Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Δύο ασημένια μετάλλια και τρία χάλκινα στη13η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής
Δύο ασημένια μετάλλια και τρία χάλκινα στη13η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής

Δύο ασημένια μετάλλια και τρία χάλκινα στη13η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής

Η καλύτερη Ελληνική εμφάνιση στο  Keszthely, Ουγγαρία 

Την Τρίτη 13 Αυγούστου 2019, δύο μέρες πριν την μεγάλη γιορτή της Παναγίας, επιστρέφει στη χώρα η ελληνική αποστολή, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη 13η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, στην πόλη Keszthely της Ουγγαρίας, από 2/10/2019 έως και 10/08/2019.

Στη φετινή διοργάνωση, η ελληνική ομάδα κατέκτησε δύο , με τους μαθητές, Θέμη Πουλτουρτζίδη (1ο Λύκειο Κιλκίς) και Αργύρη Γιαννίση – Μανέ (Μουσικό Λύκειο Βόλου) και τρία μετάλλια με τους μαθητές Ευτυχία Βασιλείου (Πρότυπο ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά), Διονύση Γάκη (Πειραματικό Λύκειο Πατρών) και Κωνσταντίνο Ξυλόπορτα (Πειραματικό Λύκειο Αγ. Αναργύρων). Όλοι δηλαδή οι μαθητές ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών και μάλιστα αυτή τη φορά με ένα μετάλλιο στο στήθος τους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στις 13 διοργανώσεις που έχει συμμετάσχει η χώρα μας.

Της αποστολής ηγήθηκαν ο Λουκάς Ζαχείλας, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η dr Χαρά Παπαθανασίου του Πανεπιστημίου του Leiden, Ολλανδίας.

Την αποστολή συνόδευσε ως παρατηρητής η Μαρία Κονταξή, ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην 13η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 46 χώρες (αριθμός ρεκόρ) από την , την Ασία, και την Αμερική, με 254 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους από όλο τον κόσμο.
Τα θέματα στα οποία διαγωνίσθηκαν οι μαθητές της Ολυμπιάδας αφορούσαν τη Θεωρητική Αστροφυσική (50% τη συνολικής βαθμολογίας), την Ανάλυση Δεδομένων (25%) και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις (25%). Ο πρώτος επέλυσε το 88,94% των θεμάτων.

Η μαθητική ομάδα επιλέχθηκε από τους 200 περίπου μαθητές όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τρεις φάσεις του 24ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας 2019, και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος και το υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Οι διαγωνιζόμενοι μαθητές ορμώμενοι από το ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για την Αστρονομία και την Αστροφυσική εργάστηκαν σκληρά μελετώντας αποκλειστικά στον ελεύθερό τους χρόνο (παρ' ό,τι η Αστρονομία απουσιάζει από το αναλυτικό πρόγραμμα της μέσης εκπαίδευσης, και οι Ολυμπιονίκες μαθητές δεν πριμοδοτούνται όπως όλων των άλλων Ολυμπιάδων με την ελεύθερη εισ στα ΑΕΙ της χώρας μας).

Η ομάδα εκπαιδεύτηκε στον Βόλο τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο από παλιούς επιτυχόντες Ολυμπιάδων και συγκεκριμένα από τους Άγγελο Τσιάρα, Μάνο Βουρλιώτη, Αγγελική Μπανιά, Γιάννη Κουταλιό, Γιάννη Βογιατζή και Ορφέα Βουτυρά.

Την εκπαίδευση της ομάδας υποστήριξε και φέτος το και ο .

Τα έξοδα μετάβασης κι επιστροφής της Ελληνικής αποστολής κάλυψε με ευγενική χορηγία για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Ίδρυμα Ωνάση.

Οι δύο μαθητές με τα , από αριστερά: Αργύρης Γιαννίσης – Μανές και Πουλτουρτζίδης θεμιστοκλής.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση