Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Το αποκατεστημένο κτίριο του Φιξ
Το αποκατεστημένο κτίριο του Φιξ

Το αποκατεστημένο κτίριο του Φιξ

Χρειάστηκαν έντεκα χρόνια εργασιών, δώδεκα διοικητικά συμβούλια, πέντε υπουργοί και δύο διευθύντριες. Διαφωνίες με εργολάβους, αναβολές, απογοητεύσεις. Όμως άξιζε τον κόπο η αναμονή, η αναμέτρηση με τα ατέλειωτα κτιριακά, νομικά και οικονομικά εμπόδια: , που είδαμε το μεσημέρι για πρώτη φορά εμείς οι δημοσιογράφοι στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, παρέα με τον αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, την διευθύντρια Κατερίνα Κοσκινά, τον πρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Παπαναστασίου και τον αρχιτέκτονα  Βαγγέλη Στυλιανίδη, είναι χάρμα οφθαλμών.

Ομορφο, λειτουργικό, σε κομβική θέση στην της πόλης και επιτέλους έτοιμο να υποδεχθεί και προσωπικό και να δώσει επιτέλους ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την δοκιμαζόμενη Αθήνα. Ο δημόσιος χώρος απέκτησε μια νέα λαμπρή προσθήκη, μέσα στα δύσκολα υφεσιακά χρόνια. Και σε μια σπουδαία συγκυρία, όταν οι ξένοι στρέφουν το βλέμμα τους στην ελληνική τέχνη για να δουν πως μια κρίση επενεργεί στην δημιουργικότητα.

Η πρώτη εντύπωση: μεγάλοι στο τόνο του λευκού με ξύλινα δάπεδα στον ίδιο τόνο και οπτικές φυγές από τα κάθετα ανοίγματα στον τοίχο. Στο υπόγειο και το ισόγειο είναι οι για τις περιοδικές εκθέσεις. Στον ημιόροφο και τον πρώτο όροφο, οι χώροι για τις διοικητικές υπηρεσίες, την βιβλιοθήκη κλπ. Στον δεύτερο, τρίτο και τέταρτο όροφο, θα μπουν οι μόνιμες συλλογές. Στο δώμα των 3.000 τ.μ. με περιμετρική θέα 360 μοιρών όλα γίνονται μια συμβολική συνύπαρξη. Η Ακρόπολη ανάμεσα στις πολυκατοικίες, οι οδικοί άξονες με τους τους λόφους του Φιλοπάππου και του Λυκαβηττού, τον Καρέα και την θάλασσα. Το φυσικό τοπίο συνομιλεί με το δομημένο, το χθες με το σήμερα..

Σύμφωνα με το παρόν χρονοδιάγραμμα, περιμένουμε να γίνουν τα εγκαίνια μέσα στους επόμενους τεσσερις με έξι μήνες. Φαίνεται ότι το έχει πλέον μπει στο αυλάκι και δεν φαίνεται να υπάρξει κάποιο πρόσκομμα που να μπορεί να δημιουργήσει περεταίρω καθυστέρηση.

Υπάρχει το προσωπικό και οικονομικοί πόροι για να μπει σε λειτουργία; Απ’ ότι ειπώθηκε υπάρχουν προβλήματα αλλά φαίνεται ότι βαίνουν προς την λύση για την εξασφάλιση επαρκούς αριθμού εργαζομένων (αυτή την στιγμή είναι 14 προβλέπονται 60 -70) αλλά και των χρημάτων που χρειάζονται για την μισθοδοσία, τα πάγια έξοδα, τις εκθέσεις. Υπάρχει από την πλευρά του ΥΠΠΟ καλή θέληση και πείσμα για να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής. Η δωρεά των τριών εκατομμυρίων του Ιδρύματος Νιάρχος επίσης θα προχωρήσει μέσω μιας ειδικής επιτροπής.

Και μια είδηση της τελευταίας στιγμής από υπουργικά χείλη: θα προχωρήσει η συνένωση του Κρατικού Μουσείου Σύχγρονης Τέχνης με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση