Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Έλεγχος σπερματοζωαρίων με έξυπνη εφαρμογή
Έλεγχος σπερματοζωαρίων με έξυπνη εφαρμογή

Έλεγχος σπερματοζωαρίων με έξυπνη εφαρμογή

Άραγε η αξιόπιστη καταμέτρηση των σπερματοζωαρίων στον ιδιωτικό χώρο του σπιτιού μας θα γίνει στο μέλλον κάτι τόσο απλό όσο είναι σήμερα το τεστ ς;

Οι κατάφεραν να δημιουργήσουν μια συσκευή η οποία κοστίζει λιγότερο από πέντε ευρώ, συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο και δίνει μια λίαν ακριβή και αξιόπιστη ανάλυση του σπέρματος. Η συσκευή βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης, αλλά η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine, καταλήγει ότι είναι εξίσου αξιόπιστη με τις πολύπλοκες συσκευές ανάλυσης σπέρματος που λειτουργούν με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι οποίες κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Στην πραγματικότητα, η συσκευή χρησιμοποιεί μια οπτική σύνδεση που επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της εικόνας και ένα μικροτσιπ που χειρίζεται το δείγμα σπέρματος. Με δύο φακούς που μπορούν να εστιάσουν αυτόματα και μία ευτελή μπαταρία, το σύστημα προσαρμόζεται στην κάμερα του έξυπνου κινητού. Και φυσικά η καταμέτρηση του σπέρματος γίνεται με τη βοήθεια μιας ειδικής εφαρμογής. Το λογισμικό έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε ο χρήστης υποβοηθείται να φέρει σε πέρας το τεστ με τις συμβουλές που βλέπει στην οθόνη του κινητού του. Από τη στιγμή που θα εισαχθεί το δείγμα, η εφαρμογή μπορεί να το φωτογραφίσει, βιντεοσκοπήσει και να αναφέρει τα σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα. Τα , μάλιστα, του τεστ αποθηκεύονται στο τηλέφωνο έτσι ώστε η εξέλιξή τους να μπορεί να παρακολουθείται στον χρόνο. Οι δημιουργοί της συσκευής ευελπιστούν ότι θα πάρουν άδεια για την κυκλοφορία της από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων () εντός της επόμενης διετίας.

«Στρατολογήσαμε στην έρευνα χρήστες χωρίς προηγούμενη γνώση και επιστημονική εμπειρία. Αυτοί χρησιμοποιήσαν τη συσκευή τοποθετώντας δείγματα σπέρματος τα οποία στη συνέχεια μέτρησαν με μεγάλη », λέει ο βασικός συντάκτης της μελέτης Χαντί Σαφί, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Στην πραγματικότητα, το νέο τεστ είναι εξίσου εύκολο με ένα τεστ ς».

Λιγότερο στρες

«Τα α που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν ζουν με πολύ μεγάλο στρες. Μιλούν με τους φίλους τους. Υπάρχουν ωορρηξίας για τις γυναίκες, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τίποτα για τον άνδρα. Με αυτή τη συσκευή στο σπίτι, ο άνδρας μπορεί να αποφύγει την ντροπή αλλά και το υπέρμετρο στρες του να πηγαίνει για να δώσει δείγμα σπέρματος σε κάποιο ιατρείο. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα».

Ο δρ Σαφί επισήμανε ότι η νέα συσκευή θα είναι χρήσιμη και για τους άνδρες που έχουν υποβληθεί σε βασεκτομή και οι οποίοι πρέπει να υποβάλλονται σε ανάλυση σπέρματος τουλάχιστον δύο φορές κατά το εξάμηνο μετά την επέμβαση. Συνήθως οι άνδρες δεν συμμορφώνονται με τη συγκεκριμένη σύσταση, αλλά με αυτήν τη συσκευή ο άνδρας θα μπορεί να εξετάζεται σπίτι του και να αποστέλλει με ηλεκτρονική τα αποτελέσματα στον ουρολόγο του.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση