Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Αστροβραδιά για την παρατήρηση των “Περσείδων”
Αστροβραδιά για την παρατήρηση των “Περσείδων”

Αστροβραδιά για την παρατήρηση των “Περσείδων”

Το Παρατηρησιακό Τμήμα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, με έδρα τον Βόλο, διοργανώνει αστροβραδιά, την Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018 και ώρα 21.00, για την παρατήρηση της ς των “Περσείδων”.

Πρόκειται για διάττοντες αστέρες που εμφανίζονται αυτήν την περίοδο στον ουρανό. Με την ευκαιρία θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε τους πλανήτες Κρόνο, Δία και Άρη καθώς και  άλλα ουράνια σώματα του καλοκαιρινού ουρανού.

Η αστροβραδιά θα πραγματοποιηθεί στον οικισμό Άγιος Στέφανος (), στο πλάτωμα όπου γίνονται τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω εκδηλώσεις. Φτάνει κανείς στο πλάτωμα, παίρνοντας  τον παραλιακό δρόμο του οικισμού προς την του , και ακολουθώντας τις οδούς Αμαρυλλίδος, Αλόης και Γιασεμιών. Θα υπάρχουν πινακίδες με τόξο που θα δείχνουν την κατεύθυνση προς το πλάτωμα.

Τι είναι όμως οι διάττοντες αστέρες;
Οι διάττοντες αστέρες είναι μικρά σωματίδια (μετεωροειδή) που κυκλοφορούν στο .

Συνήθως υπολείμματα της ουράς κομητών, μικρά σαν κόκκους άμμου, τα οποία όταν συναντιούνται με τη Γη, στην ετήσια τροχιά της, εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, αναφλέγονται και προκαλούν το οπτικό ίχνος του διάττοντα ή μετεώρου, γνωστό λαϊκά και ως “” παρόλο που δεν έχει καμία σχέση με “αστέρι που πέφτει”. Διάττοντες θα δει κανείς καθόλα τη διάρκεια του χρόνου.

Ορισμένες εποχές, όμως έχουμε τις λεγόμενες “βροχές διαττόντων” όπου πολλοί διάττοντες εμφανίζονται μαζικά, έχοντας κοινή καταγωγή από το ίδιο ουράνιο σώμα, συνήθως επειδή κάποιος κομήτης πέρασε από κοντά.

Τι είναι οι “Περσείδες”;
Οι “Περσείδες” είναι βροχή διαττόντων, μετέωρα ή όπως είναι κοινώς γνωστά.

Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ (109P/Swift- Tuttle) και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα.

Όποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες, ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό ονομάζονται .

Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Ονομάζονται “Περσείδες”, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Η αρχή της ς των μετεώρων  είναι ορατή από τα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο, με την κορύφωση το σαββατοκύριακο 11-13 Αυγούστου κάθε χρόνο, οπότε ο ρυθμός των μετεώρων φθάνει τα 75 και πλέον ανά ώρα.

Για να παρατηρήσουμε τις Περσείδες χρειάζεται ένας σκοτεινός ουρανός και ένας ανοιχτός ορίζοντας, μακριά από την φωτο της πόλης. Το καλύτερο είναι να είμαστε ξαπλωμένοι η αναπαυτικά καθισμένοι και να κοιτάζουμε ψηλά στο ζενίθ, προς τα βόρεια του ουρανό.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση