Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Δύο διαδοχικές εκδηλώσεις της Εταιρείας Αστρονομίας
Δύο διαδοχικές εκδηλώσεις της Εταιρείας Αστρονομίας

Δύο διαδοχικές εκδηλώσεις της Εταιρείας Αστρονομίας

Δύο διαδοχικές θα πραγματοποιήσει η και Διαστήματος της πόλης την Κυριακή και τη Δευτέρακ.

Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή του Θωμά, 8η Μαΐου 2016, και ώρα 8 μ.μ., με την τελευταία φετινή ομιλία «Αστρονομίας για όλους» στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με ομιλητή τον Θωμά Μπίσμπα, ερευνητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Γερμανίας και του Πανεπιστημίου Φλόριντα των με θέμα: «Η εξέλιξη του μεσοαστρικού χώρου από τα γιγάντια μοριακά νέφη για τη δημιουργία αστέρων και πλανητών».

Ο χώρος ανάμεσα στους αστέρες δεν είναι κενός, αλλά αποτελείται από το αραιό μεσοαστρικό αέριο. Δημιουργήθηκε λίγο μετά την εμφάνιση του Σύμπαντος και εμπλουτίστηκε χημικά με το πέρασμα του χρόνου από εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων. Το μεσοαστρικό αέριο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία νέων αστέρων και πλανητών και έτσι η μελέτη του είναι εξαιρετικής σημασίας για την κατανόηση της ς. Στην ομιλία αυτή θα γίνει λόγος για τη δυναμική και τη χημική σύσταση του μεσοαστρικού χώρου, πώς εξελίσσεται και πώς δημιουργούνται νέοι αστέρες από τη βαρυτική κατάρρευση. Η παρουσίαση θα γίνει με τη βοήθεια εξελιγμένων αριθμητικών προσομοιώσεων, ενώ θα γίνει αναφορά και στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι τελευταίες καθώς και του πώς η σύγχρονη θεωρητική τις χρησιμοποιεί.

Η δεύτερη εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 9η Μαΐου και ώρα 17:00 – 20:00 στην παραλία του Βόλου ( με Κ. Καρτάλη, στο σημείο που αγκυροβολεί η Αργώ), για την παρατήρηση, μόνο με ειδικό φίλτρο, του σπάνιου φαινομένου της διάβασης του πλανήτη Ερμή μπροστά από τον Ήλιο. Μια μικρή μαύρη κουκίδα θα φαίνεται στο δίσκο του Ηλίου, καθ' ότι η διάμετρος του Ερμή είναι 4.878 χμ. και του Ηλίου 1.391.400 χμ., ενώ η διάμετρος της Γης είναι 12.756 χμ.

Με τηλεσκόπια και κιάλια μελών της Εταιρείας, που θα είναι εφοδιασμένα με ειδικά φίλτρα για την ασφαλή παρατήρηση, κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει το φαινόμενο, η κορύφωση του οποίου είναι στις 17:57. Το φαινόμενο της διάβασης του Ερμή αρχίζει συγκεκριμένα στις 14:12 και τελειώνει στις 21:42 ώρα Ελλάδος

Σημειώνεται ότι είναι επικίνδυνο για την όραση μας και απαγορεύεται αυστηρά να κοιτάμε τον Ήλιο με γυμνά μ ή με κιάλια ή με τηλεσκόπιο χωρίς ειδικό φίλτρο, για να ιδούμε τη διάβαση.

Η προηγούμενη διάβαση του Ερμή έγινε το 2006 (αόρατη από τη ), η επόμενη θα γίνει το 2019 και η μεθεπόμενη το 2032! Η Αφροδίτη είχε μόνο δύο διαβάσεις, που έγιναν, το 2004 και το 2012. Η επόμενη διάβαση της Αφροδίτης θα είναι το 2117! Οι διαβάσεις συμβαίνουν μόνο με τους εσωτερικούς , δηλαδή με τον Ερμή και την Αφροδίτη.

Η εκδήλωση της Εταιρείας στην παραλία του Βόλου, είναι ελεύθερη για το κοινό, το οποίο μπορεί κατά το δίωρο, από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., οποιαδήποτε στιγμή, να συμμετάσχει στην εκδήλωση και να παρατηρήσει το σπάνιο αυτό αστρονομικό φαινόμενο της διάβασης του Ερμή μπροστά από το δίσκο του Ήλιου.

"Αλιεύοντας" την είδηση