Βρίσκεστε εδώ:  / ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Εκχυλίσμα από ραδίκια ασκεί προστευτική δράση στα αγγεία
Εκχυλίσμα από ραδίκια ασκεί προστευτική δράση στα αγγεία

Εκχυλίσμα από ραδίκια ασκεί προστευτική δράση στα αγγεία

Εργασία του εργαστηρίου βιοχημείας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, που δημοσιεύτηκε σήμερα, δείχνει ότι το ζουμί από ραδίκια και συναφή χόρτα ασκούν μια προστευτική δράση στα αγγεία μας, μέσω αύξησης της έκφρασης σημαντικών γονιδίων.

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ότι αποτρέπει πολλές ασθένειες. Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκαν οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες έξι εκχυλισμάτων από μεσογειακές φυτικές τροφές.

Η ανάλυση χημικής σύνθεσης των εκχυλισμάτων έδειξε ότι η συνολική πολυφαινολική περιεκτικότητα κυμάνθηκε από 56 έως 408 GAE mg / g dw εκχυλίσματος. Οι κύριες πολυφαινόλες που εντοπίστηκαν στα εκχυλίσματα ήταν η κουρσεττίνη, η λουτεολίνη, το καφταρικό οξύ, τα ισομερή του καφεοϋλκινικού οξέος και το κιχωρικό οξύ.

Τα εκχυλίσματα έδειξαν in vitro, μείωση της δραστηριότητας των ελεύθερων ριζών.Τα τρία πιο ισχυρά εκχυλίσματα, Cichorium intybus , Carthamus lanatus, και Cichorium spinosum , επίσης, αναστέλλουν μεταλλάξεις .

Επιπλέον, τα εκχυλίσματα C. intybus , C. lanatus και C. spinosum αύξησαν την αντιοξειδωτική ισχή.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν, ότι τα εκχυλίσματα από εδώδιμα φυτά μπορούν να αποτρέψουν ασθένειες που σχετίζονται ειδικά με βλάβες, στο ενδοθήλιο.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Με τα επαναστατικά εμφυτεύματα ακοής κωφά παιδιά κι ενήλικες μπορούν πλέον να ακούν! - https://t.co/CD1q2hLh0v -

  • DW: Απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο η διένεξη ΗΠΑ-Κίνας - https://t.co/V7UQsbaJ7X -

  • Basket League: Πρωταθλητής για 38η φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός - https://t.co/z4DF9FlSPW -

"Αλιεύοντας" την είδηση