Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Τιμητική εκδήλωση – διημερίδα στη μνήμη Μένιου Μουρτζόπουλου
Τιμητική εκδήλωση – διημερίδα  στη μνήμη Μένιου Μουρτζόπουλου

Τιμητική εκδήλωση – διημερίδα στη μνήμη Μένιου Μουρτζόπουλου

Την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 (ώρα 17.30), στο Αμφιθέατρο «ιάνης Κορδάτος» του κτιρίου «Παπαστράτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Ιστορικό Αρχείο της Ι. Μ. Δημητριάδος , σε συνεργασία με τον Φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός , για τη διάσωση του Πολιτιστικού αποθέματος» , θα ολοκληρώσουν τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον συμπολίτη ,πνευματικό άνθρωπο Αγαμέμνονα Μουρτζόπουλο.

Η πρώτη τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο με αναφορά στο Λαογραφικό και ποιητικό έργο του τιμώμενου

Ο Μένιος , ο άνθρωπος που διαμόρφωσε στοιχεία της πνευματικής ζωής της πόλης μας – και όχι μόνο- στα μεταπολεμικά χρόνια και τις μέρες μας. εννημένος, μεγαλωμένος και γαλουχημένος μουσικά και πνευματικά στο Βόλο, διέθετε από τα νεανικά του χρόνια μια ανήσυχη ψυχοσύνθεση και μια ακατάπαυστη τάση για σπουδή και γνώση.

Ο μεγάλος δάσκαλος στις μουσικές του σπουδές υπήρξε ο σπουδαίος μουσικοπαιδαγωγός και από τους κυριότερους εκφραστές της ς Μουσικής Βασίλης Κόντης. Από αυτόν διδάχθηκε Ανώτερα Θεωρητικά , Σύνθεση και Θεωρητικά Προβλήματα της Τέχνης. Μονωδία και Πιάνο διδάχτηκε από την εξαίρετη μουσικοδιδάσκαλο Ίρμα Τρίνιγκερ-Ηλιάδου.

Σαν φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών, μαθήτευσε κοντά στον Μανώλη Καλομοίρη και του έδειξε τις συνθέσεις και τη μουσικολογική του δουλειά ενώ εκείνος τον αντιμετώπισε ως ώριμο συνάδελφό του και ομότεχνο. Ταυτόχρονα υπήρξε ο μοναδικός μαθητής και του Νίκου Σκαλκώτα στην ενορχήστρωση. Το μεγάλο πάθος του ήταν η μουσική και η διδαχή της. Δίδαξε Ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο, όπου διαμόρφωσε πλειάδα μουσικών συνειδήσεων και ανέδειξε ταλέντα κορυφαία που σήμερα διαπρέπουν στο ελληνικό και διεθνές στερέωμα ως σολίστ, διευθυντές ορχήστρας, ενορχηστρωτές, μουσικολόγοι.

Θεωρείται από τους εγκυρότερους μουσικολόγους στη Ευρώπη. Το βιβλίο του ¨Μουσικολογικά¨ διδάσκεται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το συνθετικό έργο του περιλαμβάνει κύκλους τραγουδιών (μελοποίηση ποιημάτων Πορφύρα, Μαλακάση και Καβάφη κ.ά.), έργα για πιάνο, έργα μουσικής δωματίου, σονάτες, χορωδιακά έργα, καντάτες και ορατόρια, έργα για ορχήστρα.

Διηύθυνε για τελευταία φορά τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου του Βασίλη Κόντη το Νοέμβριο του 1951. Η πανεπιστημιακή του συγκρότηση εκτάθηκε στους τομείς της Νομικής, της Φιλοσοφίας, της Θεολογίας, της Ιατρικής, της Τέχνης, της Κοινωνιολογίας, της Οικονομίας και των Μαθηματικών. Έλαβε μέρος στην Αντίσταση την οποία και ύμνησε με ποιήματά του.

Η επαγγελματική του απασχόληση ήταν η δικηγορία. Ενσάρκωσε την αρετή στον οικογενειακό, κοινωνικό, επιστημονικό και επαγγελματικό βίο. Μέσα από την αλληλογραφία του διατηρούσε σχέσεις με εξέχουσες πνευματικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό . Έγραψε κριτικές μελέτες, εισαγωγές, μονογραφίες κ.ά.

Σημαντικό μέρος από το ποιητικό και μουσικό του έργο παραμένει ανέκδοτο. Η μουσική του δημιουργία έχει μεν ιστορική αφετηρία την εθνική μουσική σχολή, αλλά έχει ως κύριο χαρακτηριστικό το απόλυτα προσωπικό και πρωτότυπο ύφος. Δίκαια χαρακτηρίστηκε ως ο Ντεμπυσύ και ο Ραβέλ μαζί της Ελλάδας. Έργα του έχουν ερμηνευτεί κατά καιρούς στο Βόλο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα προσόντα του επίσης στη διεύθυνση Συμφωνικής ορχήστρας αποκάλυπταν κι εκεί ένα δυναμικό ταλέντο.

Με βαθιά επίγνωση της προσφοράς του και κυρίως της παρουσίας του στην ιστορική πορεία της πόλης, το Ιστορικό Αρχείο της Μητρόπολης Δημητριάδος σε συνεργασία με τον πολιτιστικό φορέα « Μαγνήτων Κιβωτός – για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διοργανώνει το διήμερο 13 και 14 Νοεμβρίου 2015 στο αμφιθέατρο «Γιάνης Κορδάτος» , στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο τη 2η Επιστημονική Διημερίδα αφιερωμένη στη φιλοσοφική – θεολογική σκέψη και τη μουσική δημιουργία του Α. Μουρτζόπουλου, με το ακόλουθο :

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 , Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αμφιθέατρο «Γιάνης Κορδάτος» , ώρα 17.30

17.30 – 18.00: Έναρξη – Χαιρετισμοί επισήμων, συγγενών και φορέων
18.00-18.45 Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστου Γιανναρά με θέμα: « Η γνωριμία μου με το Μένιο Μουρτζόπουλο – μια αφορμή για φιλοσοφικές και θεολογικές αναζητήσεις »
18.45 -19.30 Συζήτηση με το κοινό.
19.30-19.45 Προβολή βίντεο πλαισιωμένου με μουσική Μένιου Μουρτζόπουλου.
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 , Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» , ώρα 17.30
17.30 -19.30 Στρογγυλή Τράπεζα . «Ο συνθέτης και μουσικολόγος Μένιος Μουρτζόπουλος»

Συμμετέχουν :

• Ο Κωνσταντίνος Καραγκούνης , Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ανωτ. Εκκλ. Ακαδημίας Αθηνών Δ/ντής Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι.Μ. Δημητριάδος, με θέμα : « Φωνή βοώντος εν τη ερήμω… » Ο Μένιος Μουρτζόπουλος προάγγελος της βυζαντινής μουσικολογίας στη Μαγνησία.

• Η Δρ Σέβη Μαζέρα Μάμαλη , Πιανίστα , Διδάκτωρ Μουσικολογίας μ ε θέμα: «Περί μουσικής» Ένας διάλογος με τον Μένιο Μουρτζόπουλο

• Ο Νίκος Χριστοδούλου, Διευθυντής ορχήστρας – Συνθέτης με θέμα : Η μουσική δημιουργία του Μένιου Μουρτζόπουλου

• Ο Βύρων Φιδετζής Αρχιμουσικός, με θέμα: Η ιδιομορφία της ελληνικής μουσικής και ο Μένιος Μουρτζόπουλος

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, φιλόλογος ,πρ. Γυμνασιάρχης

Στις 19.30 στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Μένιου Μουρτζόπουλου από το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο του Γιώργου Δεμερτζή τα εξής έργα:

Α Μέρος Το μοιρολόι της Ελλάδας Παναγιάς, σε ποίηση Αγαμέμνονα Μουρτζόπουλου (1923-2005)

Για απαγγελία κουαρτέτο εγχόρδων (μεταγραφή Φίλιππος Τσαλαχούρης)

I. Η νύχτα (το χειμώνα της πείνας)

II. Η μνηστή του Θεού (την πρώτη άνοιξη στην Κατοχή)

III. Η μάνα του Σταυρού (το πρώτο κατοχικό Πάσχα)

Β Μέρος Franz Schubert (1797-1828) Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.14 σε ρε ελάσσονα D. 810 “Ο και η κόρη”

I. Allegro

II. Andante con moto

III. Scherzo (Allegro molto) et Trio

IV. Presto

Στο Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο συμμετέχουν : Γιώργος Δεμερτζής α' βιολί ,Κατερίνα Κόρδη β΄ βιολί Δημήτρης Αντωνακάκης βιόλα, Φώτης Πατσέας τσέλο

Ο Α. Μουρτζόπουλος υπήρξε εκφραστής του ουμανιστικού πνεύματος στη σύγχρονη εποχή , κάτοχος όλου του ευρωπαϊκού πνεύματος και πλείστων ευρωπαϊκών γλωσσών. Ο λόγος του ήταν ¨θεϊκός χορτασμός¨ όπως είχε πει για τον ίδιο ο Άγγελος Σικελιανός.

Το έργο του, εν πολλοίς άγνωστο ,αναζητά μέσα από την πρωτοβουλία αυτή του Ιστορικού Αρχείου Δημητριάδος , μια ευκαιρία να αναδειχθεί , να προβληθεί και να αξιοποιηθεί επαρκώς .Για το λόγο ακριβώς αυτό διοργανώνονται από τον ίδιο φορέα τρείς ανάλογες εκδηλώσεις για τον προσεχή Νοέμβριο με αντικείμενα το φιλοσοφικό, το νομικό και το μουσικό του έργο και ευελπιστούμε να προετοιμασθούν και οι πρώτες εκδόσεις.

Ελπίζεται πως ο πνευματικός κόσμος της πόλης και της περιοχής θα μπορέσει να αποκομίσει σειρά εμπειριών αλλά και να αποτίσει τον επιβεβλημένο φόρο τιμής στον ανεπανάληπτο αυτό στοχαστή και άνθρωπο με «οικουμενικό» πνεύμα, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις αυτές.
πρωτ. Χαρίλαος Παπαγεωργίου πτ. Θ. Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Ι.Μ. Δημητριάδος

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Διευθυντής ορχήστρας – συνθέτης

Ο Νίκος Χριστοδούλου έχει συνεργαστεί ως μαέστρος με πολλές ορχήστρες στην Ευρώπη, όπως οι Συμφωνική Ορχήστρα του ΒΒC, Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου στους Αγρούς, Ορχήστρα Κοντσερτχάους του Βερολίνου, Συμφωνική Ορχήστρα Άαλμποργκ, Συμφωνική Ορχήστρα Όντενζε, Συμφωνική Ορχήστρα Μάλμε, Συμφωνική Ορχήστρα Ισλανδίας, Φιλαρμονική Ορχήστρα Αρμενίας, Όπερα Μπολσόι κ.ά. Το φθινόπωρο του 2015 συνεργάστηκε σε περιοδεία με την Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου στους Αγρούς.

Η δισκογραφία του των συμφωνικών έργων του Σκαλκώτα για την εταιρεία BIS με συνεργασία ευρωπαϊκών ορχηστρών, όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του ΒΒC, έχει πολλές διεθνείς διακρίσεις σε Ευρώπη και Αμερική. Συνεργάζεται με τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες και τη Λυρική Σκηνή.

Έχει διατελέσει διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας Δήμου Αθηναίων και της Συμφωνικής Ορχήστρας ΕΡΤ. Ίδρυσε και ήταν Διευθυντής της Euro Youth Philharmonic, της πρώτης πανευρωπαϊκής ορχήστρας νέων.

Έχει συνθέσει έργα για ορχήστρα, χορωδία, σύνολα, σκηνική μουσική, τραγούδια. Συνεργάστηκε ως συνθέτης με το Τρίτο Πρόγραμμα και έγραψε μουσική για τη σειρά «Εδώ Λιλιπούπολη». Συνθέσεις του έχουν παραγγείλει πολλοί φορείς. Το έργο Debussy Πρελούδια – Βιβλίο 2 σε ενορχήστρωση Ν. Χριστοδούλου εκδόθηκε πρόσφατα από τον Boosey & Hawkes.

Γεννήθηκε στο Βόλο, όπου σπούδασε πιάνο με τη Μαίρη Μουρτζοπούλου. Στη συνέχεια σπούδασε στην Αθήνα πιάνο (Δίπλωμα) με τον Γιώργο Πλάτωνα στο Ελληνικό Ωδείο, σύνθεση με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Μονάχου και διεύθυνση ορχήστρας στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του υ. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες για τον Σκαλκώτα, τον Σοπέν, τον Μητρόπουλο, τον Σεφέρη (“Ο μουσικός Σεφέρης”, εκδ. Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης).

Δρ. ΣΕΒΗ ΜΑΖΕΡΑ
Η Σέβη Μαζέρα, γεννήθηκε στο Βόλο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του και Διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας του Ε.Κ.Π. Αθηνών με επιβλέποντα καθηγητή τον Γρηγόριο Θ. Στάθη. Η διατριβή της Τα Μεγαλυνάρια Θεοτοκία της Ψαλτικής Τέχνης εκδόθηκε ως αρ. 16 της σειράς Μελέται του ΙΒΜ. Έχει διδάξει στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία ‘Βελλάς' Ιωαννίνων (2010 – 2013).

Είναι διπλωματούχος πιάνου, βυζαντινής μουσικής και πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών (Αρμονίας, Αντίστιξης, και Φούγκας). Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αμερική, Ισπανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία και Αίγυπτο). Σαν σολίστ έχει συμπράξει με ορχήστρες σε αφιερώματα κυρίως ελλήνων αλλά και ξένων συνθετών.

Είναι ιδρυτικό μέλος τού Μουσικού Συνόλου Ίαμβος, και συνεργάζεται με διεθνούς φήμης σολίστες σε ρεσιτάλ μουσικής δωματίου. Εργάστηκε στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου (1992 – 2012) και διετέλεσε υπεύθυνη της σχολής πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Αλμυρού (2000). Είναι καθηγήτρια μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από το 1997.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, και οι συμμετοχές της ως εισηγήτριας σε Διεθνή Συνέδρια (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία κ.α.), αφορούν κυρίως στις Διδακτικές Μεθόδους της Ψαλτικής Τέχνης, καθώς και στον τομέα της Συγκριτικής και Ιστορικής μουσικολογίας .

Είναι ιδρύτρια και Δομεστίκαινα του Χορού Ψαλτριών ‘Αι Άδουσαι' (2012). Ο Χορός απαρτίζεται από ψάλτριες που έχουν φοιτήσει στην Τέχνη της Ψαλτικής. Κύριοι σκοποί είναι η έρευνα, η σπουδή και η παρουσίαση γνωστών και άγνωστων συνθέσεων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελουργών.

ΒΥΡΩΝ ΦΙΔΕΤΖΗΣ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε μουσική στο Κρατικό της Ωδείο. Διδάχθηκε βιολοντσέλλο από τον Μανώλη Καζαμπάκα και ανώτερα θεωρητικά από τον Σόλωνα Μιχαηλίδη. Από τη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης πήρε το δίπλωμα του βιολοντσέλλου το 1975 και της διεύθυνσης ορχήστρας το 1977. Καθηγητές του υπήρξαν οι Βλαντιμίρ Ορλώφ, Σέντα Μπένες και Αντρέ Ναβάρα (βιολοντσέλλο) και Χανς Σβαρόφσκυ, Μιλτιάδης Καρύδης και Ότμαρ Σουίτνερ (διεύθυνση ορχήστρας).

Εμφανίστηκε τόσο ως σολίστ όσο και ως διευθυντής ορχήστρας με όλες τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες και με ξένα συγκροτήματα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, Άπω Ανατολή, Αμερική, Βόρεια Αφρική) προβάλλοντας πάντα τη νεοελληνική δημιουργία.

Συνεργάστηκε επί πολλά χρόνια με την Εθνική Λυρική Σκηνή, και από το 1985 έως το 1992 ήταν μόνιμος αρχιμουσικός της. Από τον Σεπτέμβριο του 1990 ως το 1992 υπήρξε επικεφαλής αρχιμουσικός της Κρατικής Φιλαρμονικής του Αικατερίνενμπουργκ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και το 1992 προσκεκλημένος αρχιμουσικός της «Καπέλα Ρωσία» στη Μόσχα. Διετέλεσε παράλληλα προσκεκλημένος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πάζαρτζικ της Βουλγαρίας από το 1990 ως το 1999, οπότε και έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής της μέχρι το 2001. Την περίοδο 2000-2005 είχε την καλλιτεχνική ευθύνη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Από το 1987 υπήρξε μόνιμος αρχιμουσικός της ΚΟΑ, και από το 2004 έως το 2011 την ανέλαβε και ως καλλιτεχνικός της διευθυντής.

Στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του ως σολίστ του βιολοντσέλλου και ως διευθυντή ορχήστρας έχει ερμηνεύσει πάνω από 300 ελληνικά έργα, πλείστα εκ των οποίων σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση ή σε πρώτη εκτέλεση μετά από πολύχρονη σιωπή.

Δίδαξε Μορφολογία και Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής στα τμήματα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Επίσης δίδαξε Ιστορία και Αισθητική της Ελληνικής Όπερας στο μεταπτυχιακό του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε επί μία δωδεκαετία (1994-2005) Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Μουσικών Σχολείων της χώρας, καθώς και επί σειρά ετών μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τον Οκτώβριο του 2012 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Από το 2005 ξεκίνησε έναν ετήσιο κύκλο εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές» που πραγματοποιούνται έκτοτε συνεχώς μέχρι σήμερα, συμπληρώνοντας αισίως 11 κύκλους.

Η διεθνής κριτική εξεθείασε κατά καιρούς με ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια τη δισκογραφική αλλά και τη γενικότερη προσπάθειά του για την προβολή της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.

Για την καλλιτεχνική του δράση η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε το 1975 με το βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου. Τιμήθηκε επίσης από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και από άλλους φορείς. Εξάλλου, για την προσφορά του στην ελληνική μουσική εξελέγη ομοφώνως το 1986 επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών, ενώ για το δισκογραφικό του έργο του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.

Το 2010 αναγορεύτηκε για την πολυετή και ουσιαστική προσφορά του στη μουσική επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιώργος Δεμερτζής

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το1958. Σπούδασε βιολί με τον Στέλιο Καφαντάρη στο Ελληνικό Ωδείο και με τον Max Rostal στη Βέρνη. Εχει συμπράξει σαν σολίστ με πολυάριθμες Ορχήστρες, έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και γενικότερα πραγματοποιήσει συναυλίες σε γνωστά μουσικά κέντρα ανα την υφήλιο.

Με κέντρο βάρους το Ελληνικό ρεπερτόριο, έχει παρουσιάσει και δισκογραφήσει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής δημιουργίας για βιολί, σε πολλές περιπτώσεις σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Απο το 1976 έως το 2001 δίδαξε στο Lawrence University στο Appleton, WI, των ΗΠΑ. Ιδρυσε το Νεο Ελληνικό Κουαρτέτο, το οποίο ανέπτυξε αξιόλογη διεθνή δράση προβάλλοντας δισκογραφικά και συναυλιακά κυρίως την πλούσια ελληνική δημιουργία.

Εχει ηχογραφήσει το σύνολο του βιολιστικού έργου του Νίκου Σκαλκώτα που έχει συναντήσει θερμότατη υποδοχή απο τον διεθνή τύπο, όπως επίσης το σύνολο του βιολιστικού έργου του Karl Nielsen, του Μίκη Θεοδωράκη, τα κουαρτέτα του Respighi, το σύνολο των κουρτέτων του Γιώργου Σισιλιάνου και του Δημήτρη Δραγατάκη ανάμεσα σε άλλα..
…. The fingers run flawlessly but the heart has plenty of room to hover in the horizon…
“… Three cheers, therefore, for Georgios Demertzis, who plays these musically and technically challenging scores with an impassioned sensitivity that uncovers realms of expression previously barely hinted at… This music seemingly holds no terrors for him; indeed he always manages to find time to persuasively swing a phrase under even the most fearsome technical pressure.”

The Strad

Κων/νος Καραγκούνης του Χαριλάου και της Ελένης, Επίκουρος Καθ. Βυζ. Εκκλ. Μουσικής της Ανωτάτης Εκκλ. Ακαδημίας Αθηνών, γεννημένος στην Ανακασιά Βόλου την 8η Ιουλίου 1965. Εγκύκλιες σπουδές ολοκλήρωσε στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Βόλου. Το 1983 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του , απεφοίτησε δε το 1987.

Την Εκκλ. Μουσική διδάχθηκε από τους Καθηγητές-Πρωτοψάλτες Ι.Σχώρη (Σχολή Βυζ. Μουσικής Ι.Μητρ. Δημητριάδος στο Βόλο), Χρύσ. Θεοδοσόπουλο και Χαρίλ. Ταλιαδώρο (Σχολή Βυζ. Μουσικής Ι.Μητρ. Θεσ/νίκης), Σπυρ. Περιστέρη και Λάζ. Κουζινόπουλο (Ωδείο Αθηνών), Εμμ. Χατζημάρκο (Δημοτικό Ωδείο Βόλου) και Περ. Μαυρουδή (Μακεδονικό Ωδείο Θεσ/νίκης). Διετέλεσε βασικό μέλος του Χορού Ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» με Χοράρχη τον Γρηγ. Θ. Στάθη.
Ελληνική Παραδ. και Αραβοπερσική Μουσική, και το όργανο Κανονάκι διδάχθηκε από τον μικρασιάτη μουσικό Παναγ. Αχειλά (Βόλος) και τους Πέτρο Ταμπούρη, Ανιές Αγκοπιάν.

Το 1998 διορίστηκε ως Θεολόγος εκπαιδευτικός και για την περίοδο 1998-2006 υπηρέτησε ως αποσπασμένος Καθ. Εκκλ. Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Βόλου. Διετέλεσε συνεργάτης (Π.Δ. 407) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (2004-2006), για την διδασκαλία των μαθημάτων «Βυζ. Μουσική Θεωρία και Πράξη I-II». Από το 2006-2011 υπηρέτησε ως Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Το 2000 ανακηρύχθηκε / αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Βυζ. Μου-σικολογίας της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών με καθ. τον Γρ. Θ. Στάθη. Στη Διδακτορική του Διατριβή «Η Παράδοση και Εξήγηση του Μέλους των Χερουβικών της Βυζ. και Μεταβυζαντινής Μελοποιίας», συγκέντρωσε περί τις 1000 βυζαντινές και μεταβυζαντινές μελοποιήσεις Χερουβικών, έργα 180 περίπου μελουργών, ενώ υπέδειξε τον τρόπο μορφολογικής αναλύσεως των βυζαντινών μελών, επισημάνσεως των μελικών «θέσεων» του Παπαδικού Γένους και «εξηγήσεως» των «θέσεων» στη Νέα Μέθοδο Αναλυτικής Σημειογραφίας.

Τον Ιούλιο του 2010 εξελέγη ομόφωνα Επίκουρος Καθ. Βυζ. Εκκλ. Μουσικής της Ανωτάτης Εκκλ. Ακαδημίας Αθηνών, όπου διορίστηκε από 19ης Φεβρουαρίου 2013. Έχει πλούσιο συγγραφικό και εκδοτικό έργο, ενώ έχει λάβει μέρος ως εισηγητής και ως μέλος Επιστημονικών και Οργανωτικών
Επιτροπών σε πολλά και έγκυρα επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα γενικότερα ενδιαφέροντά του στρέφονται περί την ιστορία, κωδικολογία, παλαιογραφία και θεωρία της Ψαλτικής, ενώ ειδικότερα ασχολείται με την καταγραφή της ψαλτικής παραδόσεως της Μαγνησίας, τη Διδακτική της Εκκλ. Μουσικής και την Θεολογία – Γραμματολογία της Ψαλτικής Τέχνης.

Τον Αύγουστο του 2013, μαζί με άλλους μουσικολόγους συνεργάτες, ίδρυσε τον Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, του οποίου είναι Διευθυντής, και με τον οποίο έχει αναπτύξει πλούσια επιστημονική δραστηριότητα (συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια, εκδόσεις, διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και λοιπών επιμορφωτικών δράσεων κ.τ.λ.).

Από τις λοιπές του δραστηριότητες, αξίζει να σημειωθεί ότι το 1992 ίδρυσε το Σύλλογο «Έρευνας, Διάσωσης, Ριζικής Αποκατάστασης της Μουσικής των Ελλήνων (Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε.) Παν.Αχειλάς», του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος Διευθυντής της Σχολής Ελλ. Μουσικής, της Χορωδίας και Ορχήστρας Παραδ. Μουσικής και Χοράρχης του Χορού Ψαλτών αυτού. Είναι ιδρυτής, διευθυντής και καθηγητής πολλών Σχολών Ελλ. Παραδ. / Βυζ. Μουσικής και Παραδ. Μουσικών Οργάνων.

Υπηρετεί επί 32 έτη ως Πρωτοψάλτης και Χοράρχης σε διαφόρους Ναούς των Ι.Μητρ. Δημητριάδος και Λαρίσης. Έχει εκλεγεί επί 4 θητείες Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου, και το 2010 εξελέγη Γεν. Γραμματεύς της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιεροψαλτών Ελλάδος. Τέλος, διετέλεσε επί 5 θητείες Τακτικό Μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Βυζ. Μουσικολογίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση