Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Διάλεξη στο Μουσείο του Βόλου για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων
Διάλεξη στο Μουσείο του Βόλου για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

Διάλεξη στο Μουσείο του Βόλου για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

 

Μια αρχαία ακρόπολη αποκαλύπτεται στο Καστρί Γρεβενών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το νεοσυσταθέν Σωματείο “Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Σποράδων”, στο πλαίσιο της ς τους που εγκαινιάστηκε στις αρχές του έτους, διοργανώνουν διάλεξη της  Στ. Δρούγου, Ομότιμης Καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου ς, με θέμα «Η αρχαία ακρόπολη στο Καστρί Γρεβενών».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 22-4-2016, και ώρα 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και εντάσσεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων (18-4-2016).

Ο αρχαιολογικός χώρος στο Καστρί του Δήμου Γρεβενών, στις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου, ανάμεσα στα χωριά Πολυνέρι και Αλατόπετρα, αποτελεί από δεκαπενταετίας το αντικείμενο της ανασκαφικής έρευνας μίας μικρής ομάδας αρχαιολόγων του Αριστοτελείου ς υπό τη διεύθυνση της κας Στ. Δρούγου. Η ανασκαφή με μικρές χρονικές περιόδους και ακόμη μικρότερες οικονομικές δυνάμεις, που προήλθαν κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Γρεβενών και το πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, κατόρθωσε να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα και ευρήματα.

Στη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας αυτών των χρόνων αποδείχτηκε ότι στο Καστρί υπήρξε η οχυρωμένη ακρόπολη μιας αρχαίας πόλης στην αρχαία χώρα των Τυμφαίων στην δυτική πλευρά του βασιλείου της Μακεδονίας. Στο πλαίσιο του οχυρού περιβόλου της αναγνωρίστηκαν τα λείψανα, θεμέλια και αρχιτεκτονικά μέλη, ενός αξιόλογου κτηριακού συγκροτήματος που φαίνεται ότι θηκαν στα τελευταία χρόνια του 4ου αι. π. Χ.:

Ένας πετρόχτιστος άστυλος ναός, η νότια δωρική στοά και ένα μεγάλο ακόμη κτήριο συγκεντρώνονται γύρω από μία τετράπλευρη «πλατεία» και σε άμεση επαφή με την μεγάλη δυτική πύλη του περιβόλου που προστάτευε την ακρόπολη. Άλλα θεμέλια μαρτυρούν την ύπαρξη και άλλων ακόμη οικοδομημάτων, ενώ και τα κινητά ευρήματα αποδεικνύουν την σημασία της θέσης. Τα έδειξαν ότι η ακρόπολη «ζει» έως τα χρόνια της επικράτησης των Ρωμαίων στο βασίλειο της Μακεδονίας, περίπου έως το 150 π.Χ., οπότε και καταστρέφεται.

Η προστασία των αρχαίων κτηριακών λειψάνων της αρχαίας ακρόπολης, αλλά και η δημιουργία και ο εξοπλισμός ενός αρχαιολογικού εργαστηρίου στο παλιό δημοτικό σχολείο του Πολυνερίου αποτέλεσαν εδώ και αρκετά χρόνια την μέριμνα της ερευνητικής ομάδας έτσι ώστε να αναπτυχθεί ομαλά το αρχαιολογικό έργο στο Καστρί τόσο για την έρευνα όσο και για το ευρύ κοινό. Αρωγός στους στόχους αυτούς υπήρξε το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ (Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας) κατά τους χρόνους 2014-2015 με θετικά αποτελέσματα χάρη στη συμβολή και την επίμονη εργασία των μελών της ομάδας.

Αν και τα ευρήματα είναι πολλά και σημαντικά, εξακολουθούν πεισματικά να μένουν κρυμμένα το όνομα του θεού που λατρεύεται στον ναό καθώς και το όνομα της αρχαίας πόλης. Ωστόσο όλα τα στοιχεία, η γεωγραφική θέση, τα ευρήματα, ακόμη και τα χρόνια της ς της ακρόπολης στο τέλος του 4ου αι. π. Χ., προδίδουν τη σημασία της μέσα στο ιστορικό πλαίσιο του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας. Οι μαρτυρίες των πηγών για τον ρόλο της χώρας των Τυμφαίων και σπουδαίων Τυμφαίων στρατηγών, όπως ο Πολυπέρχων, επιβεβαιώνουν τα αρχαιολογικά συμπεράσματα. Όλα αυτά τα δεδομένα ακριβώς διαγράφουν τον επόμενο στόχο της ανασκαφής αυτής στις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου με τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον μπορεί να διαμορφωθεί εκεί ένας πολύ ενδιαφέρων και ξεχωριστός αρχαιολογικός χώρος.

 

Η Στέλλα Δρούγου

 

Η Στέλλα Δρούγου είναι ομότιμη κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1969-70. Εργάστηκε το 1970 για μικρό χρονικό διάστημα ως βοηθός του καθηγητή Γ. Μπακαλάκη. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Wuerzburg το 1974 με την διδακτορική διατριβή για τους αρχαίους αττικούς ψυκτήρες (δημ. το 1975).

Εξελέγη το 1997 τακτική κλασικής αρχαιολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Ασχολείται κυρίως με την αρχαία ελληνική κεραμική και αγγειογραφία και ιδιαίτερα την ελληνιστική κεραμική καθώς και με θέματα που προκύπτουν από την ανασκαφή στη Βεργίνα, στην οποία από το 1976 έως και σήμερα συμμετέχει.

Από το 1998 αναλαμβάνει την οργάνωση της ανασκαφής στη θέση Καστρί στο Πολυνέρι του Νομού Γρεβενών και αναλαμβάνει την διεύθυνσή της .

Από το 1986 συμμετέχει στην οργάνωση και τη πραγματοποίηση των Διεθνών Επιστημονικών Συναντήσεων για την Ελληνιστική Κεραμική μαζί με τους αρχαιολόγους Λ. Μαραγκού, Η. Ζερβουδάκη, Ι. Τουράτσογλου και Ρ. Ιντζεσίλογλου.

Είναι μέλος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

DCIM100MEDIADJI_0533.JPG

DCIM100MEDIADJI_0533.JPG

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση