Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Αρχίζει το 20ό Θερινό Σχολείο Αστρονομίας 2019 στο Βόλο
Αρχίζει το 20ό Θερινό Σχολείο Αστρονομίας 2019  στο Βόλο

Αρχίζει το 20ό Θερινό Σχολείο Αστρονομίας 2019 στο Βόλο

Με στροβρδιά στα

Με την καθιερωμένη μεγάλη αστροβραδιά στα , αρχίζει το 20ό Θερινό Σχολείο Αστρονομίας που διοργανώνει η , με έδρα το Βόλο. Φέτος θα πραγματοποιηθεί από Δευτέρα 1η έως Παρασκευή, 5η Ιουλίου 2019 και από ώρα 7.00 μ.μ. έως 11.00 μ.μ. στο χώρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – Κτίριο Ματσάγγου).

Τη Δευτέρα, 1η Ιουλίου, θα γίνει η καθιερωμένη ετήσια μεγάλη αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου και στη συνέχεια κοινή συνεστίαση, ενώ την Τρίτη, 2 Ιουλίου στις 7:00 μ.μ. θα γίνουν οι εγγραφές και στη συνέχεια θα αρχίσουν τα μαθήματα.

Δεν χρειάζεται να γίνουν εκ των προτέρων δηλώσεις συμμετοχής στο Σχολείο, αλλά την ημέρα των εγγραφών οι προσερχόμενοι μπορούν να δηλώνουν το τμήμα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν (Αρχαρίων, Προχωρημένων και Παρατηρησιακό).

Το πλήρες πρόγραμμα του Σχολείου Αστρονομίας με τους που θα διδάξουν και τα θέματα βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.astronomos.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καλούν στο τηλέφωνο της Εταιρείας 2421051061.

Πιο συγκεκριμένα η αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου διοργανώνεται από την Ομάδα Αστροπαρατήρησης της Εταιρείας. Όσοι δεν διαθέτουν δικό τους μέσο μπορούν να έρθουν στο 1ο Λύκειο Βόλου (Κύπρου 48, Παγκύπριο Διδακτήριο), ώρα 20:30 ακριβώς και να επιβιβασθούν στο λεωφορείο που θα ναυλώσει η Εταιρεία (τιμή εισιτηρίου 10€ το άτομο).

Δηλώσεις συμμετοχής στο e – mail της Εταιρείας: ead-volos@astronomos.gr με όνομα και τηλέφωνο ή στα τηλέφωνα της Εταιρείας: 2421051061 & 2421046253. Επειδή η θερμοκρασία στα Χάνια είναι (συνήθως) χαμηλή, προτείνεται καλό ντύσιμο. Μετά την αστροβραδιά θα κατηφορίσουν όλοι στο Χάνι του Ζήση για την καθιερωμένη συνεστίαση με τοπικά εδέσματα, όπου θα γίνει και 15λεπτη ομιλία γνωριμίας.

Από την Τρίτη και ώρα 6;30 για το Παρατηρησιακό τμήμα, και 9:30 για τα άλλα δύο , αρχίζουν οι εγγραφές και η δηλώσεις συμμετοχής σε ένα ή δύο από τα που θα λειτουργήσουν.

Στο 1ο τμήμα των αρχαρίων θα διδάξουν:

Ο αστροφυσικός Χαρίτων Τομπουλίδης, με θέμα: Το πλανητικό μας σύστημα και τον Ήλιο, το άστρο της ημέρας.

Ο φυσικός Δ.Ε. Δημήτριος Μαυρομάτης με θέμα: Μελετώντας τη Σελήνη.

Ο μαθηματικός Δ. Ε. Δημήτριος Μπλατσής με θέμα: Νεφελώματα, αστέρες και γαλαξίες.

Στο 2ο τμήμα των προχωρημένων θα διδάξουν:

Απόστολος Καραΐσκος, χημικός μηχανικός με θέμα: Βασικές γνώσεις φυσικής και αστρονομίας για την κατανόηση του Σύμπαντος.

Κωνσταντίνος Καμβρογιάννης φυσικός Δ.Ε. με θέμα: Οι μαύρες τρύπες και η ολογραφική αρχή.

Ο Χρίστος Ξενάκης, επίτιμος σύμβουλος φυσικών με θέμα: Ανιχνεύοντας εξωπλανήτες – Μια συναρπαστική περιπέτεια.

Ο Αλέξανδρος Φιλοθόδωρος υποψ. δρ. αστροφυσικός με θέμα: Η φασματοσκοπία και οι εφαρμογές της.

Ο Διονύσιος Βαβουγυιός, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: Βαρυτικά κύματα.

Στο 3ο τμήμα, το παρατηρησιακό, θα διδάξουν:

Ο Γεώργιος Ζαγάκος, αξιωματικός αεροπορίας, με θέμα: Παρατηρησιακή αστρονομία.

Ο Γεώργιος Ταμβάκης, ταξίαρχος ε.α. με θέμα: Τεχνικές και μέθοδοι αστροφωτογραφίας.

Ο Κωνσταντίνος Καμβρογιάννης, φυσικός Δ.Ε. με θέμα: Ουράνιες συντεταγμένες και στηρίξεις τηλεσκοπίων.

Ο Απόστολος Καραΐσκος, χημικός μηχανικός με θέμα: Οι αστερισμοί του Καλοκαιριού και η μυθολογία τους.

Διευκρινίζεται ότι οι σπουδαστές του τμήματος αυτού, την Τετάρτη 3η Ιουλίου, θα μεταβούν με λεωφορείο που θα ναυλώσει η Εταιρεία στον Άγιο Στέφανο, για υπαίθρια εκπαίδευση και νυκτερινή παρατήρηση. Η εκκίνηση θα γίνει στις 9.00 μ.μ. από τα Δικαστήρια (Πλατεία Ελευθερίας).

Ας σημειωθεί πως όλοι οι ανωτέρω που θα διδάξουν, αποτελούν τακτικά μέλη της Εταιρείας με πολύχρονη πείρα ως ερασιτέχνες αστρονόμοι και με δοκιμασμένη διδακτική ικανότητα.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση