Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Δύο χάλκινα μετάλλια και μια εύφημη μνεία στην χώρα Ελλάδα
Δύο χάλκινα μετάλλια και μια εύφημη μνεία στην χώρα Ελλάδα

Δύο χάλκινα μετάλλια και μια εύφημη μνεία στην χώρα Ελλάδα

Στην 10η διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής

 Τρεις Έλληνες μαθητές διακρίθηκαν στη φετινή 10η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής που ολοκληρώθηκε χθες, 19/12/2016 στην πόλη Bhubaneswar της Ινδίας.

Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Βαλμάς από το Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων (νυν φοιτητής Φυσικής στο ΕΚΠΑ) και ο Γιώργος Παπαχατζάκης από το 2ο ΓΕΛ «Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη» Θεσσαλονίκης (νυν φοιτητής Πανεπιστημίου Manchester, Μ. ) απέσπασαν χάλκινα μετάλλια, ενώ ο Γιάννης Βογιατζής από το ΓΕΛ Κουφαλίων Θεσσαλονίκης (νυν φοιτητής Φυσικής του ) απέσπασε εύφημη μνεία.

Στην αποστολή συμμετείχαν ακόμη οι Γιάννης Καλλιμάνης από το 41ο ΓΕΛ Αθηνών (νυν φοιτητής Φυσικής στο ΕΚΠΑ) και Χρήστος Κακογιάννης ( του Ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης). Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε εξαιρετικά απαιτητικές στις οποίες πήραν μέρος 240 μαθητές από 41 χώρες από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα.

Ο πρώτος «χρυσός» μαθητής είναι από την Ινδία και επέλυσε το 89% των θεμάτων.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο ομότιμος του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννης Σειραδάκης και ο επίκουρος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας.

Στην προετοιμασία της ελληνικής αποστολής στην ύλη της Ολυμπιάδας συμμετείχαν οι: Χαρά Παπαθανασίου από το Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία, ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας Βόλου & επίτιμος σχολικός σύμβουλος Φυσικών Επιστημών, Χρίστος Ξενάκης  και οι μεταπτυχιακοί/διδακτορικοί φοιτητές: Γιάννης έστορας, Άγγελος Τσιάρας, Γιώργος Λιούτας, Δέσποινα Παζούλη, καθώς και οι φοιτητές: Γιάννης Κουταλιός, Περικλής Οκαλίδης, Ορφέας Βουτυράς, Μάνος Βουρλίωτης και Κρινιώ Μαρούδα.

Η επιλογή των μαθητών έγινε από τον 21ο Πανελλήνιο Μαθητικό διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, που διεξάγεται σε όλη την Ελλάδα από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο και η προετοιμασία των μαθητών έγινε επίσης στο Βόλο, όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές.

«Οι διακρίσεις των Ελλήνων μαθητών είναι εντυπωσιακές, δεδομένης της κατάργησης του μαθήματος της Αστρονομίας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, χώρα στην οποία, όπως είναι γνωστό, γεννήθηκε η επιστήμη αυτή» υποστηρίζει ο αρχηγός της αποστολής, Γιάννης Σειραδάκης.

Το , αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποστολής, ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής καθώς επίσης και τα τοπικά έξοδα προετοιμασίας της αποστολής στον Βόλο.

Η επόμενη Ολυμπιάδα θα διεξαχθεί στην Ταϊλάνδη, το οέμβριο του 2017.

 

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση