Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Απεβίωσε ο ιστορικός και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Σβολόπουλος
Απεβίωσε ο ιστορικός και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Σβολόπουλος

Απεβίωσε ο ιστορικός και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Σβολόπουλος


Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών, ο ιστορικός, πανεπιστημιακός και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.

εννημένος στην Αθήνα το 1938, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες στα πανεπιστήμια του Στρασβούργου και του Παρισιού.

Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ στα Στρασβούργου και Αθηνών και υφηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου διετέλεσε της Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων (1981-1989).

Διετέλεσε επί εννέα χρόνια διευθυντής του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, του οποίου παρέμεινε επίτιμος διευθυντής. Το 1989 εξελέγη της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Υπήρξε, επίσης, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Nτε κωλ και επίτιμος εταίρος της Εταιρείας NA Ευρώπης του Μονάχου.

Το 1990 ανέλαβε τη Διεύθυνση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Kαραμανλής», του οποίου υπήρξε συνιδρυτής με τον K. Tσάτσο και τον K. Tρυπάνη. Την υπογραφή του φέρει η «Πολιτική βιογραφία» του Κωνσταντίνου Καραμανλή (Ίκαρος, 2012)

Ο Κ. Σβολόπουλος επιμελήθηκε ακόμα – μαζί με την Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου και τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου – τον συλλογικό τόμο «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον εικοστό αιώνα».

Στο επιστημονικό του έργο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ελληνική εξωτερική πολιτική την περίοδο του Ελευθερίου Βενιζέλου και μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Στην διάρκεια 1962-1965 κατέταξε το αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου του Μουσείου Μπενάκη, ενώ μελέτησε επί δεκαετίες τον βίο και το έργο του έχοντας γράψει πέντε αυτοτελή βιβλία, πολλά άρθρα και επιμέρους συμβολές.

Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Κατερίνα Χέλμη.

Η εξόδιος ακολουθία του θα γίνει την Παρασκευή 16 Αυγούστου, στις 14:00 στη Μητρόπολη Αθηνών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος επικοινώνησε με την σύζυγο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολόπουλου και, αφού εξήρε την μεγάλη πνευματική προσωπικότητα του εκλιπόντος, της εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον θάνατό του.

Συλλυπητήρια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τα συλλυπητήρια στους οικείους και την θλίψη τους για τον θάνατο του καθηγητή – ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολόπουλου εκφράζουν η ΝΔ και ο πρόεδρός της Μητσοτάκης.

Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου επισημαίνεται: «Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος κατά τη διάρκεια της μακράς του πορείας υπηρέτησε με αφοσίωση την επιστήμη και διετέλεσε καθηγητής στα Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Το 2003 ανακηρύχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 2010 διετέλεσε πρόεδρός της.
Υπήρξε ιστορικός μεγάλου κύρους. Στη δεκαετία του '80 διεύθυνε το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου συμβάλλοντας στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Βαλκανικών λαών.

Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος ήταν συνιδρυτής του ιδρύματος “Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής” και το 1990 ανέλαβε διευθυντής του. Τέλος, ήταν μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ντε Γκωλ. Ήταν συγγραφέας πολλών αυτοτελών ιστορικών έργων για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τις διεθνείς σχέσεις του ελληνικού κράτους, ενώ είχε την επιμέλεια του 12τομου έργου “Κωνσταντίνος Καραμανλής: Αρχείο, Γεγονότα και Κείμενα”».

Τη θλίψη του για τον θάνατο του ιστορικού, πανεπιστημιακού και πρώην προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, πληροφορούμενος την απώλεια, δήλωσε:«Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος υπήρξε καταξιωμένος ιστορικός και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που συνεισέφερε με τη βαθιά επιστημονική κατάρτισή του και το πλούσιο έργο του στην κατανόηση της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας και της δυναμικής της στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη.

Διακρίθηκε σε όλες τις θέσεις που υπηρέτησε, για το ήθος και την επιστημοσύνη του, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων.

Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους οικείους του και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, της οποίας υπήρξε εξαίρετο μέλος».

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος για την εκδημία του Καθηγητού Κωνσταντίνου Σβολόπουλου

Επί τω ακούσματι της εκ εκδημίας του ομοτίμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ.προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού , προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ως πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκφράζω τη θλίψη μου για την εκδημία του Ακαδημαϊκού και κορυφαίου ιστορικού του νεωτέρου Ελληνισμού Κωνσταντίνου Σβολόπουλου.

Ο εκλιπών διετέλεσε επί επτά έτη (2012 – 2019) πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία έχει την ευθύνη για την επιλογή ομιλητών και τη διοργάνωση μιας σειράς Επιστημονικών Συνεδρίων για την Τουρκοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πρόκειται για μία από τις πολλές δράσεις της Εκκλησίας μας εν όψει του εορτασμού των 200 ετών από την Παλιγγενεσία, η οποία θα συνεχιστεί, έως το , σύμφωνα με τα όσα και εκείνος οραματίστηκε.

Ο αείμνηστος καθηγητής συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχία των συνεδρίων, όσο και στην έκδοση των αντιστοίχων πρακτικών και μας εντυπωσίαζε με τη σοφία του, τον τεκμηριωμένο λόγο του, το ήθος του και τον σεβασμό του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του και συλλυπούμαι ειλικρινώς την οικογένειά του».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση