Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Αστρονομική ομιλία του καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης Χαρ. Βάρβογλη
Αστρονομική ομιλία  του καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης  Χαρ. Βάρβογλη

Αστρονομική ομιλία του καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης Χαρ. Βάρβογλη

Σήμερα Κυριακή και ώρα 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη αστρονομική ομιλία του καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπου Βάρβογλη με θέμα: «Δέκα συνηθισμένες παρανοήσεις στην Αστρονομία». Η ομιλία θα γίνει στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

Ο κ. Βάρβογλης είναι γνωστός από προηγούμενες διαλέξεις του για την μεταδοτικότητα της διδασκαλίας του και την πλήρη κατανόηση των αστρονομικών εννοιών, όσο δύσκολες και απρόσιτες και αν είναι. Αυτό δε αποδεικνύεται και από την περίληψη της ομιλίας του η οποία έχει ως εξής: Τα μήλα δεν πέφτουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επειδή αυτός είναι μακριά από τη Γη και η βαρύτητα εκεί είναι ασθενής. Η Σελήνη δεν περιστρέφεται, αφού μας δείχνει πάντα την ίδια πλευρά της. Τα αστέρια τρεμοσβήνουν επειδή, λόγω των ατμοσφαιρικών διαταραχών, αλλάζει η θέση τους στον ουρανό. Το Σύμπαν κάποια στιγμή ήταν συγκεντρωμένο σε ένα σημείο.

Τέτοιες και πολλές άλλες ιδέες μπορεί να βρει κανείς σε εφημερίδες, περιοδικά και το διαδίκτυο. Είναι όμως σωστές; Στην ομιλία θα αποδειχθεί ότι δεν είναι σωστές, δίνοντας παράλληλα τη σωστή ερμηνεία του κάθε φαινομένου.

Ο Χάρης Βάρβογλης, αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Α.Π.Θ. Εργάσθηκε ως ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Maryland, ΗΠΑ. Από το 1982, δίδαξε και εργάσθηκε ερευνητικά στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε ως καθηγητής.

Έχει συγγράψει –μόνος ή σε συνεργασία– 6 διδακτικά βιβλία Φυσικής, Αστρονομίας και Μαθηματικών (το ένα στα Αγγλικά).

Έχει μεταφράσει ή επιμεληθεί δύο διδακτικά βιβλία Φυσικής.

Υπήρξε προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris XI και επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Tübingen και της Κύπρου.

Διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» και έχει γράψει εκατοντάδες εκλαϊκευτικά άρθρα, τα περισσότερα στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του παραλιακού άξονα Θεσσαλίας Κεραμίδι-Ρακοπόταμος - https://t.co/bzQj3uOYpZ -

  • Μεγάλη επιτυχία της Νίκης Βόλου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης Ανδρών - Γυναικών - https://t.co/Dg7Nw3DsUl -

  • Μνήμη Νεομάρτυρος Τριανταφύλλου του εκ Ζαγοράς - https://t.co/TBBnPynb7t -

"Αλιεύοντας" την είδηση