Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΘΕΑΤΡΟ » «Ύμνοι του Θείου Πάθους» στο πολιτιστικό κέντρο Νέας Ιωνίας
«Ύμνοι του Θείου Πάθους» στο πολιτιστικό κέντρο Νέας Ιωνίας

«Ύμνοι του Θείου Πάθους» στο πολιτιστικό κέντρο Νέας Ιωνίας

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου και ο φορέας Πολιτισμού της  Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», διοργανώνουν, υπό την αιγίδα της  Μητροπόλεως, μεγάλη Πασχαλινή συναυλία θρησκευτικής μουσικής, με τίτλο: «Ύμνοι του Θείου Πάθους», με την .

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο Νέας Ιωνίας, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Βαθιά κατανυκτική, γεμάτη ανυπέρβλητη δραματικότητα αλλά και έντονο λυρισμό, αυτή η κορυφαία συναυλία θρησκευτικής μουσικής προετοιμάστηκε από τον μαέστρο της Φιλαρμονικής του Δήμου , Βασίλη Τασούδη, ο οποίος επιμελήθηκε το και διευθύνει την ορχήστρα.

Ένα ιδιαίτερο που υμνεί τη βυζαντινή και λαϊκή  παράδοση, με ορισμένους από τους ωραιότερους και πιο κατανυκτικούς μεγαλοβδομαδιάτικους ύμνους αλλά και ψαλτοτράγουδα, λαϊκούς θρήνους της Μεγάλης Παρασκευής. «Η Ζωή εν Τάφω», «Ιδού ο νυμφίος έρχεται», « Άξιον Εστί».

Κορυφαίες δημιουργίες της υμνολογίας της Εκκλησίας , αλλά και θρήνοι της λαϊκής  παράδοσης, όπως το «Μοιρολόι της Παναγίας», «Τα Πρώτα Λόγια του Χριστού» καθώς και «το νανούρισμα» του Μάνου Χατζιδάκι από το «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα, συμπεριλαμβάνονται στο ρεπερτόριο της συναυλίας.

Στη συναυλία θα συμπράξουν οι  ερμηνευτές Έρρικα Πατρικίου Χρήστος Παπάζογλου και Δημήτρης Χατζηγεωργίου. Συμμετέχει ερμηνευτικά ο μαθητής Παναγιώτης Αγροκώστας και οι σολίστ της ορχήστρας Ελένη Τσαρδακά στο πιάνο, Χρήστος Δασκαλόπουλος στο βιολί  και ο Γιώργος Καπανιάρης στο μπουζούκι και λαούτο.

Συμπράττει ο Βυζαντινός χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της  Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού “Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης” με χοράρχη τον πρωτοψάλτη του  Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, Ευστάθιο Γραμμένο.

Ένας αγαπημένος θεσμός της Μητρόπολης Δημητριάδος με διαφορετικές μουσικές προτάσεις για τις κατανυκτικές βραδιές της Μεγάλης Εβδομάδας, ο οποίος αγκαλιάστηκε από το κοινό. Φέτος, γίνεται αφορμή για να αναζητηθούν, μέσα από κοινά μονοπάτια ανάμεσα στην ανθρώπινη οδύνη και στο θείο δράμα, στη λαϊκή παράδοση της Ανατολής και στη δυτική εργογραφία, στη μουσική του χθες και του σήμερα, ανάμεσα στους κλασικούς μουσουργούς και τους σύγχρονους δημιουργούς που υμνούν τα Πάθη του Θεανθρώπου, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο φως της Ανάστασης.

Σε όλες τις εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου, τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα κατά της πανδημίας.

Η είσοδος στους χώρους του θεάτρου προϋποθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), ενώ πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Κατά την είσοδο τους στο θέατρο να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές κάθονται μόνο στις θέσεις τους και δεν αλλάζουν θέση.

Η χρήση ς μάσκας είναι υποχρεωτική καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του κοινού στον χώρο της παράστασης.

Μουσικοχορευτική – Θεατρική παράσταση

του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Νέας Ιωνίας

Από την αρχή του περασμένου μήνα Μαρτίου, συνεχίζονται οι τιμητικές εκδηλώσεις για το 2022, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Η Νέα Ιωνία του Βόλου, με επίκεντρο το σύμβολό της, την Ευαγγελίστρια, με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος, δια του ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον Πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»  και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας, ο Πολιτιστικός Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ», η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» και ο Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας « Προσφύγων», συνδιοργανώνουν ένα ενιαίο συλλογικό πρόγραμμα που καλύπτει όλο το επετειακό έτος 2022 με εκδηλώσεις Μνήμης, θρησκευτικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές.

Στις επετειακές εκδηλώσεις, συμμετέχει και η εκπαιδευτική κοινότητα, καταδεικνύοντας την αναφορά της νέας γενιάς στην ιστορία και στην συνέχιση και διατήρηση των αξιών των προσφύγων προγόνων τους.

Το 1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕ.Λ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις, παρουσιάζει στη θεατρική σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας, την Κυριακή 10 Απριλίου και ώρα 8.15 μ.μ., την παράσταση: «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» της Ελένης Δικαίου.

Η θεατρική παράσταση είναι διασκευή του ομώνυμου ιστορικού μυθιστορήματος (Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά) της μαθήτριας της Γ΄ Λυκείου, Βιβής Σκουλουδάκη. Το μυθιστόρημα ήταν το κεντρικό θέμα του Ομίλου των «Μικρασιατών ( ο ακριβής τίτλος του Ομίλου είναι: «Μελετώντας τα ιστορικά μυθιστορήματα της Ελένης Δικαίου: Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης και τα Κοριτσάκια με τα ναυτικά») με διδάσκουσα την Βάσσα Παρασκευά, διευθύντρια του σχολείου.

Η παράσταση θα πλαισιωθεί από Μικρασιατικούς χορούς, ενώ θα ακουστούν τραγούδια και ορχηστρικά από την τελευταία δουλειά του Ανδρέα Κατσιγιάννη: «Γη της Ιωνίας».

Η παράσταση αφιερώνεται στις αλησμόνητες πατρίδες της Ιωνίας και εντάσσεται στις ευρύτερες εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση