Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΠΙΣΤΗΜΗ / 11ο Αστροσυνέδριο Αστρονόμων
11ο Αστροσυνέδριο Αστρονόμων

11ο Αστροσυνέδριο Αστρονόμων

Μετά από 20 χρόνια, το 11ο Αστροσυνέδριο Ερασιτεχνών Αστρονόμων διενεργείται φέτος και πάλι στο Βόλο, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας. Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή και ώρα 7 μ.μ. με κεντρική ομιλήτρια τη Βολιώτισσα Δήμητρα Ρηγοπούλου, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με θέμα «Από την Κοσμογονία στην Κοσμολογία – ένα ταξίδι στο Σύμπαν».

Την επόμενη μέρα, το Σάββατο και ώρα 8 μ.μ. στον ίδιο χώρο θα λάβει χώρα η βράβευση των μαθητών Ολυμπιονικών της Αστρονομίας, οι οποίοι στη 13η Διεθνή -Αστροφυσικής της Ουγγαρίας κέρδισαν φέτος δύο αργυρά και τρία χάλκινα, δηλ. όλοι ανέβηκαν στο βάθρο της επιτυχίας. Πρόκειται για τους Πουλτουρτζίδη Ευθύμιο, από το Κιλκίς, Γιαννίση – Μανέ Αργύριο από το Βόλο (αργυρά ), Γάκη Δημήτριο, από την Πάτρα, Βασιλείου Ευτυχία από τον Πειραιά και Ξυλόπορτα Κων/τίνο, από την Αθήνα (χάλκινα μετάλλια).

Είναι η πρώτη φορά που στα 13 χρόνια και οι 5 εκπρόσωποι της Ελλάδας κατακτούν μετάλλια στην Διεθνή και Αστροφυσικής. Γι’ αυτό η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο και διοργανώνει το 11ο Αστροσυνέδριο, αποφάσισε να βραβεύσει 4 από τους καθηγητές τους με αναμνηστική πλακέτα. Οι επίτιμοι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Σειραδάκης και  Βάρβογλης, ο  Κωνταντίνος Μελίδης, αφυπηρετήσας Καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και ο Βολιώτης Χρίστος Ξενάκης, επίτιμος σύμβουλος Φυσικών επί 10 – 15 ημέρες κάθε χρόνο έκαναν ολοήμερες διδασκαλίες και έβαλαν τα θεμέλια του φετινού θρίαμβου.

Παράλληλα, την ίδια βραδιά θα βραβευθούν, στα πλαίσια της ετήσιας «Γιορτής Αστρονομίας» και οι 22 καλύτεροι Γυμνασίου και Λυκείου του 24ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας, μεταξύ των οποίων είναι και ο Βολιώτης Σιάσος Χρήστος, καθώς και οι 17 καλύτεροι του 3ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας του Δημοτικού, μεταξύ των οποίων είναι και η Βολιώτισσα Τσολάκη Ιωάννα.

Τέλος, θα απονεμηθούν τα απολυτήρια των 39 σπουδαστών και σπουδαστριών τόσο της Φθινοπωρινής Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως , όσο και της Χειμερινής Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως 2019. Με το κλείσιμο της γιορτής η Εταιρεία θα τους δεξιωθεί όλους μαζί, μαθητές, σπουδαστές, και καθηγητές, παραθέτοντας πλούσιο μπουφέ προς τιμή τους.

  Από την Κοσμογονία στην Κοσμολογία: ένα ταξίδι στο Σύμπαν

 Ο έναστρος ουρανός προκαλεί το ενδιαφέρον και το δέος στους ανθρώπους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.  Το φως που βλέπουμε από τον Ήλιο, τους αστέρες και τους μακρινούς γαλαξίες περιέχει πλήθος πληροφοριών για τη δημιουργία και την εξέλιξή τους. Εδώ και αιώνες οι Αστρονόμοι συλλέγουν αυτό το αμυδρό φως των αστέρων και των γαλαξιών και αναλύοντάς το αποκαλύπτουν την τους στο Σύμπαν. Έτσι οι Αστρονόμοι γίνονται συγγραφείς ενός κοσμικού ταξιδιού πίσω στο χρόνο.

Στη διάλεξη αυτή η Βολιώτισσα αστροφυσικός  Δήμητρα Ρηγοπούλου θα περιγράψει πώς οι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας μεγάλα τηλεσκόπια και τεχνητούς δορυφόρους, μελετούν την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ουράνια σώματα για να κατανοήσουν τη δημιουργία του Σύμπαντος και να προβλέψουν, με αρκετή ακρίβεια, την του στο μέλλον.

Η ομιλία αυτή θα γίνει στο κατά την έναρξη του 11ου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, το οποίο γίνεται πάλι στα Βόλο, μετά από 20 ακριβώς χρόνια από το 1999, οπότε πραγματοποιήθηκε το 1ο Αστροσυνέδριο.

Την ομιλία προβλέπεται να την παρακολουθήσουν εκτός από τους συνέδρους που θα έρθουν από όλη την Ελλάδα  και πάρα πολλοί Βολιώτες.

Η Δήμητρα Ρηγοπούλου είναι κόρη του Βολιώτη μαθηματικού Ιωάννη Ρηγοπούλου και σήμερα είναι καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης (Oxford University).

Είναι ερευνήτρια στο Εργαστήριο Διαστημικών Αποστολών του Rutherford Appleton Laboratory, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Chalmers του Γκότεμπουργκ (Gothenburg, Sweden) και συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 1990, το δίπλωμα Master’s το 1991 και το διδακτορικό της δίπλωμα (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 1995.

Στην διδακτορική της διατριβή η κ. Ρηγοπούλου μελέτησε το μηχανισμό αστρικής δημιουργίας σε μια νέα ομάδα υπέρλαμπρων γαλαξιών που μόλις είχαν ανακαλυφθεί.

Μέχρι το 2003 εργάστηκε στο Max Planck Institute for Extraterrestial Physics στο Μόναχο.

Το 2003 ήρθε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης όπου βρίσκεται έως σήμερα στη θέση καθηγήτριας Α’ βαθμίδας, με γνωστικό αντικείμενο την και ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας που μελετάει την εξέλιξη υπέρλαμπρων γαλαξιών χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους της NASA και της ESA και μεγάλα τηλεσκόπια όπως το Very Large Telescope στη Χιλή και το Τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη.

Το  2013 έλαβε το βραβείο Sir Arthur Clarke και το 2014 το ομαδικό βραβείο της Βασιλικής Αστρονομικής Ένωσης της Αγγλίας (RAS, UK) για την συνεισφορά της στην ερευνητική ομάδα του δορυφόρου Herschel της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διαστήματος (ΕSA).

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εξουδετερώθηκαν πέντε #οβίδες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις Πλάκες #οβίδες - https://t.co/pzKnc3oxwG -

  • Γ. Καραμάνος: «Χρυσή ευκαιρία ΤΩΡΑ για την ανάπτυξη του αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδος» - https://t.co/rccgl8nmJV… -

  • Προς ολοκλήρωση οι Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψηφίων των ΕΠΑΛ #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/ZcY5zyNXCB -

"Αλιεύοντας" την είδηση