Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΠΙΣΤΗΜΗ / ΙΑΤΡΙΚΑ / Ελπίδες από εμβόλιο κατά του AIDS
Ελπίδες από εμβόλιο κατά του AIDS

Ελπίδες από εμβόλιο κατά του AIDS

Θετικά αποτελέσματα είχε η χρήση ενός εμβολίου κατά του HIV. Η θεραπεία, η οποία στοχεύει στην παροχή ανοσίας έναντι διαφόρων στελεχών του ιού, οδήγησε σε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του HIV.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκε ομάδα ειδικών, η οποίοι πραγματοποίησαν μελέτες σε 393 άτομα, σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Το εμβόλιο παρείχε σε πειραματόζωα και από έναν ιό παρόμοιο με τον HIV, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες, ώστε να διαπιστωθεί εάν η απόκριση του ανοσοποιητικού μπορεί να αντιμετωπίσει τη μόλυνση από τον ιό σε ανθρώπους.

Περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τον ιό ή έχουν νοσήσει από AIDS, ενώ καταγράφονται 1,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα σε ετήσια βάση.

Παρά την πρόοδο της θεραπείας, η αντιμετώπιση του ιού με εμβόλιο δεν έχει κάνει τα αναγκαία βήματα.

Η προληπτική προφύλαξη με φάρμακο κατά του ιού είναι αποτελεσματική στην της λοίμωξης, αλλά σε αντίθεση με το εμβόλιο, πρέπει να λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και καθημερινά.

Η ανακάλυψη εμβολίου αποτελεί τεράστια πρόκληση για τους επιστήμονες, εν μέρει επειδή υπάρχουν τόσες πολλές μορφές του ιού, αλλά και επειδή ο HIV μπορεί να μεταλλαχθεί για να αποφύγει την επίθεση από το σύστημα.

Προηγούμενες προσπάθειες για ανακάλυψη εμβολίων κατά του HIV περιορίστηκαν σε συγκεκριμένα στελέχη του ιού που βρέθηκαν σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Αλλά για αυτό το εμβόλιο – σκούπα, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια θεραπεία που αποτελείται από κομμάτια διαφορετικών ιών. Η ελπίδα είναι ότι θα μπορούσε να προσφέρει πολύ καλύτερη από τον σχεδόν απεριόριστο αριθμό στελεχών του ιού που έχουν βρεθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι συμμετέχοντες στην ήταν άτομα ηλικίας 18 έως 50 ετών που δεν είχαν HIV και ήταν υγιή. Έλαβαν τέσσερις του εμβολίου στη διάρκεια 48 εβδομάδων.

Όλοι οι συνδυασμοί εμβολίων παρήγαγαν ανταπόκριση του ανοσοποιητικού κατά του HIV και ήταν ασφαλείς.

Πίθηκοι

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επίσης μια παράλληλη μελέτη όπου έδωσαν σε πιθήκους εμβόλιο για να τους προστατεύσουν από το να πάρουν τον ιό της ανοσοανεπάρκειας του ιού της πιθήκου – έναν ιό παρόμοιο με τον ιό HIV που μολύνει τους πιθήκους.

Ο συνδυασμός του εμβολίου – σκούπα βρέθηκε να είναι πιο αποτελεσματικό σε ανθρώπους, προστατεύοντας και το 67% των πιθήκων.

“Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν σημαντικό ορόσημο”, δήλωσε ο Dan Barouch, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και επικεφαλής της μελέτης.

Προσοχή

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ευρήματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Αν και το εμβόλιο προκάλεσε απόκριση στο σύστημα των ανθρώπων, δεν είναι σαφές εάν αυτό θα αρκούσε για να καταπολεμήσει τον ιό και να αποτρέψει τη μόλυνση.

“Οι στην ενός εμβολίου HIV είναι πρωτοφανείς και η ικανότητα να προκαλέσει ανοσολογικές αντιδράσεις ειδικού για τον HIV δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα εμβόλιο θα προστατεύει τον άνθρωπο από τη λοίμωξη”.

Οι θα δοκιμάσουν στη συνέχεια τη θεραπεία σε 2.600 γυναίκες στη Νότια Αφρική που κινδυνεύουν να νοσήσουν

Πηγή: iatronet.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ζητούν άμεση στήριξη αγροτών, επιχειρήσεων και εργαζομένων στον αγροδιατροφικό τομέα - https://t.co/4HqwWib6OA -

  • Πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να «βοηθήσουν» άθελά τους στην εξάπλωση της πανδημίας… - https://t.co/Wca698eNoj -

  • Κορωναϊός: «Ιστορική εμπειρία, όχι χαμένη χρονιά», λένε οι ψυχολόγοι - https://t.co/qAPNW8dDcs -

"Αλιεύοντας" την είδηση