Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » «Από τη Γη στη Σελήνη» η αστρονομική ομιλία
«Από τη Γη στη Σελήνη» η αστρονομική ομιλία

«Από τη Γη στη Σελήνη» η αστρονομική ομιλία

Αύριο , 3η Φεβρουαρίου και ώρα 8.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η μηνιαία ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο). Ομιλητής θα είναι ο χημικός μηχανικός Άνταμ Περλόφσκι και θα έχει ως θέμα το μεγάλο άλμα του ανθρώπου «Από τη Γη στη Σελήνη».

Στις 20 Ιουλίου του 1969, μετά την προσσελήνωση, ο αστροναύτης Neil Armstrong έκανε το πρώτο βήμα –στην ιστορία της ανθρωπότητας– σε ένα ουράνιο σώμα πέρα από τη Γη. Ήταν η κορύφωση της μεγάλης πορείας που ξεκίνησε από τους οραματιστές του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, με τα όνειρά τους να παίρνουν σάρκα και οστά μέσα στις αντιπαλότητες του Ψυχρού Πολέμου.

Το αμερικανικό διαστημικό αναπτύχτηκε ως απάντηση στα επιτεύγματα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης: τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο «Σπούτνικ», το 1957, την πρώτη επανδρωμένη στο Διάστημα του Γκαγκάριν, το 1961, κ.ά. Το ίδιο έτος 1961, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Τζων Κένεντυ ανακοίνωσε την απόφαση οι να στείλουν στη Σελήνη «πριν να περάσει η δεκαετία» και να ανακτήσουν την πρωτιά στο Διάστημα. Ακολούθησαν τα διαστημικά προγράμματα «Gemini» και «Apollo», με το τελευταίο να επικεντρώνεται αποκλειστικά στις επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.

Τα πρώτα στάδια του προγράμματος «Apollo» σημαδευτήκαν από μια τραγωδία, όταν τον Ιανουάριο 1967 κατά τη διάρκεια των δοκιμών ξέσπασε φωτιά μέσα στο σκάφος «Apollo 1» και κάηκαν οι τρεις . Η καταστροφή αυτή προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις στο πτήσεων, με αποτέλεσμα η πρώτη επανδρωμένη (του «Apollo 7») μετά το ατύχημα να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο 1968.

Τον Δεκέμβριο ακολούθησε η σημαδιακή «αναγνωριστική» πτήση του «Apollo 8» – το πρώτο ταξίδι προς και γύρω από τη Σελήνη, ακόμα χωρίς προσεδάφιση. Οι επόμενες 2 δοκιμαστικές αποστολές ολοκληρωθήκαν επιτυχώς και έτσι δόθηκε το φως για το «Apollo 11» – την πρώτη προσσελήνωσης. Το διαστημόπλοιο με το τριμελές πλήρωμα εκτοξεύτηκε στις 16/7/1969, προσεδαφίστηκε στη Σελήνη στις 20/7 και επέστρεψε στη Γη στις 24/7.

Ήταν μια τεράστια επιτυχία της NASA, του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος και όλων των ανθρώπων που εργάζονταν σε αυτό. Χρειαζόταν μεγάλο κουράγιο, τεραστία προσπάθεια και πολλή τύχη για να πετύχει ο σκοπός αυτός, μεγάλης έκτασης έρευνα και αμέτρητες πρωτοπόρες λύσεις που ξεπέρασαν κατά πολύ τις ανάγκες του διαστημικού προγράμματος και μακροπρόθεσμα διαμόρφωσαν τις τεχνολογίες των επόμενων δεκαετιών.

Το σεληνιακό πρόγραμμα «Apollo» συνεχιζόταν επιτυχώς για άλλα 3 χρόνια με τις επόμενες 6 αποστολές (με τον περιπετειώδη «Apollo 13» να εγκαταλείπει την απόπειρα προσσελήνωσης λόγω βλάβης), και ολοκληρώθηκε με το «Apollo 17», το Δεκέμβριο 1972.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση