Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Θεματικές διαδικτυακές ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας
Θεματικές διαδικτυακές ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας

Θεματικές διαδικτυακές ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας

Το ενδιαφέρον πάρα πολλών, μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονέων αλλά και όσων πολιτών επιθυμούσαν να μάθουν και να ξεναγηθούν σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας, συγκέντρωσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι ν «Ψηιακές ξεναγήσεις» που διοργάνωσαν όλους τους προηγούμενους μήνες, οι “Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων”, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά εννέα ξεναγήσεις σε διάφορα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ μετά από προτροπή πολλών συμπολιτών, καθώς το καθεστώς εφαρμογής των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωναϊού συνεχίζεται, θα γίνουν εκ νέου εμπλουτισμένες σχετικές ξεναγήσεις, απευθυνόμενες σε όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Υπενθυμίζεται ότι η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε τους προαναφερόμενους φορείς, να διακόψουν προσωρινά τις προγραμματισμένες και εξαιρετικά επιτυχημένες δια ζώσης ν ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας, που πραγματοποιούνται τα προηγούμενα χρόνια.

Τις ξεναγήσεις έκανε για μία ακόμη χρονιά η διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-διπλωματούχος ξεναγός και μέλος του σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Β. Σποράδων», Μελίνα στίδη.

Όπως δηλώνει η πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων» Σούλα Μπαρτζιώκα:  «τα μέλη του σωματείου με την αμέριστη στήριξη και συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τα τεχνολογικά μέσα (διαδίκτυο, φωτογραφίες, βίντεο) και να επιχειρήσουν ψηφιακές βόλτες στην περιοχή, καλώντας το κοινό που τους ακολουθούσε ενεργά και πρόθυμα στις δράσεις τους, να στηρίξει και αυτή την πρωτοβουλία τους.

Για να υπάρχει καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση, το υλικό όλων των ψηφιακών ξεναγήσεων και των πολιτιστικών δράσεων του Σωματείου θα αναρτάται στη δημόσια σελίδα στο Facebook ΦΙΛΟΙ ΑΘΑΝΑΣΑΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ αλλά και στο αντίστοιχο προφίλ στο Facebook της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου, καθώς και στα sites των δύο φορέων, ώστε να το επισκέπτονται όλοι όσοι το επιθυμούν.

Πρώτη ψηφιακή ξενάγηση: “Το Αθανασάκειο  Αρχαιολογικό στο πέρασμα του χρόνου”

Στην πρώτη τους ψηφιακή ξενάγηση με τίτλο: “Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό στο πέρασμα του χρόνου” προσκαλούν τα μέλη, τους φίλους και τα παιδιά.

Η συγκεκριμένη θεματική επιλέχθηκε για να τιμήσουν την επέτειο των 110 χρόνων λειτουργίας του μουσείου, η οποία γιορτάστηκε με την περιοδική για το έργο και την προσφορά του αρχαιολόγου Απόστολου Αρβανιτόπουλου.

2019: Το μουσείο γιόρτασε τα 110 χρόνια ζωής του με την προς τιμή του Απόστολου Αρβανιτόπουλου

Ο Απόστολος Αρβανιτόπουλος γεννήθηκε το 1874 στην Τρίπολη. Σπούδασε σε Αθήνα, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία. Διετέλεσε καθηγητής στην Αλεξάνδρεια, Χάλκη, και διευθυντής του διδασκαλείου της Τρίπολης. Έγινε έφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας και κατόπιν Αττικής. Διηύθυνε πολλές ανασκαφές στη Θεσσαλία και ιδίως στη Δημητριάδα. Η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη στις 16 Νοεμβρίου 2019, περιλαμβάνει σημαντικό αρχειακό υλικό και προερχόμενες από τις ανασκαφές του Αρβανιτόπουλου, που προβάλλουν πτυχές του αρχαιολογικού πλούτου της Μαγνησίας.

Αλέξιος Αθανασάκης, ο ιδρυτής του μουσείου

Τον 18ο αιώνα μεταναστεύουν στην Αίγυπτο πολλοί Πηλιορείτες. Ασχολήθηκαν με το και την καλλιέργεια της γης και μετά την επιστροφή τους στην πατρίδα αναδείχτηκαν σε μεγάλους ευεργέτες. Ένας από τους πιο σημαντικούς Πορταρίτες ευεργέτες ήταν ο Αλέξιος Αθανασάκης. Γεννήθηκε το 1843 και πολύ νέος (περίπου 30 χρονών) έφυγε για την Αίγυπτο, όπου δούλεψε σκληρά και απέκτησε μεγάλη περιουσία. Με τα που διέθεσε χτίστηκε το 1909 το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Αφορμή και σκοπός της ίδρυσής του υπήρξε η στέγαση και η έκθεση των γραπτών επιτύμβιων στηλών ελληνιστικών χρόνων από το νεκροταφείο της αρχαίας Δημητριάδας, που είχαν έρθει στο φως με τις ανασκαφές του Α. Αρβανιτόπουλου στις αρχές του 20ου αι.

Σημαντικές στιγμές της ιστορίας του μουσείου

Η πρώτη έκθεση πραγματοποιήθηκε από τον Απόστολο Αρβανιτόπουλο, με κύριο στόχο την παρουσίαση των γραπτών επιτύμβιων στηλών της αρχαίας Δημητριάδας. Η πρώτη έκθεση πραγματοποιήθηκε από τον Απόστολο Αρβανιτόπουλο, με κύριο στόχο την παρουσίαση των γραπτών επιτύμβιων στηλών της αρχαίας Δημητριάδας. Με ενέργειες του Δημήτριου Ρ. Θεοχάρη πραγματοποιήθηκαν εργασίες αναστήλωσης και ανακαίνισης του νεοκλασικού κτιρίου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1959-60. Η επανέκθεση σε τέσσερις αίθουσες από τον Δημήτριο Ρ. Θεοχάρη στόχευε στην παρουσίαση αντικειμένων του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Θεσσαλία από τους προϊστορικούς ως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Το 1975-76 ο καθηγητής Γιώργος Χ. Χουρμουζιάδης συμπλήρωσε την έκθεση στις υπόλοιπες αίθουσες του Μουσείου. Το 1975-76 ο καθηγητής Γιώργος Χ. Χουρμουζιάδης συμπλήρωσε την έκθεση στις υπόλοιπες αίθουσες του Μουσείου.

Το μουσείο σήμερα

Σήμερα, στην παλαιά πτέρυγα στεγάζονται: ο Νεολιθικός Πολιτισμός στο θεσσαλικό χώρο (αίθουσα 4) η Συλλογή του Άγγελου Μπάστη (αίθουσα 3) τα αποτελέσματα των ανασκαφών με αφορμή την πραγματοποίηση μεγάλων δημόσιων έργων στο Νομό Μαγνησίας (αίθουσα 2) οι γραπτές επιτύμβιες στήλες της Δημητριάδας (αίθουσα 5) οι χθόνιες θεότητες και κτερίσματα τάφων (αίθουσα 6) και τα αρχαία ταφικά έθιμα (αίθουσα 7) Στην αίθουσα 8, Αίθουσα Δ.Ρ. Θεοχάρη, παρουσιάζεται μέσα από επιλεγμένα ευρήματα τριών σημαντικών πόλεων, της Iωλκού, των Φερών και της Δημητριάδος, η εξέλιξη της θεσσαλικής πόλης στο μυχό του Παγασητικού Κόλπου από τη μυκηναϊκή εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους.

Το μουσείο στο διαδίκτυο:
http://odysseus.culture.gr/h/1/gh152.jsp?obj_id=3271

https://www.youtube.com/watch?v=_jOJZ0Bxl0Q

http://efamagvolos.culture.gr/Mouseio_Volou.html

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση