αποτελείται από κομμάτια διαφορετικών ιών. Η ελπίδα είναι ότι θα μπορούσε να προσφέρει πολύ καλύτερη προστασία από τον σχεδόν απεριόριστο αριθμό στελεχών του ιού που έχουν βρεθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν άτομα ηλικίας 18 έως 50 ετών που δεν είχαν HIV και ήταν υγιή. Έλαβαν τέσσερις δόσεις του εμβολίου στη διάρκεια 48 εβδομάδων.

Όλοι οι συνδυασμοί εμβολίων παρήγαγαν ανταπόκριση του ανοσοποιητικού κατά του HIV και ήταν ασφαλείς.

Πίθηκοι

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επίσης μια παράλληλη μελέτη όπου έδωσαν σε πιθήκους εμβόλιο για να τους προστατεύσουν από το να πάρουν τον ιό της ανοσοανεπάρκειας του ιού της πιθήκου – έναν ιό παρόμοιο με τον ιό HIV που μολύνει τους πιθήκους.

Ο συνδυασμός του εμβολίου – σκούπα βρέθηκε να είναι πιο αποτελεσματικό σε ανθρώπους, προστατεύοντας και το 67% των πιθήκων.

“Τα αυτά αποτελούν σημαντικό ορόσημο”, δήλωσε ο Dan Barouch, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του και επικεφαλής της μελέτης.

Προσοχή

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ευρήματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Αν και το εμβόλιο προκάλεσε απόκριση στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, δεν είναι σαφές εάν αυτό θα αρκούσε για να καταπολεμήσει τον ιό και να αποτρέψει τη μόλυνση.

“Οι στην ενός εμβολίου HIV είναι πρωτοφανείς και η ικανότητα να προκαλέσει ανοσολογικές αντιδράσεις ειδικού για τον HIV δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα εμβόλιο θα προστατεύει τον άνθρωπο από τη λοίμωξη”.

Οι ερευνητές θα δοκιμάσουν στη συνέχεια τη θεραπεία σε 2.600 γυναίκες στη Νότια Αφρική που κινδυνεύουν να νοσήσουν

Πηγή: iatronet.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση