Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Δεκάδες εισηγητές υψηλού κύρους στην Ελλάδα για το 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας 2020
Δεκάδες εισηγητές υψηλού κύρους στην Ελλάδα για το 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας 2020

Δεκάδες εισηγητές υψηλού κύρους στην Ελλάδα για το 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας 2020

Συνεχίζονται οι εγγραφές συνέδρων απ' όλα τα Βαλκάνια και την Ελλάδα

Η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει φέτος το 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας- 7th BSA ,που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική χώρα των Βαλκανίων και συγκεντρώνει την προσοχή διακεκριμένων επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, από όλη τη Βαλκανική χερσόνησο και τον Εύξεινο Πόντο.

Το Συμπόσιο υποστηρίζεται και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής-θεσμοθετημένο Εργαστήριο μη καταστρεπτικών τεχνικών-διευθυντής καθηγητής Θεόδ. Γκανέτσος ), την Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία (HSA) και τον Δευτεροβάθμιο Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «Περραιβία» (πρόεδρος ΔΣ Κων. Σκριάπας) και θα πραγματοποιηθεί στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Παν/μιου Δυτικής Αττικής , το χρονικό διάστημα 22-25 Σεπτεμβρίου 2020, όπου και θα ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας των συνέδρων, όπως αυτά καθορίζονται από τον Υ και τον ΠΟΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παν/μιο Δυτικής Αττικής και το Δίκτυο «Περραιβία», έχουν θεσμοθετήσει και διοργανώνουν για την Ελλάδα ,κάθε δύο χρόνια, τα παγκοσμίως γνωστά Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνδιοργάνωση με το Τεχνολογικό Παν/μιο Κύπρου, τα οποία τελούν υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας ,του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πολης και πολλών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (UNESCO,ICOMOS,ICOM κ.ά.).

Επίσης, η Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία διοργανώνει τα Πανελλήνια Συνέδρια Αρχαιομετρίας, καθώς επίσης και πλήθος άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, που προάγουν την επιστήμη της αρχαιομετρίας σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο.

Η αρχαιομετρία αποτελεί ένα διεπιστημονικό κλάδο με αντικείμενο την εφαρμογή των θετικών επιστημών στην αρχαιολογία και τον πολιτισμό. Η ανάπτυξη του κλάδου της αρχαιομετρίας προέκυψε από την ανάγκη επίλυσης προβλημάτων της αρχαιολογικής έρευνας που οι παραδοσιακές μέθοδοι αδυνατούσαν να καλύψουν.

Η αρχαιομετρία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την τοπική αυτοδιοίκηση και την εκκλησία, αφού επιλύει προβλήματα και δίνει πολύτιμες πληροφορίες στα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία, με τα τελειότερα ψηφιακής επεξεργασίας, ανάλυσης και αποτύπωσης.

Θεματολογία

Το Συμπόσιο έχει, φέτος, θέμα «Επιστήμη και » ,απευθύνεται στη διεθνή επιστημονική κοινότητα αρχαιολόγων και επιστημόνων της πολιτιστικής κληρονομιάς και ερευνητών , ενώ θα επικεντρωθεί σε διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα για την πολιτιστική κληρονομιά των βαλκανικών χωρών.

Στο Συμπόσιο γίνονται δεκτές για όλες τις πτυχές της έρευνας για αρχαιολογικές εφαρμογές στην αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά στην περιοχή των Βαλκανίων.

Αυτό το διεθνές συμπόσιο έχει ως στόχο να επισημάνει τις πρόσφατες εξελίξεις στις αρχαιομετρικές εφαρμογές, στην αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά, στην ευρεία περιοχή των βαλκανικών χωρών και να παρέχει ένα διεθνές ακαδημαϊκό φόρουμ για τη διάδοση των αποτελεσμάτων της τρέχουσας έρευνας, σε αυτούς τους τομείς, στην περιοχή.

Τα μακροπρόθεσμων ερευνητικών έργων, η αξιολόγηση νέων και παλαιότερων μεθοδολογιών, καθώς και οι συγκριτικές μελέτες, που σχετίζονται με προβλήματα είναι ευπρόσδεκτες στο Συμπόσιο. Η γεωγραφική εμβέλεια του Συμποσίου περιλαμβάνει τις χώρες των Βαλκανίων και τον Εύξεινο Πόντο, ενώ το χρονολογικό εύρος κυμαίνεται από την πρώτη προϊστορία έως τις μεσαιωνικές και ιστορικές περιόδους.

Το Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας (BSA) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Sts Cyril & Methodius, Σκόπια, στις 18-20 Σεπτεμβρίου 2008, και έκτοτε οργανώνεται συνήθως ανά διετία (2010-Κωνσταντινούπολη / , 2012- Βουκουρέστι / Ρουμανία, 2014-Nessebar / , 2016-Sinaia / Ρουμανία, 2018-Λιουμπλιτζάνα / Σλοβενία).

Αξιοσημείωτο είναι ότι δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής των συνέδρων και εισηγητών στο Συμπόσιο ,είτε με φυσική παρουσία, με τη λήψη όλων των υγειονομικών μέτρων , είτε με παρουσίαση των εργασιών από μακριά ,με τη χρήση των νέων τεχνολογιών .

Όλες οι θα δημοσιευτούν στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Archaeology Journal (http://journal.sapub.org/archaeology).

Συνεχίζονται οι εγγραφές συνέδρων

Σημειώνεται ότι η φάση της υποβολής των εργασιών από τους εισηγητές του Συμποσίου έχει ολοκληρωθεί στις 31/7/2020 , ενώ ακολουθεί η διαδικασία εγγραφών συνέδρων , που θα εξελίσσεται μέχρι και την ημέρα έναρξης του Συμποσίου στις 22/9/2020.

Για τον λόγο αυτό όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το Συμπόσιο ως ακροατές-σύνεδροι ,είτε με φυσική παρουσία στην πανεπιστημιούπολη 2 του ΠΑΔΑ, όπου θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον κορωναϊό, είτε διαδικτυακά, με ειδικό κωδικό πρόσβασης , να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους στην επίσημη του Συμποσίου https://bsa7.uniwa.gr.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την περίληψη υποβολής, εγγραφής, κοινωνικών εκδηλώσεων, διαμονής και μεταφοράς είναι διαθέσιμες στον επίσημο ιστότοπο του Συμποσίου: https://bsa7.uniwa.gr και EMail: ganetsos@uniwa.gr (Prof. Theodore Ganetsos, University of West Attica).

Τηλεφ. Επικοινωνία 6974-881944 (Κων. Σκριάπας ,πρόεδρος ΔΣ Δικτύου «Περραιβία»).

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση