Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Αστρονομική ομιλία του κ. Ξενάκη
Αστρονομική ομιλία του κ. Ξενάκη

Αστρονομική ομιλία του κ. Ξενάκη

Αύριο Κυριακή, 4η Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), θα πραγματοποιηθεί η αστρονομική ομιλία του δρ. Χρίστου Θ. Ξενάκη, επιτίμου συμβούλου φυσικών, με θέμα: «Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόκκινο πλανήτη Άρη».

Τις δυο τελευταίες 10ετίες το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τον Άρη κορυφώθηκε, ιδιαίτερα ύστερα από τα ευρήματα των τεχνητών δορυφόρων, που περιφέρονται γύρω του, αλλά και των διαστημικών ρομπότ, που εστάλησαν στην επιφάνειά του.

Ο Άρης αν και είναι ο δεύτερος μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ο πλανήτης των ρεκόρ (!) αφού στον Άρη βρίσκονται: ο Όλυμπος, το υψηλότερο ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος, με ύψος 27 km., ο κρατήρας Ελλάς, ο μεγαλύτερος επίσης του ηλιακού μας συστήματος, εδαφική διαμόρφωση (λεκάνη) Borealis, στο βόρειο ημισφαίριό του, που καταλαμβάνει έκταση ίση με το 40% της επιφάνειάς του και αποτελεί πιθανό αρχέγονο αποτύπωμα σύγκρουσης του πλανήτη με σώμα μεγέθους σαν τον Πλούτωνα!

Η εξερεύνηση του πλανήτη εντείνεται, ύστερα και από τις δύο πρόσφατες ανακοινώσεις της NASA ότι εντοπίστηκε αλατόνερο στον Άρη, ενώ στην περιοχή Utopia Planitia και σε βάθος 11 m. κάτω του εδάφους υπάρχει μια υπόγεια λεκάνη νερού, η ποσότητα του οποίου, υπολογίζεται ίση με την ποσότητα του νερού της λίμνης Lake Superior της Γης. Φυσικά υπάρχουν και βάσιμες υπόνοιες ότι θα πρέπει να υπάρχει νερό και κάτω από τα πολικά παγοκαλύμματα.

Στους βασικούς στόχους της σύγχρονης διαστημικής επιστήμης είναι και η επιτυχής αποστολή ενός επανδρωμένου οχήματος στον Άρη για επιτόπιες έρευνες μέχρι το τέλος του 2030!

Θα είναι ένα ακόμα πιο …. «μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα»!

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Άστατος καιρός στη Θεσσαλία - https://t.co/2JQBRoy95c -

  • Ερώτηση Κατερίνας Παπανάτσιου προς τον υπ. Υγείας για τον αριθμό ειδικευμένων ιατρών στο ΓΝ Βόλου… - https://t.co/KSX6IVcUtV -

  • Χωρίς επιβάρυνση η ατμόσφαιρα στον Βόλο - https://t.co/D9NMfDNscG -

"Αλιεύοντας" την είδηση