Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Αστρονομική ομιλία του κ. Ξενάκη
Αστρονομική ομιλία του κ. Ξενάκη

Αστρονομική ομιλία του κ. Ξενάκη

Αύριο Κυριακή, 4η Νοεμβρίου και 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (εωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), θα πραγματοποιηθεί η αστρονομική του δρ. Χρίστου Θ. Ξενάκη, επιτίμου συμβούλου φυσικών, με θέμα: «Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόκκινο πλανήτη Άρη».

Τις δυο τελευταίες 10ετίες το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τον Άρη κορυφώθηκε, ιδιαίτερα ύστερα από τα ευρήματα των τεχνητών δορυφόρων, που περιφέρονται γύρω του, αλλά και των διαστημικών ρομπότ, που εστάλησαν στην επιφάνειά του.

Ο αν και είναι ο δεύτερος μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ο πλανήτης των ρεκόρ (!) αφού στον Άρη βρίσκονται: ο , το υψηλότερο του ηλιακού μας συστήματος, με ύψος 27 km., ο κρατήρας , ο μεγαλύτερος επίσης του ηλιακού μας συστήματος, εδαφική διαμόρφωση (λεκάνη) Borealis, στο βόρειο ημισφαίριό του, που καταλαμβάνει έκταση ίση με το 40% της επιφάνειάς του και αποτελεί πιθανό αρχέγονο αποτύπωμα σύγκρουσης του πλανήτη με σώμα μεγέθους σαν τον Πλούτωνα!

Η εξερεύνηση του πλανήτη εντείνεται, ύστερα και από τις δύο πρόσφατες ανακοινώσεις της ότι εντοπίστηκε αλατόνερο στον Άρη, ενώ στην περιοχή Utopia Planitia και σε βάθος 11 m. κάτω του εδάφους υπάρχει μια υπόγεια λεκάνη νερού, η ποσότητα του οποίου, υπολογίζεται ίση με την ποσότητα του νερού της λίμνης Lake Superior της Γης. Φυσικά υπάρχουν και βάσιμες υπόνοιες ότι θα πρέπει να υπάρχει νερό και κάτω από τα πολικά παγοκαλύμματα.

Στους βασικούς στόχους της σύγχρονης διαστημικής επιστήμης είναι και η επιτυχής ενός επανδρωμένου οχήματος στον Άρη για επιτόπιες μέχρι το τέλος του 2030!

Θα είναι ένα ακόμα πιο …. «μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα»!

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση