Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Δύο διαδικτυακά σεμινάρια αστρονομίας από τον πυρηνικό αστροφυσικό Νίκο Πράντζο
Δύο διαδικτυακά σεμινάρια αστρονομίας από τον πυρηνικό αστροφυσικό Νίκο Πράντζο

Δύο διαδικτυακά σεμινάρια αστρονομίας από τον πυρηνικό αστροφυσικό Νίκο Πράντζο

Ο γνωστός πυρηνικός αστροφυσικός του Βόλου Νικόλαος Πράντζος, που διαπρέπει στο Παρίσι θα μιλήσει σε δυο σεμινάρια αστρονομίας, διαδικτυακά.

Πρόκειται για δύο σεμινάρια στα ελληνικά, που θα τα κάνει, καλεσμένος από το . Τα σεμινάρια αφορούν στην της Πυρηνικής Αστροφυσικής, της ειδικότητάς του και απευθύνονται σε των Τμημάτων Φυσικής όλων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς και σε διδακτορικούς και ερευνητές.

Τα ίδια σεμινάρια τα κάνει εδώ και τρία χρόνια με αρκετή επιτυχία στα αγγλικά και γαλλικά σε διάφορα μέρη του κόσμου  και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης θεώρησαν ότι θα είναι πολύ καλό για τους τους, αλλά και για τους ίδιους.

Επίσης η (ΕΛΑΣΕΤ) τα προτείνει σε όλα τα μέλη της, αστρονόμους και ερευνητές, καθώς και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο .

Το επίπεδο είναι κάπως υψηλότερο από αυτό που λέμε διάλεξη για το πλατύ κοινό και χρειάζεται κάποιες γνώσεις φυσικής, αλλά μπορεί άνετα να τα παρακολουθήσει κάποιος, πολύ περισσότερο, αφού θα παραθέσει και κάποιες μικρές προσωπικές ιστορίες των ερευνητών που έγραψαν τη μεγάλη

Τα σεμινάρια θα γίνουν  την Τετάρτη 10 και 17 Μαρτίου στη 1.00 μ.μ. και θα μαγνητοσκοπηθούν.

Επειδή κάποια μέλη τη Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος θα ενδιαφέρονται να τα παρακολουθήσουν, ο σύνδεσμος των σεμιναρίων είναι: https://www.youtube.com/channel/UCMfUfuH8xhzVhDImz4G5mkA

Πιο συγκεκριμένα τα δύο σεμινάρια θα ασχοληθούν με μια σύντομη ιστορία της Πυρηνικής Αστροφυσικής, την «πηγή ενέργειας του Ηλίου και των άστρων» και την «προέλευση των χημικών στοιχείων στο Σύμπαν».

Οι δύο ομιλίες θα παρουσιαστούν ζωντανά στο κανάλι YouTube του ΙΑ-ΙΤΕ: Τα Facebook events για τις δύο ομιλίες είναι: 10 Μαρτίου 2021 ώρα 13:00 https://www.facebook.com/events/855987448514892
και 17 Μαρτίου 2021 ώρα13:00 https://www.facebook.com/events/810797473116941

Μια μικρή περίληψη των δύο σεμιναρίων έχει ως εξής: Επισκόπηση της εξέλιξης της πυρηνικής αστροφυσικής, από τις αρχές της στη δεκαετία του 1920, μέχρι την ωρίμανσή της στα της δεκαετίας του 1960. Η πυρηνική αστροφυσική προέκυψε από τον «γάμο» της γηραιάς επιστήμης της αστρονομίας με την αναδυόμενη τότε επιστήμη της πυρηνικής φυσικής. Ο  καρπός αυτής της ένωσης ήταν διπλός:  η κατανόηση αφενός της ενέργειας του Ήλιου και των άστρων και αφετέρου της προέλευσης των χημικών στοιχείων στο Σύμπαν.

Η του κλάδου αυτού της φυσικής συνδέεται στενά με την πρώιμη φάση της ανάπτυξης της σωματιδιακής φυσικής και απασχόλησε μερικούς από τους μεγαλύτερους φυσικούς του 20ού αιώνα. Η λύση των δύο αυτών προβλημάτων μέσα σε μερικές δεκαετίες από τη διατύπωσή τους αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θριάμβους της σύγχρονης φυσικής και στέφθηκε από δύο βραβεία Νόμπελ.

Στο 1ο μέρος θα γίνει περιήγηση στα μονοπάτια στα οποία περιπλανήθηκαν οι φυσικοί μέχρι να καταλάβουν τους μηχανισμούς παραγωγής της αστρικής ενέργειας στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Στο 2ο μέρος θα γίνει παρακολούθηση των διαδοχικών εναλλαγών του επικρατούντος προτύπου όσον αφορά την παραγωγή των χημικών στοιχείων στο Σύμπαν, μέχρις ότου οι αστρονομικές παρατηρήσεις πείσουν την επιστημονική κοινότητα για την ορθότητα της θεωρίας της αστρικής προέλευσης.

Σε μια εποχή καλπάζουσας εξειδίκευσης σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους, γίνεται όλο και περισσότερο απαραίτητη στη φοιτητική και ερευνητική κοινότητα μια στοιχειώδης γνώση της ιστορίας των επιστημονικών ιδεών και της ανάπτυξής τους μέσα στο κοινωνικο-πολιτισμικό και τεχνολογικό πλαίσιο της εποχής τους.

Ο Νίκος Πράντζος είναι θεωρητικός αστροφυσικός και διευθυντής ερευνών του CNRS στο Institut d’Astrophysique de Paris, Γαλλία. Τελείωσε το 1ο Βόλου, έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το και το διδακτορικό του από το Univ. de Paris VII. Είναι διεθνώς γνωστός για την έρευνά του σε θέματα αστρικής πυρηνοσύνθεσης, εκρήξεις υπερκαινοφανών, χημική εξέλιξη γαλαξιών και αστροφυσικής ακτίνων-γ. Έχει ασχοληθεί ενεργά με τη διάχυση της επιστήμης και είναι συγγραφέας βραβευμένων εκλαϊκευτικών βιβλίων, εκ των οποίων  «Η περιπέτεια του μέλλοντος», έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χρ.Τριαντόπουλος: Συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για ζητήματα λιμενικών εγκαταστάσεων - https://t.co/wkJb0gS5x2… -

  • Τρία #μετάλλια η #Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο #Ελλάδα #μετάλλια #ΟλυμπιακοίΑγώνεςΤόκιο - https://t.co/Lsmq1k8EAu -

  • Στο εργοτάξιο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας #ΔημοτικόΘέατροΒόλου - https://t.co/oXFC0E1cpc -

"Αλιεύοντας" την είδηση