Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Αστροβραδιά για την παρατήρηση των “Περσείδων”
Αστροβραδιά για την παρατήρηση των “Περσείδων”

Αστροβραδιά για την παρατήρηση των “Περσείδων”

Το Παρατηρησιακό Τμήμα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, με έδρα τον Βόλο, διοργανώνει αστροβραδιά, την Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018 και ώρα 21.00, για την παρατήρηση της ς των “Περσείδων”.

Πρόκειται για διάττοντες αστέρες που εμφανίζονται αυτήν την περίοδο στον ουρανό. Με την ευκαιρία θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε τους πλανήτες Κρόνο, Δία και Άρη καθώς και  άλλα ουράνια σώματα του καλοκαιρινού ουρανού.

Η αστροβραδιά θα πραγματοποιηθεί στον οικισμό Άγιος Στέφανος (Σωρός), στο πλάτωμα όπου γίνονται τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω εκδηλώσεις. Φτάνει κανείς στο πλάτωμα, παίρνοντας  τον παραλιακό δρόμο του οικισμού προς την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, και ακολουθώντας τις οδούς Αμαρυλλίδος, Αλόης και ιασεμιών. Θα υπάρχουν με τόξο που θα δείχνουν την κατεύθυνση προς το πλάτωμα.

Τι είναι όμως οι διάττοντες αστέρες;
Οι διάττοντες αστέρες είναι μικρά σωματίδια (μετεωροειδή) που κυκλοφορούν στο ηλιακό σύστημα.

Συνήθως υπολείμματα της ουράς κομητών, μικρά σαν κόκκους άμμου, τα οποία όταν συναντιούνται με τη η, στην ετήσια τροχιά της, εισέρχονται στην , αναφλέγονται και προκαλούν το οπτικό ίχνος του διάττοντα ή μετεώρου, γνωστό λαϊκά και ως “πεφταστέρια” παρόλο που δεν έχει καμία σχέση με “αστέρι που πέφτει”. Διάττοντες θα δει κανείς καθόλα τη διάρκεια του χρόνου.

Ορισμένες εποχές, όμως έχουμε τις λεγόμενες “ διαττόντων” όπου πολλοί διάττοντες εμφανίζονται μαζικά, έχοντας κοινή καταγωγή από το ίδιο ουράνιο σώμα, συνήθως επειδή κάποιος κομήτης πέρασε από κοντά.

Τι είναι οι “”;
Οι “” είναι βροχή διαττόντων, μετέωρα ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά.

Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ (109P/Swift- Tuttle) και όταν εισέρχονται στην της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα.

Όποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες, ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό ονομάζονται βολίδες.

Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Ονομάζονται “Περσείδες”, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Η αρχή της ς των μετεώρων  είναι ορατή από τα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο, με την κορύφωση το σαββατοκύριακο 11-13 Αυγούστου κάθε χρόνο, οπότε ο ρυθμός των μετεώρων φθάνει τα 75 και πλέον ανά ώρα.

Για να παρατηρήσουμε τις Περσείδες χρειάζεται ένας σκοτεινός ουρανός και ένας ανοιχτός ορίζοντας, μακριά από την φωτορύπανση της πόλης. Το καλύτερο είναι να είμαστε ξαπλωμένοι η αναπαυτικά καθισμένοι και να κοιτάζουμε ψηλά στο ζενίθ, προς τα βόρεια του ουρανό.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση